fbpx
FestivalsMusic

Smuggler: ο τύπος από την “πάνω γειτονιά”

Με αφορμή το πέμπτο Street Art Festival, μας δημιουργήθηκαν ορισμένες απορίες για την κουλτούρα του hip hop και της ραπ σκηνής. Μια από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό SAF είναι οι Above the Hood, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους στον χώρο της ελληνικής ραπ. Εμείς συναντήσαμε ένα από τα μέλη της ομάδας, τον Θοδωρή Χατζόπουλο, ο οποίος μας έδωσε τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Ο Θοδωρής, κατά τον κόσμο Smuggler, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη, ώσπου μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές. Τι σπουδές; Φυσικά, μουσικές! Πιο συγκεκριμένα μουσική τεχνολογία και ηχοληψία. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με τη μουσική, τόσο με την εκτέλεση όσο και τη στιχογραφία. Εδώ και περίπου μισό χρόνο θα τον βρείτε στα Rough Note Studios, οπού αναλαμβάνει μιξαρίσματα και project διάφορων ομάδων. Δεν περιορίζεται μόνο στη ραπ, αλλά αναλαμβάνει και τη μουσική επιμέλεια διάφορων θεατρικών παραστάσεων με τελευταία του δουλειά το “Σταγόνα μέσα”.

Γνωρίστε τη ραπ μέσα από τα μάτια του λακωνικού Smuggler, όπως και εμείς.

Πώς ήταν το ξεκίνημα σου ως νέου καλλιτέχνη στο χώρο της ελληνικής ραπ;

Όπως κάθε νέος καλλιτέχνης αντιμετώπισα δυσκολίες, οι οποίες με φέρανε πιο κοντά στο ύφος της μουσικής που πρεσβεύω. Ήταν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, επομένως όποιος ήθελε να πετύχει έπρεπε να κυνηγήσει κάποιες καταστάσεις λίγο παραπάνω. Άλλωστε, οι ευκαιρίες δεν εμφανίζονται από το πουθενά αλλά πρέπει να τις έλξεις.

Πώς δημιουργήθηκαν οι Above the Hood και τι πιστεύεις ότι κάνει μια ομάδα πετυχημένη;

Οι Above the Hood δημιουργήθηκαν από τον Hawk στην Κατερίνη. Είναι μια μουσική ομάδα που αποτελείται από διάφορους καλλιτέχνες, ηχολήπτες, βιντεογράφους και ό τι άλλο χρειάζεται για να είναι ολοκληρωμένη. Πιστεύω γενικά στην πληρότητα μιας ομάδας και το vibe που βγάζει προς τα έξω. Δεν αρκεί το μεμονωμένο ταλέντο αλλά απαιτείται και άψογη εσωτερική συνεργασία.

Mιας και αναφέρθηκες σε συνεργασία, πες μας λίγα πράγματα για σένα και τον Hawk.

Με τον Hawk κάναμε το κομμάτι 808 και καταχρήσεις, το οποίο μας γνωστοποίησε στο κοινό. Μετά από αυτό το κομμάτι “κλειστήκαμε” στο στούντιο, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα back up αρκετά κομμάτια. Είναι η χημεία που είπαμε πριν.

Ο κόσμος αγαπάει τη ραπ. Εσύ περίμενες τέτοια ανταπόκριση;

Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να γίνει τόσο μεγάλο buzz γύρω από το όνομα μας. Oι Ταινίες Δρόμου, μέσα σε 2,5 μήνες έφτασαν τα 2,1 εκατομμύρια views. Τα views, βέβαια, δεν είναι κριτήριο του πόσο καλό είναι ένα κομμάτι αλλά του πόσο δημοφιλές είναι. Εμείς δεν στοχεύουμε στα views, προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Για τον κόσμο τα views σημαίνουν fame. Οδεύεις προς αυτό;

Δεν κυνηγάω το fame, αυτό έρχεται. Δεν είναι ο αυτοσκοπός μου.

Από πού εμπνέεται ο Smuggler;

Όταν συνθέτω ξέρω πώς πρέπει να κινηθώ στιχουργικά. Η έμπνευση πηγάζει από το τίποτα και από τα πάντα.

Ποια είναι η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη ραπ;

Κάθε καλλιτέχνης σε πρώτο στάδιο μιμείται κάτι που του αρέσει. Στη συνέχεια και με τριβή με το αντικείμενο οφείλει να βρει τον χαρακτήρα του. Να εντοπίσει ποιο είναι αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει το μικρόφωνο του να διαφέρει από τα άλλα. Αν μπορούσα να το κλείσω σε μια φράση: «Σφίξε τη γροθιά και πήγαινε».

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη ζωή του Smuggler όλα πάνε όπως πρέπει να πάνε. Η παραγωγικότητα του δεν έχει στερέψει και αυτό φαίνεται σε κάθε νέα του δουλειά. Με κινητήρια δύναμη το κοινό του συνεχίζει μέχρι να φτάσει σε αυτό που αυτός θεωρεί κορυφή. Τα τρία τελευταία τους live, με την υποστήριξη του Hustlin’ all day, έδωσαν το ένευσμα στον Smuggler και τον Hawk να δημιουργήσουν ένα νέο κομμάτι. Ο τίτλος του είναι «Ευχαριστώ» και θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Αν αγαπάς τη ραπ, αν αγαπάς τους Above the Hood, αυτό είναι ένα κομμάτι από αυτούς για σένα.

Τα λόγια είναι περιττά, θα «μιλήσουν» με πράξεις την Παρασκευή 9 Ιουνίου στη σκηνή του Street Art Festival. Έπειτα, θα συνεχίσουν με πολλά live σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Άχαστοι!

Συντάκτριες: Έφη Σταυρίδου & Αγγελική Τσολακίδου
Φωτογράφος: Γιώργος Ματζάρης
2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *