fbpx
Blog

Στo Bread & Roses καλλιεργείται η ελπίδα για προσφύγισσες από όλο τον κόσμο

Η φύση προσφέρει τα πιο πολύτιμα μαθήματα στους παρατηρητικούς ανθρώπους. Τα φυτά μάς δείχνουν πώς να επιβιώνουμε, παράλληλα με το να ανθίζουμε την κατάλληλη εποχή. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως στον φιλανθρωπικό οργανισμό Bread & Roses επιλέχθηκαν τα άνθη ως κοινός τόπος. Γυναίκες αιτούσες άσυλο έρχονται κοντά και διδάσκονται μέσα από την ενασχόληση με την ανθοκομική πώς να διεκδικήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες και ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα στη χώρα διαμονής τους.

Όσα πρεσβεύει το Bread & Roses

Εμπνεύστηκε το όνομά του από τις φεμινιστικές ομιλίες των αρχών του 20ου αιώνα, υπέρ του δικαιώματος των γυναικών σε μια αξιοπρεπή ζωή, όχι απλώς στην επιβίωση. Αντίστοιχα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Hackney του Ηνωμένου Βασιλείου απευθύνεται σε προσφύγισσες από όλο τον κόσμο. Μέσα στις εφτά εβδομάδες του κάθε κύκλου προγραμμάτων, φέρνει σε επαφή τις ωφελούμενες με την τέχνη της ανθοκομικής. Το δημιουργικό κομμάτι είναι βέβαια μόνο η κορυφή όσων προσφέρει. Στο ασφαλές περιβάλλον ενός σεμιναρίου με κέντρο τα άνθη, οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τη γλώσσα και να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο. Παράλληλα, τους δίνεται η πρόσβαση στην πληροφόρηση σχετικά με υπηρεσίες, διαμονή και εργασία. Όλα αυτά ταυτόχρονα με την εξάσκηση κοινωνικών δεξιοτήτων χρήσιμων για τον επαγγελματικό χώρο.

Ας γνωρίσουμε τις ιδρύτριες

Η ιδέα για μια τέτοια πρωτοβουλία γεννήθηκε από τη συνάντηση τριών γυναικών με ενεργό δράση στο πεδίο. Η Olivia Head εργαζόταν σε δομή αστέγων, όταν συνάντησε σε ένα σεμινάριο κοινωνικής επιχειρηματικότητας την Sneh Jani-Patel. Εκείνη με τη σειρά της είχε έρθει σε επαφή με τον προσφυγικό πληθυσμό ως διερμηνέας. Οι δυο τους μαζί με τη Liv Wilson ένωσαν τις εμπειρίες και τα κοινά τους ενδιαφέροντα σε μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης.

Γυναικεία υπόθεση

Τόσο η ομάδα που επιμελείται το πρόγραμμα, όσο και ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται, είναι αποκλειστικά γυναίκες. Η σκέψη πίσω από αυτήν την απόφαση είναι πως οι αιτούσες άσυλο είναι πιθανό να μην είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία στη χώρα προέλευσής τους. Αυτό τις καθιστά αυτόματα λιγότερο ανταγωνιστικές υποψήφιες στον εργασιακό στίβο. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η φροντίδα των παιδιών, που συχνά επιβαρύνει κατ’ αποκλειστικότητα εκείνες. Αυτό καθιστά αδύνατο να παρακολουθήσουν τα τμήματα αγγλικής γλώσσας που προσφέρονται. Ίσως το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι πως μεγάλο ποσοστό των προσφυγισσών έχουν δεχθεί κάποιας μορφής έμφυλη βία. Στόχος, λοιπόν, του Bread & Roses είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου με σεβασμό στα βιώματα κάθε γυναίκας και προσοχή στην αποφυγή της επαναθυματοποίησής τους. Όπως αναφέρει μία εκ των ωφελούμενων, στο Bread & Roses αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως όλον, κι όχι μόνο υπό το πρίσμα των όσων έχουν υποστεί.

Ένα πρότζεκτ φιλικό προς το περιβάλλον

Οι υπεύθυνες του προγράμματος προέβλεψαν και για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Όλα τα άνθη προμηθεύονται από τοπικούς παραγωγούς και είναι εποχής. Παράλληλα, οι παραγγελίες καταφθάνουν σε εξ ολοκλήρου ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Ο αντίκτυπος σε αριθμούς

Από το 2016 που ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρόγραμμα, έχει προσφέρει νέες προοπτικές σε 100 γυναίκες. Έχει παρασύρει σε αυτό το αλληλέγγυο ταξίδι άλλες εφτά επιχειρήσεις. Παράλληλα, μπορεί να περηφανεύεται για την επέκτασή του σε Γαλλία και Ισραήλ.

Η έμπρακτη υποστήριξη είναι καίριας σημασίας

Σε ατομικό επίπεδο οι δωρεές και οι παραγγελίες ανθοδέσμης είναι πολύτιμες. Φυσικά, η συνεργασία με επιχειρήσεις και η χρηματοδότηση ενός κύκλου προγράμματος είναι αυτή που κάνει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.

Στο Bread & Roses γνωρίζουν πως ο δρόμος αυτών των γυναικών δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Φροντίζουν όμως να απομακρύνουν όσα περισσότερα αγκάθια μπορούν από το δρόμο τους.

Φωτογραφίες κειμένου: Keymea Yazdanian

3

Leave a Reply

Your email address will not be published.