fbpx
Blog

Συστήνοντας 5 οργανώσεις της Θεσσαλονίκης με θετικό αντίκτυπο

Συντάσσοντας αυτό το άρθρο την Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας συλλογίζομαι την τεράστια αξία των κοινοτήτων στην ευημερία μας. Από την κοινότητα της γειτονιάς μας μέχρι την αντίληψη του πλανήτη ως μιας τέτοιας, όσο διατηρούμε τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη διατηρούμε την ελπίδα. Γι’ αυτό κι εμείς στο TFC Magazine αφιερώσαμε λίγο χώρο και χρόνο σε 5 οργανώσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα-πόλη. Πάμε να σας τις συστήσουμε.

1. InCommon

 

View this post on Instagram

 

A post shared by InCommOn (@incommongr)

Ίσως να έχεις βρεθεί σε κάποια Τεταρτιάτικη προβολή ταινίας στο χώρο της. Μπορεί να πήρε το μάτι σου σε κάποιο καφέ το όμορφο λογότυπο του project ΚάΦσιμο. Ίσως πάλι και να παρακολούθησες κάποιο εργαστήρι για κομποστοποίηση, επανάχρηση υλικών ή χαρτογράφηση της γειτονιάς. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας InCommon.

Με μία ολιστική ματιά στα σύγχρονα προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος ενδυναμώνει τις κοινότητες με έναν συμπεριληπτικό και συμμετοχικό τρόπο να αναλάβουν δράση προς ένα βιώσιμο μέλλον. Βασισμένη στην ισότητα, τη συλλογικότητα και την περιβαλλοντική ευσυνειδησία μάς προσκαλεί να γίνουμε κομμάτι του έργου της.

2. Βρες Φτερά

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Βρες φτερά (@vresftera)

Με εφόδια τις πολύτιμες εμπειρίες τους από το επαγγελματικό και εθελοντικό τους υπόβαθρο, η Εύα Σαρηγιαννίδου και η Γεωργία Τσιαμαντά ίδρυσαν την ΑΜΚΕ Βρες Φτερά. Όραμά τους αποτελεί η πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων ανθρώπων και ευάλωτων ομάδων προς την ανεξαρτησία.

Για τα άτομα που ετοιμάζονται να ενηλικιωθούν σε φορείς παιδικής προστασίας, οι προκλήσεις στον εργασιακό στίβο είναι πολλές. Το ίδιο και για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που συχνά αποκλείονται από θέσεις εργασίας λόγω αυτής τους της ταυτότητας. Η διπλή αυτή παρατήρηση και αναγνώριση υπήρξε πυξίδα στο έργο της εν λόγω ΑΜΚΕ. Η κατάρτιση και εκπαίδευση σε δεξιότητες, η ψυχική υποστήριξη και η επαγγελματική συμβουλευτική των ατόμων αυτών είναι η βάση προς την οικονομική τους ανεξαρτησία. Παράλληλα, τα εργαστήρια επανάχρησης υφασμάτων ανοιχτά σε άτομα κάθε ηλικίας συνδυάζουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο με την εργασιακή ένταξη.

3. Καλλιστώ

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Callisto NGO (@callisto_society)

Εδώ και 18 χρόνια, η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ βάζει το δικό της λιθαράκι στην προστασία και τη διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής. Με επίκεντρο τα μεγάλα θηλαστικά, όπως η αρκούδα και ο λύκος, αλλά και άλλα απειλούμενα είδη, διεξάγει έρευνες και δράσεις ενημέρωσης, αλλά και παρέμβασης για την προστασία τους.

Η σχέση και η ομαλή συνύπαρξη άγριων ζώων και ανθρώπου είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα της οργάνωσης. Η ευαισθητοποίηση του μαθητικού και μη πληθυσμού και η εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μερικές από τις οδούς προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, επαγρυπνεί για την προστασία του φυσικού πλούτου από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Οι συνεργασίες της με διεθνείς οργανώσεις, η συμμετοχή της σε φεστιβάλ και ο εθελοντισμός μαρτυρούν μια ανοιχτότητα προς την πόλη και τον κόσμο που την έχουμε ανάγκη.

4. ΦΥΛ.ΙΣ

Με μόλις 2 χρόνια δραστηριοποίησης, η ΦΥΛ.ΙΣ έχει κερδίσει πολλά και κυρίως την προσοχή μας. Πρόκειται για μια ομάδα φοιτητριών που ένωσαν τις φωνές τους για τη διεκδίκηση της έμφυλης ισότητας. Υπό τη μορφή ενός σωματείου μη κερδοσκοπικού σκοπού, η ΦΥΛ.ΙΣ φιλοδοξεί να ανοίξει εποικοδομητικές συζητήσεις γύρω από το φύλο, τα δικαιώματα και τις καταπατήσεις. Μέσα από συναντήσεις, εργαστήρια, προβολές ταινιών, αρθρογραφία, έρευνες και ακτιβιστικές δράσεις δίνει το παρών στον αγώνα προς μια ισότιμη κοινωνία.

5. Openous

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Openous (@openous_org)

Μία κοινωνία διανοητικά ανοιχτή και ψυχικά ανθεκτική οραματίζεται η Openous κι εμείς μαζί της. Με εργαλείο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπεί στην ψυχική ενδυνάμωση παιδιών και νέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έργο της «Σχολείο χωρίς στερεότυπα – Όλες δυνατές, όλοι ίσοι». Σκοπός είναι με το πέρας του, εκπαιδεύτριες και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να έχουν τις δεξιότητες και τα εργαλεία να ενσωματώσουν την έμφυλη ισότητα ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ίσως το μαζί να είναι μία άλλη λέξη για την ψυχική ανθεκτικότητα.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *