fbpx
BlogBookTypewriter

3 σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς

Aυτές οι γυναίκες συγγραφείς ξεπέρασαν τα εμπόδια της ζωής τους. Κατάφεραν έτσι να γίνουν κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της λογοτεχνίας.

Sidonie Gabrielle Colette

3 σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς

Αλλιώς γνωστή και ως Colette. Γεννημένη το 1873 σε εύπορη οικογένεια, η Colette, υπήρξε πολύ γνωστή στους κοσμικούς και Avant Garde κύκλους του Παρισιού. Η κακή διαχείριση που έκανε η οικογένεια της στα χρήματα, τους οδήγησε να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους και η
Colette να πάει σε δημόσιο σχολείο.

Το 1893 παντρεύεται το γνωστό συγγραφέα Henry Gathier Villars, γνωστό ως Willy και ξεκινά τη συγγραφική της καριέρα. Τα πρώτα της έργα δημοσιεύθηκαν με το όνομα του άντρα της, ο οποίος απολαμβάνει την τεράστια αγάπη του κοινού και παίρνει όλα τα εύσημα.

Έτσι κι αλλιώς, σε εκείνη την εποχή θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί το κοινό μια γυναίκα συγγραφέα. Χωρίζοντας με τον Willy, χάνει όλα τα δικαιώματα από την πρώτη σειρά βιβλίων της με το όνομα Colette. Δεν πληρώθηκε ποτέ. Τα έργα της είχαν ως κύριο άξονα τη ζωή μέσα στο γάμο και τη σεξουαλικότητα. Η ίδια παντρεύτηκε αρκετές φορές και έκανε πολλές σχέσεις τόσο με άνδρες όσο και γυναίκες. Τελικά αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία.

Η Colette προτάθηκε για νόμπελ το 1948 για την προσφορά της στη λογοτεχνία. Πέθανε στο σπίτι της στο Παρίσι, το 1954. Η ζωή της μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2018.

Άγκαθα Κρίστι

3 σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς

Η γυναίκα που εμπνεύστηκε τον Ηρακλή Πουαρό. Κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνεςγια τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Η Άγκαθα Κρίστι γεννιέται στο Λονδίνο του 1890. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρετεί ως νοσοκόμα και στο Δεύτερο ως βοηθός φαρμακοποιού. Η δουλειά της αυτή είναι που της δίνει τη γνώση γύρω από τα δηλητήρια που πολλές φορές συναντάμε στα έργα της.

Ξεκινώντας τη συγγραφική της καριέρα δέχθηκε πολλές φορές την απόρριψη. Έξι φορές την απέρριψαν εκδοτικοί οίκοι, μέχρι που το 1920 γράφει το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Πουαρό. Η αναγνώριση ήταν τεράστια και βραβεύθηκε αρκετές φορές για το έργο της. Η Άγκαθα Κρίστι παντρεύτηκε 2 φορές. Τη ζωή της καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου που αφορά μια εξαφάνιση αλλά και μπελάδες με την MI5, τη μυστική υπηρεσία της Αγγλίας. Φήμες λένε ότι έπασχε από αμνησία.

Η Άγκαθα Κρίστι πέθανε στο σπίτι της σε ηλικία 85 ετών. Μέχρι και σήμερα θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων όλων των εποχών.

J.K. Rowling

Δεν υπάρχει κανείς στις μέρες μας που να μην έχει ακούσει το όνομά της, έστω και τυχαία. Η γυναίκα που δημιούργησε το φαινόμενο Χάρι Πότερ. Η Jo, όπως η ίδια αποκαλεί τον εαυτό της, γεννήθηκε σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας και ξεκίνησε να γράφει ιστορίες στην ηλικία των 4 ετών. Ιστορίες που κάθε βράδυ διάβαζε στη μικρή της αδερφή.

Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια δεν ήταν εύκολα λόγω μιας βαριάς ασθένειας που βασάνιζε τη μητέρα της αλλά και της όχι και τόσο καλής σχέσης με τον πατέρα της. Τα πράγματα στη ζωή της όμως δεν έδειχναν να καλυτερεύουν και έτσι τη δεκαετία του ’80 βρέθηκε μόνη της με ένα μικρό παιδί μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, χωρίς δουλειά και μια διάγνωση για κλινική κατάθλιψη. Όλα αυτά την οδήγησαν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Κατάφερε όμως να το ξεπεράσει και είδε τη μαύρη αυτή σελίδα της ζωής ως ευκαιρία να αφιερωθεί στη συγγραφή. Το 1997 έρχεται το πρώτο βιβλίο Χάρι Πότερ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η Rowlingδηλώνει πως η έμπνευσή της ήρθε σε μεγάλο μέρος από προσωπικές της εμπειρίες που μετέφερε σε έναν κόσμο μαγικό.

Έγινε η πρώτη γυναίκα δισεκατομμυριούχος συγγραφέας, στάτους που έχασε δίνοντας αστρονομικά ποσά σε φιλανθρωπίες. Μια από αυτές είναι και η έρευνα για την αρτηριακή σκλήρωση από την οποία έπασχε η μητέρα της.

Η Joanne Rowling ξαναπαντρεύτηκε και συνέχισε το συγγραφικό της έργο ταυτόχρονα με ενεργή ενασχόληση με τη μεταφορά του Χάρι Πότερ σε σινεμά και θέατρο. Έχει τιμητικούς τίτλους από πολλά πανεπιστήμια και πολυάριθμα βραβεία για το συγγραφικό και φιλανθρωπικό της έργο.

Θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες συγγραφείς παγκοσμίως με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 500 εκ. αντίτυπα.

3 γυναίκες τόσο διαφορετικές με κοινό άξονα την αγάπη τους τη συγγραφή, άφησαν πίσω τους τις δυσκολίες που τους έδωσε η ζωή και χάραξαν τη δική τους πορεία στην λογοτεχνία.

Δείτε επίσης: Βρίσκοντας την ποίηση τριγύρω σου
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *