fbpx
Blog

Στη Σκωτία οι γυναίκες δε παραιτήθηκαν ποτέ

Είναι γεγονός. Θα ΄πρεπε να είναι δικαίωμα δεδομένο και αναφαίρετο εδώ και χρόνια. Προς το παρόν όμως είναι απλά γεγονός που θαυμάζουμε και χειροκροτούμε. Κι’ όμως, η Σκωτία γράφει ιστορία υπογράφοντας νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο κάθε γυναίκα δικαιούται δωρεάν προϊόντα υγιεινής για τις ημέρες της περιόδου. Είναι απίστευτο που το 2020 ακόμα δεν έχει κατοχυρωθεί κάτι τέτοιο για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Το φαντάζεσαι; Φυσικά και το φαντάζεσαι, το έχεις ζήσει, το ζεις ακόμα.

Είναι τα προϊόντα υγιεινής πολυτέλεια;

Ένα ερώτημα στο οποίο η Σκωτία δίνει την ηχηρή της απάντηση με τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου της. Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως αντιμετωπίζει μια γυναίκα με οικονομικά προβλήματα τη περίοδό της, μια φοιτήτρια, μια εργαζόμενη που μετράει και το τελευταίο κέρμα, μια άστεγη; Εγώ το αναρωτιόμουν κάθε φορά που έβλεπα γυναίκα να μένει στο δρόμο. Πως γίνεται; Έσπαγα το κεφάλι μου. Λίγο καιρό μετά έτυχε να δω το συγκεκριμένο βίντεο. Εδώ μια άστεγη γυναίκα περιγράφει πως βιώνει κάθε μήνα την περίοδό της. Ένα παραπάνω γεύμα ή ένα πακέτο σερβιέτες;

Φυσικά και τίθεται αυτό το δίλημμα, καθώς όχι απλά τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής δεν είναι δωρεάν αλλά κάποια τείνουν να έχουν και τιμές που μας προβληματίζουν.

Λίγο καιρό μετά έτυχε να δω ένα τίτλο που πραγματικά μου τράβηξε τη προσοχή. Ζήτησαν από κάποιους νέους άντρες να μαντέψουν τις τιμές από διάφορα είδη που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στη διάρκεια της περιόδου. Το αποτέλεσμα είναι από την μία αστείο. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν φανταζόντουσαν καν σε τι ύψος ανέρχεται η τιμή για ένα τέτοιο προϊόν. Είναι, όμως και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας μας. Μας φέρνει αντιμέτωπους με μια κοινωνία όπου η τιμή για ταμπόν, σερβιέτες ή cups μπορεί να φτάσει έως και 15€, και η πλειονότητα της το αγνοεί.

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο σήμερα. Στο τώρα, όπου επιτέλους και για πρώτη φορά ψηφίζεται ένας νόμος που βάζει τις γυναίκες λίγο ψηλότερα στη λίστα με τις προτεραιότητες. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται σχεδόν ασήμαντο. “Ε, και τι; Εντάξει δωρεάν σερβιέτες. 3 ευρώ το μήνα γλίτωσες, δεν θα αλλάξει η οικονομική σου κατάσταση”, άκουσα να λένε γνωστοί μου πάνω σε σχετικη συζήτηση. Πέρα από το οικονομικό που, αδιαμφισβήτητα, είναι σημαντικό θέμα είναι και ο συμβολικός χαρακτήρας του νόμου. Πρόκειται για πρόοδο, για νίκη για ένα μικρό βήμα που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο.

Η Σκωτία έκανε την αρχή

Πράγματι, η αρχή έχει γίνει. Το ζήτημα είναι να υπάρξει και συνέχεια. Ναι, η Σκωτία είναι άξια του θαυμασμού μας για αυτό το νομοσχέδιο και ναι, την συγχαίρουμε θερμά. Ελπίζουμε, όμως να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες κυβερνήσεις. Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε πως η κοινωνία και το ίδιο το κράτος ενδιαφέρεται για τις πραγματικές, πρακτικές ανάγκες μιας γυναίκας. Να αποδείξουμε πως πράγματι υπάρχει ισότητα.

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *