fbpx
CultureMusic

Στέρεο Νόβα: H πολυαναμενόμενη εμφάνιση στο Release Athens 2023 και η επιστροφή στη δισκογραφία

Μετά την επανασύνδεσή τους στo πλαίσιo της τελετής έναρξης του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, οι Στέρεο Νόβα ανακοίνωσαν μόλις πριν από λίγες μέρες μια ακόμη πολυαναμενόμενη εμφάνιση. Στις 15 Ιουλίου λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στο Release Athens σε ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show με μουσική, όχι μόνο από την μέχρι στιγμής δισκογραφία τους, αλλά και την παρουσίαση του νέου τους single που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο.

Ένα συγκρότημα-«πρωτοπορία» για τα ελληνικά δεδομένα

Οι Στέρεο Νόβα ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά η ιστορία τους ξεκινάει ήδη από το 1986. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Μιχάλης Δέλτα και ο Αντώνης Πι (Παλάσκας) ένωσαν τις μουσικές τους ανησυχίες κάνοντας κάποιους πειραματισμούς που έμελλε να αλλάξουν τα δεδομένα της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής για πάντα. Το 1992 κυκλοφορούν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο ο οποίος σήμερα, 30 χρόνια μετά, επανακυκλοφορεί στην remastered εκδοχή του.

Ακολούθησαν πολλά ακόμη άλμπουμ και singles, που εξακολουθούν – ακόμη και τρεις δεκαετίες αργότερα – να παραμένουν στην πλειοψηφία τους σύγχρονα, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά. Ωστόσο, το 1996 με την κυκλοφορία του Τέλσον, ήρθε και η αποχώρηση του Αντώνη Πι. Το τέλος των Στέρεο Νόβα ήταν πολύ κοντά, καθώς το 1997 και αφού είχαν διανύσει έναν ολόκληρο χρόνο όντας πια δυο και όχι τρεις, διαλύθηκαν με τον καθένα από αυτούς να χαράζει τον δικό του μοναχικό δρόμο στη μουσική έως και σήμερα.

Ακόμα κι έτσι, οι Στέρεο Νόβα είχαν εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την ελληνική ηλεκτρονική και ποπ μουσική σκηνή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο

Γενικότερα, συνδύαζαν στοιχεία της trip-hop, techno και ambient, με τον ήχο τους να γίνεται όλο και πιο «σκληρός» στη διάρκεια της πορείας τους. Φυσικά, κυρίαρχος ήταν ο ελληνικός στίχος με τον Κωνσταντίνο Βήτα να ραπάρει πάνω σε πεζά ποιήματα που έγραφε ο ίδιος. Μέσα από τους στίχους αυτούς, αντικατοπτρίζεται όλη η εμπειρία ενός αστικού τοπίου, η ανάγκη για έναν ιδανικότερο κόσμο και τη ματαιότητα της καθημερινότητας.

Η επιστροφή στην δισκογραφία

Χρειάστηκε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψουν – εντελώς απρόσμενα –στη δισκογραφία με την κυκλοφορία του δίσκου Ουρανός το 2018. Το άλμπουμ αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως ο πρωτοποριακός τους ήχος, συνεχίζει να μένει αναλλοίωτος στον χρόνο εκπλήσσοντας διαρκώς ακόμη και το πιο απαιτητικό κοινό. Τον προσεχή Ιούνιο μάλιστα, θα κυκλοφορήσουν και ένα νέο single, το οποίο θα παρουσιάσουν στο live show της 15ης Ιουλίου, όπου θα είναι και οι βασικοί headliners.

Μαζί τους σε αυτήν την πολλά υποσχόμενη εμφάνιση, θα βρίσκονται οι Leftfield, το σπουδαίο σχήμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής και οι Boy Harsher, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι της dark electronica, χαρίζοντάς μας μια μοναδική βραδιά και μια εξίσου ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.
Ραντεβού λοιπόν τον Ιούλιο στην Πλατεία Νερού.

 

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *