fbpx
Made in GreeceTravel

Η Σέριφος είναι το νησί που έχει κάτι για όλους

Η Σέριφος φέτος το καλοκαίρι είχε την τιμητική της. Σαν πάλαι ποτέ ανακηρυγμένη ως από τους πιο ήσυχους προορισμούς, φέτος μπορεί να είδες πολλούς που την επισκέφτηκαν στο feed σου. Ή ακόμα κι εσύ. Πολλοί είχαμε την ίδια ιδέα στο μυαλό: να μην χαλάσουμε τις διακοπές μας, αλλά να πάμε κάπου που δεν μαζεύεται πολύς κόσμος. Κάπως έτσι, τα πλοία γέμισαν μέρες πριν το ταξίδι μας και η Σέριφος, όπως μας είπαν και πολλοί ντόπιοι, είχε όσο κόσμο δεν είχε δει άλλα καλοκαίρια. Παρά τον κόσμο και την πληρότητα του νησιού, αυτό κατάφερε να κρατήσει τη μοναδικότητά του. Έβαλε τους επισκέπτες του στο δικό του ρυθμό.

Με μια πρώτη ματιά

Φτάνοντας στο νησί, το πρώτο μέρος που βλέπει κανείς είναι το Λιβάδι, που ξεκινάει ακριβώς εκεί που τελειώνει το λιμάνι. Λίγα κτίρια και αυτά τα οποία είναι μπροστά στο κύμα είναι αποκλειστικά μαγαζιά εστίασης. Το Λιβάδι το πρωί θα φανεί υποτονικό και άδειο, αλλά το βράδυ το σκηνικό αλλάζει. Τότε είναι που γίνεται το αδιαχώρητο και για να βρεις τραπέζι προκειμένου να φας ή και να βγεις για ποτό, πρέπει να έχεις κάνει κράτηση, ιδιαίτερα φέτος με την εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία. Παράλληλα, μπορείς να βρεις μαγαζιά με σπιτικά πιάτα και παραδοσιακά φαγητά της περιοχής, όπως επίσης και ιταλικό, κάτι πρόχειρο και ακόμα και Ταϊλανδέζικο, αν περπατήσεις λίγο πιο μέσα στον οικισμό. Εκεί επίσης βρίσκονται και αρκετά μαγαζιά με ρούχα και αξεσουάρ, τα κλασικά σουβενίρ και βιολογικά προϊόντα.

Παραλίες

Την πρώτη ημέρα, οι περισσότεροι επιλέγουν να πάνε για μπάνιο κάπου κοντά, όπου υπάρχουν δύο πολύ καλές παραλίες. Η πρώτη δεν είναι καμία άλλη παρά το ομώνυμο Λιβάδι, στην προέκταση του δρόμου με τα κεντρικά μαγαζιά της περιοχής. Η δεύτερη είναι η παραλία… Λιβαδάκια που είναι από την αντίθετη κατεύθυνση από το λιμάνι του νησιού. Εύκολο να μπερδευτεί κανείς, καθώς υπάρχει μία λατρεία στα παράγωγα της λέξης αυτής στις τοποθεσίες της Σερίφου. Για να κλείσει το καρέ, υπάρχει επίσης και το Μεγάλο Λιβάδι λίγο πιο δυτικά. Προσοχή στον Νοτιά στο Λιβάδι! Μπορεί ο αέρας να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά σίγουρα δεν είναι.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα βρούμε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Σερίφου, όπως αυτή του Αγίου Σώστη με το εκκλησάκι στο πλάι και η Ψιλή Άμμος που πήρε το όνομά της από το πόσο όντως ψιλή είναι η άμμος. Σμαραγδένια και πεντακάθαρα νερά και στις δύο, ενώ συγκεκριμένα στον Άγιο Σώστη θα δει κανείς και ένα κολπάκι από την άλλη πλευρά της παραλίας, που είναι πολύ πιο ήσυχα και το τοπίο πιο άγριο. Από τη δυτική πλευρά υπάρχουν άλλες τρεις παραλίες που αξίζουν βουτιές, όπως το Καλό Αμπέλι, η Βαγιά και το Γάνεμα. Συγκεκριμένα η Βαγιά τις απογευματινές ώρες είναι από τις καλύτερες εμπειρίες του νησιού. Βόρεια θα βρούμε τον Πλατύ Γιαλό και τη Συκαμιά, που όμως είναι λίγο επίφοβες όταν φυσάει Βοριάς, χωρίς αυτό να τις καθιστά λιγότερο γοητευτικές.

Η Χώρα

Η Σέριφος έχει λίγους οικισμούς με τους δύο κεντρικούς να είναι το Λιβάδι, που αναφερθήκαμε προηγουμένως, και η Χώρα. Επιβλητική, ήδη με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί, αφού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο λόφο πάνω από το Λιβάδι και την βλέπεις σε κάθε σου κίνηση. Αφού ανέβεις, σε μία διαδρομή με πολλές και απότομες “u” στροφές, θα ανταμειφθείς από το αρχοντικό τοπίο που θα αντικρίσεις. Σπίτια και μαγαζιά, όλα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα στενοσόκακα ανάμεσα. Αλλά μην περιμένεις ομαλά μονοπάτια για περπάτημα. Βλέπεις, είμαστε σε λόφο και στον λόφο πας μόνο πάνω ή κάτω. Οπότε έχεις μόνο απότομα σκαλοπάτια για να πας οπουδήποτε.

Στο ψηλότερο σημείο της Πάνω Χώρας, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, είναι το λεγόμενο Κάστρο και η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Σε εκείνο το σημείο είναι που μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα και να δει ακόμα και τα γύρω νησιά. Στην Κάτω Χώρα δε, μπορεί κανείς να βρει το Λαογραφικό Μουσείο που πέρα από τα βασικά, μπορούμε να δούμε και πτυχές του ορυκτού πλούτου της Σερίφου.

Τι μπορείς να κάνεις στη Σέριφο

Η Σέριφος μπορεί να φαίνεται ήρεμη και συνεσταλμένη, όμως έχει πολλά να προσφέρει. Όχι μόνο στο Λιβάδι, αλλά και στη Χώρα μπορεί κανείς να βρει καταστήματα με ρούχα, κοσμήματα και κάθε λογής αξεσουάρ. Παράλληλα, η Σέριφος είναι ιδανική και για ένα γαστρονιμικό οδοιπορικό. Σίγουρα μια στάση αξίζουν τα μαγαζάκια στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου στην Πάνω Χώρα, για κάποιο μεζέ και χαλάρωση. Προτείνεται η μαραθόπιτα και η χαρακτηριστική Σφακιαδόπιτα, η οποία σερβίρεται με μέλι. Για βράδυ, τα τοπικά μπαρ αλλά και τα μεζεδοπωλεία και τα καφενεία μετατρέπονται ουσιαστικά σε μία παρέα. Θα βρεις πολύ κόσμο να κάθεται στα προαναφερθέντα σκαλοπάτια με κάποιο ποτό ή ακόμα και λουκουμά και παγωτό στο χέρι. Στο κεντρικό μαγαζί της περιοχής, ακριβώς πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ, το μαγαζί που όλη μέρα είναι ταβέρνα, το βράδυ το γυρίζει σε μπαρ με δυνατή μουσική και η διασκέδαση μπορεί να φτάσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αλλά μην ξεχνάμε και το Λιβάδι. Πέρα από όσα ήδη αναφέραμε, θα βρούμε επίσης υπέροχα γλυκά αλλά και μαγαζιά που μπορούν να γιατρέψουν τις λιγούρες σου, ακόμα και στις 5 το πρωί. Τέλος, θα καταλάβεις γιατί η Σέριφος θεωρείται ως το πλέον εναλλακτικό νησί, όταν θα περπατήσεις ξημερώματα από διάφορα γνωστά μπαράκια και θα ακούσεις να παίζει David Bowie ή Gorillaz στη διαπασών και ο κόσμος να διασκεδάζει ασταμάτητα. Ακόμα και καθιστός.

8

Leave a Reply

Your email address will not be published.