fbpx
TFCinema

“Sicario: Day of the Soldado”: Ένα απρόσμενο sequel

Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης

Το sequel του Sicario (2015) μπορεί να μη προσθέτει και πολλά στην εξέλιξη του πολέμου εναντίον των μεξικάνικων καρτέλ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά μας χαρίζει γι’ ακόμη μία φορά το πολύ ταιριαστό δίδυμο Μπρόλιν-Ντελ Τόρο.

Το Sicario έφτασε στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2015 ως ένα ακόμα καλοκαιρινό blockbuster και αν και αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων, δεν κατάφερε να κάνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Τα 85 εκ. δολάρια παγκοσμίως δεν δικαιολογούσαν στο κοινό την προσμονή για κάποιο sequel αλλά οι τρεις υποψηφιότητες για όσκαρ άλλαξαν τα δεδομένα. Έτσι, ο σεναριογράφος Τέιλορ Σέρινταν (το περσινό του “Wind River” αξίζει την προσοχή σας) έπιασε δουλειά και σχεδόν τρία χρόνια μετά μας παρουσιάζει τη συνέχεια του πολέμου εναντίων των ναρκωτικών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Χωρίς την πολύ ενδιαφέρουσα Έμιλι Μπλαντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά με τους σκληροτράχηλους Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Τζος Μπρόλιν να επιστρέφουν, το “Sicario: Day of the Soldado” πατάει στον σκοτεινό τόνο του πρώτου μέρους και παρουσιάζει με ακόμη πιο ωμό ρεαλισμό τα δεδομένα του πολέμου της Αμερικής με τα μεξικάνικα καρτέλ. Ο Σέρινταν επέστρεψε στο σενάριο αλλά σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι δεν επιβιβάστηκαν στο “πλοίο”, με βασικότερη απώλεια τον σκηνοθέτη Ντενί Βιλνέβ (Blade Runner 2049). Την καρέκλα ανέλαβε o Στέφανο Σολίμα, ο οποίος μπορεί να μην είχε δουλέψει μέχρι πρότινος σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή, αλλά η εμπειρία του στις αστυνομικές σειρές τον έχρισε κατάλληλο για τη θέση και πράγματι τα κατάφερε εξίσου καλά με τον προκάτοχό του.

Πλοκή

Έπειτα από μια τρομοκρατική επίθεση σε σούπερ μάρκετ του Κάνσας, αποδεικνύεται ότι οι βομβιστές συνδέονταν με τα μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών. Έτσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίζει να κηρύξει τα καρτέλ ως τρομοκρατική απειλή έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων απέναντι τους. Καλεί, λοιπόν, τον ειδικό σε θέματα καρτέλ Ματ Γκρέιβερ με σκοπό να τον στείλει στο Μεξικό και να προκαλέσει αναταραχή ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα καρτέλ, αυτά του Κάρλος Ρέγιες και των Ματαμόρος. Με τη βοήθεια του επί ετών συνεργάτη του, Αλεχάντρο, ο Γκρέιβερ θα απαγάγει την κόρη του Ρέγιες, κάνοντας να φανεί ότι την απήγαγαν οι Ματαμόρος. Το σχέδιο δεν αργεί όμως να βγει εκτός ελέγχου και οι Γρέιβερ και Αλεχάντρο θα καταλήξουν σε δυσμενή θέση απέναντι στη διεφθαρμένη αστυνομία και τις υπόλοιπες διασυνδέσεις των βαρώνων ναρκωτικών.

Πρώτα Σχόλια

Το “Sicario: Day of the Soldado”, από τις πρώτες του σκηνές, δεν χάνει την ευκαιρία να τραβήξει την προσοχή του κοινού με τον σκοτεινό ρεαλισμό που παρουσιάζει. Οι σκηνές στο σούπερ μάρκετ είναι από τη μία φρικιαστικές, αλλά από την άλλη αντικατοπτρίζουν γεγονότα όχι και τόσο μακρινά και σίγουρα εξίσου σκληρά με γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο την εποχή που διανύουμε. Η ομορφιά της ταινίας, όπως και της προηγούμενης, έγκειται στο ότι αυτή η υπερβολή του Σέρινταν στην παράθεση των γεγονότων, δημιουργεί στο κοινό την απορία: τι αποτελεί προϊόν φαντασίας του σεναριογράφου και τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στο Sicario είχαμε μόνο τα στοιχεία για τα καρτέλ, τα οποία είναι περισσότερο γνώριμα στο αμερικάνικο κοινό. Τώρα προστίθεται και ο παράγοντας της τρομοκρατίας, γνωστός σε όλη την υφήλιο. Έτσι, όταν το κοινό παρακολουθεί τόσο γνώριμα στοιχεία, μπαίνει στο κόπο να σκεφτεί τι απ’ αυτά μπορεί να έχει συμβεί ή θα συμβεί στο μέλλον.

Όσο καταπληκτικές κι αν είναι οι σκηνές δράσης, δεν είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση στην προκειμένη περίπτωση . Η ταινία επικεντρώνεται αυτή τη φορά περισσότερο στους χαρακτήρες και την αλληλεπίδραση τους καθ΄όλη τη διάρκεια της παρά στην δράση και το πιστολίδι στην μεξικάνικη έρημο. Προφανώς και οι σκηνές δράσης είναι πολλές αλλά η επικοινωνία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, λεκτική και μη, σε ορισμένες φάσεις της ταινίας αποδεικνύεται πιο έντονη από θανάτους και πεδία μάχης. Ειδικότερα, οι σκηνές ανάμεσα στη νεαρή Ισαμπέλα και τον Αλεχάντρο αποτελούν το αποκορύφωμα αυτής της αλληλεπίδρασης. Επιπλέον, τα δύο φαινομενικά αποκομμένα κομμάτια της ιστορίας συνδέονται άψογα στην κορύφωση της, με τα απαραίτητα plot twists να εμφανίζονται γι΄ακόμη μία φορά.

 

Ερμηνείες

Στο “Sicario: Day of the Soldado” έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε γι΄ ακόμη μία φορά ένα από τα καλύτερα δίδυμα των τελευταίων χρόνων. Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο και ο Τζος Μπρόλιν είναι πολύ καλοί ξεχωριστά αλλά καταπληκτικοί σαν σύνολο. Το “άδειο” βλέμμα του Ντελ Τόρο στον ρόλο του αψυχολόγητου Αλεχάντρο συνδέεται περίφημα με το βαρύ περπάτημα και την αποφασιστικότητα του Μπρόλιν ως Γκρέιβερ. Ο πολυάσχολος Μπρόλιν (τρία blockbuster σε τρεις μήνες) αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο για τον ηγετικό ρόλο του Ματ Γκρέιβερ που δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες και κάνει τα πάντα για να φέρει εις πέρας κάθε αποστολή, ενώ ο υπέρμετρα ταλαντούχος κύριος Ντελ Τόρο, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ για να σε κάνει να μη χάσεις ούτε λέξη, ούτε βλέμμα του τρομακτικού Αλεχάντρο. Από τους  υπολοίπους χαρακτήρες, ξεχωρίζει  ο νεαρός Ελάιτζα Ροντρίγκεζ, ο οποίος τα καταφέρνει περίφημα σε έναν πολύ βασικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων αυτής της ταινίας και ίσως και μελλοντικών.

Συνεπώς

Το “Sicario: Day of the Soldado” δεν είναι μια ταινία που θα περάσει απαρατήρητη. Το αν θα κάνει εισπρακτική επιτυχία θα φανεί λίαν συντόμως, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι μας χαρίζει για ακόμη μία φορά ένα δίδυμο τόσο ταιριαστό που δεν φτάνουν δύο ταινίες για να χορτάσουμε. Το τραβηγμένο τέλος του ίσως αφήνει υπόνοιες και για κάποιο τρίτο μέρος αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί και ας απολαύσουμε αυτό που έχουμε στη διάθεση μας, ένα πολύ καλοδουλεμένο σύνολο.

Με την υποστήριξη του Cineplexx


 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *