Ξεκινώντας δυναμικά τη νέα χρονιά με μια πνοή φαντασίας και μαύρης κωμωδίας, η ταινία Ονειρικό Σενάριο (Dream Scenario) είναι η νέα ταινία του ανερχόμενου σκηνοθέτη Κρίστοφερ Μπόγκλι. Στο έργο πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί με πρώτα ονόματα τους Νίκολας Κέιτζ, Tζούλιαν Νίκολσον, Μάικλ Σέρα και πολλούς άλλους. Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέβρη στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο και αφορά την ζωή ενός καθηγητή, ενός καθημερινού ανθρώπου, που η ζωή του αναταράσσεται όταν άθελα του αρχίζει να εμφανίζεται στα όνειρα ανθρώπων από όλο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη ιστορία φαίνεται να είναι επηρεασμένη από το φαινόμενο του ‘This Man’
Ιδιαίτερα γνωστό στο ίντερνετ έγινε το σκίτσο ενός άντρα προς τα τέλη του 2006, το οποίο συνοδευόταν από την επιγραφή ‘Ever Dream This Man?’. Αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε να γίνεται όλο και πιο γνωστό, καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο ισχυρίζονταν ότι έχουν δει τον ίδιο άντρα στον ύπνο τους. Η συμπεριφορά του άντρα αυτού στα όνειρα ποικίλει ανάλογα με το άτομο, σε άλλα εμφανίζεται ως ένα φιλικό πρόσωπο, ενώ για άλλα είναι κάτι αρκετά πιο δυσάρεστο. Ο άντρας που του ανήκει αυτό το πρόσωπο μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί και θεωρείται μη πραγματικός. Το πιο πιθανό είναι ότι το πρόσωπο του θυμίζει μια μίξη χαρακτηριστικών από πραγματικούς ανθρώπους και φανταστικούς χαρακτήρες ταινιών.
Άραγε, πώς συνδέεται αυτό με την ταινία;
Ο Πωλ (Νίκολας Κέιτζ) είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που γενικότερα περνάει απαρατήρητος. Τείνει να δειλιάζει και είναι χαμηλών τόνων. Σταδιακά, άνθρωποι από το κοντινό του περιβάλλον τού εξομολογούνται ότι τον τελευταίο καιρό τον βλέπουν στα όνειρά τους. Η κατάσταση σοβαρεύει όταν άτομα που δεν τον γνώριζαν προηγουμένως, ισχυρίζονται ότι τον έχουν δει και αυτοί. Ο Πολ δεν έχει καμία δύναμη πάνω σε αυτό καθώς δεν έχει τον έλεγχο του πότε θα εμφανίζεται, πώς ή σε ποιον. Υφίσταται ως απλός παρατηρητής στα όνειρα τους, δεν κάνει κάτι άλλο εκτός από το να υπάρχει ως ύπαρξη σε αυτά.
Μέσα από αυτό το ανεξήγητο, επιστημονικό φαινόμενο ο Πωλ βρίσκει αναγνωρισιμότητα. Τον χαροποιεί η προσοχή και εξουσία που του δίνεται. Μάλιστα, το βλέπει και σαν ευκαιρία να εκδώσει το βιβλίο που πάντα ήθελε να γράψει. Τα γεγονότα παίρνουν μια άσχημη τροπή όταν το πρόσωπο του εμπλέκεται σε άσχημες καταστάσεις. Ξαφνικά, ο Πωλ εμφανίζεται σε πολλούς εφιάλτες και ο κόσμος αρχίζει να τον φοβάται. Η περιθωριοποίηση που του ασκείται τον ρίχνει πολύ ψυχολογικά, καθώς το αντίκτυπο αυτής της κατάστασης μεταφέρεται στην προσωπική του ζωή.
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επιρροή του cancel culture
Τα αρνητικά σχόλια που του ασκούνται γίνονται ισχυρότερα και περισσότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σχόλια τέτοιου είδους αλληλοϋποστηρίζονται στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται γύρω του μια αρνητική σκιά, μεγαλύτερη και από αυτόν τον ίδιο. Όλοι είναι εναντίον του Πωλ, τον καταδικάζουν για κάτι που δεν έχει κάνει και παραμονεύουν μέχρι αυτό το κάτι να συμβεί. Τότε η άποψη τους είναι πλέον έγκυρη και ο Πωλ καταδικασμένος από το δικαστήριο του λαού, το ίντερνετ.
Με έναν από τους παραγωγούς να είναι ο Άρι Άστερ, η ταινία δίνει την ίδια αίσθηση που έδινε και η ταινία του, Ο Μπο Φοβάται. Οι πρωταγωνιστές τους φαίνεται να έχουν την ίδια αγωνία, την πανομοιότυπη ενσάρκωση του εφιάλτη που ζουν. Ταυτόχρονα, ο Μπόγκλι μένει πιστός στο στυλ της προηγούμενης ταινίας του, Σιχάθηκα τον Εαυτό μου. Η κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers περνάει εξίσου εύστοχα και σε αυτή του τη δουλειά.
Ως συμπέρασμα, η ταινία έχει αρκετά να προσφέρει. Ο Νίκολας Κέιτζ δίνει μια αξιοσημείωτη ερμηνεία που πραγματικά καταφέρνει να κάνει τον χαρακτήρα τρισδιάστατο. Η ταινία καταπιάνεται με θέματα της επικαιρότητας συνδυάζοντάς τα με μυστήρια της κουλτούρας του διαδικτύου, δίνοντας στο κοινό την απαραίτητη ψυχαγωγία αλλά και τροφή για σκέψη.
4