fbpx
#meenavivliostoxeriBookCultureTypewriter

7 σπουδαίες και δυναμικές ηρωίδες που γνωρίσαμε μέσα από τον κόσμο της λογοτεχνίας

Ένα καλό βιβλίο θέλει και καλούς χαρακτήρες, πρωταγωνιστές/-στριες και συμπρωταγωνιστές/-στριες, για να μπορέσουμε να εμπνευστούμε και να ταυτιστούμε. Σε αυτό το άρθρο, θα ακολουθήσουμε 7 διαφορετικές γυναίκες από 7 διαφορετικά βιβλία, που μεταξύ άλλων, τους ενώνει ο δυναμισμός τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας δούμε κάποιες δυναμικές και ξεχωριστές ηρωίδες βιβλίων που επηρέασαν τις επόμενες γενιές και άφησαν το στίγμα τους στον λογοτεχνικό -και όχι μόνο- κόσμο.

Elizabeth “Lizzie” Bennet, Περηφάνια και Προκατάληψη

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές ηρωίδες βιβλίων που συνδυάζουν πείσμα και θάρρος. Η πρωταγωνίστρια της Jane Austen δείχνει μεγάλο δυναμισμό όταν αρνείται να παντρευτεί με σκοπό την απόκτηση χρημάτων, αλλά επιμένει σε έναν γάμο αγάπης. Εναντιώνεται στις κοινωνικές απόψεις της εποχής εξισορροπώντας τον ρεαλιστικό χαρακτήρα της με τον ρομαντικό και προτιμά να μην παντρευτεί καθόλου από το να συμβιβαστεί.

Jo March, Little Women

Η Jo είναι έχει έναν δυναμικό, πεισματάρη χαρακτήρα και παρουσιάζεται ως “αγοροκόριτσο” -προτού αυτός ο όρος αποδειχθεί προβληματικός. Είναι ευφυής, της αρέσουν η λογοτεχνία και τα ταξίδια, και καταφέρνει παρά τις δυσκολίες να ακολουθήσει το όνειρο της. Αυτό δεν είναι άλλο από το να ασχοληθεί με την συγγραφή ως επάγγελμα. Στο βιβλίο παρουσιάζεται ως αυτή που πάντα αντιδρά και έρχεται σε αντιπαραθέσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν ακολουθεί τα στερεοτυπικά πρότυπα της γυναίκας στην εποχής της.

Jane Eyre, Jane Eyre

Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την λίστα η Jane Eyre. Παρά τις κακουχίες και τις δυσκολίες που πέρασε μεγαλώνοντας ορφανή και με την καταπίεση της θείας της, η ίδια γίνεται μια ανεξάρτητη γυναίκα που ξεπερνά τα εμπόδια και βρίσκει την αγάπη. Ακόμα και όταν όλα δεν πάνε όπως ακριβώς τα σχεδίασε, μένει πιστή στις αποφάσεις της. Διατηρεί, μάλιστα, την αυτοεκτίμηση της και την αξιοπρέπεια της.  

Aibilleen Clark, The Help

Η Aibiillen είναι μια ευγενική και γλυκιά γυναίκα. Παρά τις όσες ατυχίες έχει βιώσει, καταφέρνει να δώσει ανιδιοτελή αγάπη στο παιδί που προσέχει ως υπηρέτρια. ‘Οντας αρκετά θαρραλέα αψήφισε τα εμπόδια και κατάφερε να πει την ιστορία της βοηθώντας κι άλλες γυναίκες να αποκτήσουν φωνή γνωρίζοντας το ρίσκο.

Lisbeth Salander, The Girl with the Dragon Tattoo series

Η Lisbeth είναι μια ηρωίδα βιβλίου που σου κινεί κατευθείαν το ενδιαφέρον με την επινοητικότητα της και την γρήγορη σκέψη της. Είναι μια πανέξυπνη χάκερ με φωτογραφική μνήμη, που βοηθά σε μια έρευνα έχοντας να αντιμετωπίσει τα προσωπικά τραύματα της από την κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Αυτό της έχει δώσει το θάρρος να ανακαλύπτει και να τιμωρεί τις αδικίες που βιώνουν οι γυναίκες από τους άνδρες.  

Hermione Granger, Harry Potter series

Η Ερμιόνη είναι η πιο iconic σύγχρονη ηρωίδα βιβλίων που όλοι και όλες θέλαμε να την έχουμε  φίλη μας μεγαλώνοντας. Η ευφυΐα της, ο δυναμισμός της, η αποφασιστικότητα της και η πίστη στην φιλία είναι κάποια από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που την ξεχώρισαν. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι αν και οι γονείς της ήταν muggle -όχι μάγοι- αυτό δεν την εμπόδισε από το να υπερασπιστεί την ταυτότητα της και να εξελιχθεί σε μια από τις κορυφαίες μαθήτριες. 

Arya Stark, Game of Thrones

Η Arya είναι μια από τις πρωταγωνίστριες στα βιβλία του George R.R. Martin. Μπορεί να είναι η μικρότερη Stark, αλλά είναι και η πιο ατίθαση. Είναι αρκετά δυναμική, αποφασιστική και ό,τι βάλει στόχο το καταφέρνει. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το πάθος για ξιφομαχία, το οποίο δεν θεωρείται ένα κλασικό γυναικείο χόμπι για την κοινωνία στην οποία εκείνη ζει. Η εφευρετικότητα της και οι αποφασιστικές ικανότητες της είναι αυτά που την οδηγούν, άλλωστε, στην επιβίωση μετά από μια σειρά λυπηρών γεγονότων για την οικογένεια της. 

15

Leave a Reply

Your email address will not be published.