fbpx
BookCultureTypewriter

“I’d rather be a woman than a lady, any day”: 5 σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς

Όπως έχει πει η Virginia Woolf:

Για το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας, ο Ανώνυμος είναι συνήθως γυναίκα.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, και ανεξάρτητα από τα κλισέ που συνδέονται με αυτήν, σε αυτό το άρθρο θα βρεις πέντε σπουδαίες ξένες συγγραφείς που πρέπει να ανακαλύψεις και σίγουρα θα αγαπήσεις.

Jane Austen (1775-1817)

Η Jane Austen είναι από τις πιο γνωστές Αγγλίδες συγγραφείς. Τα βιβλία της όχι μόνο προσελκύουν τους αναγνώστες μέχρι σήμερα, αλλά έχουν γίνει και διάσημες σειρές/ταινίες. Παρ’όλο που η Austen θεωρείται ότι γράφει ρομαντικά βιβλία, ο σκοπός της ήταν τελείως διαφορετικός. Η ίδια, όπως και αρκετές πρωταγωνίστριες των βιβλίων της, δεν παντρεύτηκε ποτέ και μέσω των βιβλίων της ασκεί κριτική στις κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής της.

Το νόημα πίσω απο τις φαινομενικά απλές ιστορίες της είναι να αναδείξει πώς οι γυναίκες της εποχής της βασίζονται και επιδιώκουν τον γάμο με σκοπό την βελτίωση της κοινωνικής τους θέσης. Διαβάζοντας τα βιβλία της απλά σαν ιστορίες αγάπης είναι βαρετό. Κοιτάζοντάς τα όμως σαν σατυρικά, κοινωνικά πειράματα αποκαλύπτεται το ταλέντο και η εξυπνάδα της Austen.

Emily Brontë (1818-1848)

Η Emily Brontë έγραψε μόνο ένα βιβλίο στη ζωή της, το οποίο όμως πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας. Ο λόγος για τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, την ιστορία της Catherine και του Heathcliff , ενός μεγάλου έρωτα που ακόμα συναρπάζει τους αναγνώστες. Προσωπικά πρόκειται για το αγαπημένο μου κλασσικό μυθιστόρημα.

Η Brontë πέθανε όταν ήταν μόλις 30 ετών, ένα χρόνο μετά την έκδοση του μυθιστορήματός της. Παρ’όλο που τα μόνα δείγματα γραφής της είναι το βιβλίο και τα ποιήματα που ποτέ δεν εκδόθηκαν όσο ήταν ζωντανή, το ταλέντο της είναι αδιαμφισβήτητο και δίκαια βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες συγγραφείς.


Έχω ονειρευτεί στη ζωή μου, όνειρα που έχουν μείνει μόνιμα μαζί μου αλλάζοντας τις ιδέες μου. Έχουν περάσει και από μέσα μου, όπως το κρασί μέσα στο νερό, και έχουν αλλάξει το χρώμα του μυαλού μου. 


Emily Brontë

Virginia Woolf (1882-1941)

Μια από τις κορυφαίες Αγγλίδες συγγραφείς του 20ου αιώνα, με μοναδικό τρόπο γραφής και έκφρασης. Η Woolf είναι από τους συγγραφείς που είναι δύσκολο να διαβάσεις αρχικά καθώς χρησιμοποιεί αυτόματη γραφή, που σημαίνει ότι γράφει ακριβώς ο,τι σκέφτεται. Τα έργα της είναι πρωτότυπα, πολύπλοκα και μαγευτικά, ενώ η γυναικεία έκφραση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γραφής της. Η Woolf έχει γίνει γνωστή για τα μυθιστορήματά της και τα δοκίμιά της, ενώ οι φεμινιστικές της απόψεις είναι εμφανείς στα έργα της.

Toni Morrison (1931-2019)

Αν δεν έχεις διαβάσει έργα της Toni Morrison ήρθε η ώρα! Μια από τις κορυφαίες σύγχρονες συγγραφείς, με βιβλία γεμάτα συγκίνηση και νόημα. Η ίδια έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993.

Τα έργα της αναφέρονται στην σκλαβιά και την απελευθέρωση, στο τι σημαίνει να είσαι Αφροαμερικανός σε διάφορες ιστορικές περιόδους και στην σημασία του να είναι κάποιος “ιδιοκτήτης” του εαυτού του. Ο τρόπος γραφής της είναι μοναδικός και περίπλοκος, ενώ τα μυθιστορήματά της σίγουρα θα κερδίσουν μία θέση στην καρδιά σου.


Είσαι το καλύτερο που μπορείς να έχεις.

Toni Morrison

Margaret Atwood (1939- )

Ακόμα και αν δεν ξέρεις την Atwood, ξέρεις σίγουρα το The Handmaid’s Tale. Η ίδια είναι συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας, ενώ μεγάλο κομμάτι των έργων της αποτελεί η γυναικεία έκφραση.

Η γραφή της είναι προσωπική, χρησιμοποιώντας συνήθως πρωτοπρόσωπη αφήγηση και αποκαλύπτοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα του εκάστοτε αφηγητή. Προσωπικά έχω κάποιες ενστάσεις με τα έργα της (στις οποίες θα αναφερθώ άλλη φορά), αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το συγγραφικό της ταλέντο και την πρωτοτυπία των έργων της.

Φυσικά οι σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς είναι αμέτρητες και καμία λίστα δεν θα μπορούσε να τις συμπεριλάβει όλες. Αυτές οι πέντε γυναίκες όμως, από διαφορετικές εποχές και με μοναδικό τρόπο γραφής και έργο η καθεμία, αξίζουν να τις διαβάσεις και να τις αγαπήσεις.

Φωτογραφίες Κειμένου: Chris Boland
3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *