fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙBlog

Τα social media εν μέσω καραντίνας

Αδιαμφισβήτητα διανύουμε τις πιο ιδιαίτερες και παράδοξες μέρες της εποχής μας. Αποκομμένοι σωματικά από τον έξω κόσμο, πασχίζουμε να βρούμε μια πνευματική σύνδεση που θα μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι. Ευτυχώς, για ακόμη μια φορά τα social media έκαναν το θαύμα τους. Ο τρόπος χρήσης τους ποικίλει, ανάλογα φυσικά τον χρήστη. Πώς επηρεάζουν όμως την καθημερινότητά μας και πού αποσκοπεί η χρήση τους ;

Τα social media ως παρηγοριά αυτές τις μέρες της κοινωνικής απομόνωσης.

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  έγινε και η δική μου καθημερινότητα λίγο πιο όμορφη κάτω από αυτές τις περίεργες συνθήκες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκινήθηκα με τους χορούς και τα τραγούδια στα ιταλικά μπαλκόνια. Ομολογώ πως βούρκωσα όταν άκουσα το θρυλικό τραγούδι Imagine από 26 διάσημες προσωπικότητες , λες και ήταν μια φωνή. Χαμογελούσα για ώρες όταν μέσω βιντεοκλήσης είδα τα πρόσωπα των γονιών μου, που ίσως περάσει αρκετός καιρός ακόμα μέχρι να τους ξαναδώ από κοντά. Και φυσικά η εύκολη και άμεση επικοινωνία με τους φίλους μου με κάνει να αδημονώ για εκείνη την τεράστια αγκαλιά που θα τους κάνω όταν τους συναντήσω. Εκατομμύρια άνθρωποι ενώνουν τις φωνές τους καθημερινά, με μια κοινή σκέψη · θα περάσει κι αυτό.

Σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, έτσι και η έκβαση αυτού του φαινομένου δεν θα μπορούσε να είναι μόνο θετική.

Ως ένας άνθρωπος που πλέον χρησιμοποιεί τα social media κυρίως ως παρατηρητής και όχι τόσο ενεργά, δεν μπορούσα να μην αντιληφθώ αυτή την έντονη δραστηριότητα που υπάρχει αυτές τις μέρες. Παιδικές φωτογραφίες, Instagram challenges, σκηνές από την καθημερινότητα αμέτρητων ανθρώπων . Άραγε αυτή η καταγραφή της καθημερινότητάς μας μάς βοηθάει να ξεχάσουμε για λίγο τις επιπτώσεις της πανδημίας; Η νοητή αυτή πρόσβαση στα σπίτια των άλλων είναι άλλος ένας τρόπος ανακούφισης της μοναξιάς μας; Αναρωτιέμαι όμως, αν αυτή η συνεχής επιθυμία για προβολή, που μας επιβάλλει έμμεσα η ενασχόληση μας με τα social media, απορροφά με κάποιον τρόπο τις σκέψεις μας. Επιζητούμε προσοχή αλλά δεν προσέχουμε καθόλου αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ζωές μας;

Μήπως ασχοληθήκαμε με αυτά λίγο παραπάνω;

Bέβαια, δεν δαιμονοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το διαδίκτυο γενικότερα. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ίσως πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο που μας δόθηκε απροσδόκητα και να μην προσπαθούμε να ξεφύγουμε μανιωδώς από τις καταστάσεις. Θα μας βρουν όσο και να «κρυφτούμε». Ίσως αυτές οι μέρες να γίνουν η δύναμή μας. Ίσως πάλι και να βρούμε ξανά τον εαυτό μας, σε ένα σπίτι που πριν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μας ενδεχομένως και να παραμελούσαμε ή θεωρούσαμε δεδομένο.  Ό,τι αποφεύγαμε τόσο καιρό, ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε.

Ας γίνουμε φίλοι με τις σκέψεις μας και ας μας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ξεφύλλισε το παιδικό σου άλμπουμ, όχι για την ξεκαρδιστική τέλεια φωτογραφία που θα ανεβάσεις στο Instagram, αλλά για όλες εκείνες τις αυθόρμητες, τις αληθινές, που θα σε κάνουν να γελάσεις – ή και να κλάψεις, και αυτό ωφέλιμο είναι. Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουμε αναμνήσεις για μας και μόνο. Ας είναι και μέσα σε τέσσερις τοίχους, αυτό δεν τις κάνει λιγότερο σημαντικές.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να βγάλουμε τα social media από τις ζωές μας, πόσο μάλλον τώρα που αποδείχθηκαν σωτήρια. Αρκεί όμως να χρησιμοποιούμε κάθε τι που μας δίνεται συνετά και ωφέλιμα ως προς εμάς τους ίδιους. Παν μέτρον άριστον, λέει το περίφημο ρητό.

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *