fbpx
Tv-serious

10+1 σειρές που θα σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή

Το καλοκαίρι έφτασε και επίσημα στο τέλος του –κι ας μας πήρε έναν ολόκληρο μήνα να το αποδεχτούμε-, το ίδιο και οι καλοκαιρινές αποδράσεις. Προτού όμως μελαγχολήσεις, σου έχουμε την τέλεια απόδραση από την καθημερινότητα. Και μάλιστα ανέξοδη. Σου ετοιμάσαμε, λοιπόν, μια λίστα από 11 σειρές που θα σε ταξιδέψουν όχι απλώς σε άλλα μέρη, αλλά και σε άλλες εποχές. Είσαι έτοιμος;

1. Vikings

Το ταξίδι μας στο χωροχρόνο ξεκινά από την παγωμένη γη των Vikings μέσα από την ομώνυμη σειρά. Μεταφερόμαστε αυτομάτως και πολύ πετυχημένα από σκηνογραφικής πλευράς στο έτος 793 Μ.Χ. Εκεί θα ακολουθήσουμε τον αρχηγό τους, Ragnar Lothbrok στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του να επεκταθεί στα βασίλεια της Αγγλίας και όχι μόνο. Οι προφητείες, οι οιωνοί και οι προθέσεις των θεών είναι μόνο μερικά από αυτά που θα ορίσουν την εξέλιξη της ιστορίας.

2. Last Kingdom

Μένοντας στο ίδιο κλίμα και θερμοκρασίες ταξιδεύουμε στο μακρινό βασίλειο του Wessex το έτος 872 Μ.Χ. μέσα από το ιστορικό δράμα Last Kingdom. Εκεί με μια δόση ιστορικής πραγματικότητας, αλλά κυρίως φαντασίας θα παρακολουθήσουμε την εισβολή των επονομαζόμενων Δανών στα βασίλεια της Αγγλίας. Όταν και το τελευταίο προπύργιο θα πέσει, ο γιος του βασιλιά και διάδοχος του θρόνου θα πιαστεί αιχμάλωτος και θα μεγαλώσει υπό την προστασία τους. Ποιο το μέλλον και το καθήκον του μεγαλώνοντας διχασμένος ανάμεσα σε δυο πατρίδες; Και ποιο το μέλλον της Αγγλίας;

3. Medici: Masters of Florence

Και με αυτά τα ερωτήματα ήρθε η ώρα να πετάξουμε κάπου πιο θερμά και ειρηνικά. Εκεί θα μας υποδεχτούν οι Μέδικοι, οι άρχοντες της Φλωρεντίας στις αρχές του 15ου αιώνα. Εδώ οι μάχες δεν είναι εδαφικές, αλλά πολιτικές και οι συγκρούσεις μπορεί να μην είναι αιματηρές, αλλά σίγουρα είναι σφοδρές. Μέσα σε οκτώ μόλις επεισόδια θα παρακολουθήσουμε την πολιτική και οικονομική άνοδο της πασίγνωστης οικογένειας, παράλληλα με τις προσωπικές τους δοκιμασίες. Κι όλα αυτά στην Φλωρεντία της Αναγέννησης την εποχή, όπου οι Τέχνες μεσουρανούσαν.

4. Versailles

Από τα αρχοντικά της Ιταλίας ταξιδεύουμε στο πιο μεγαλοπρεπές ανάκτορο της Γαλλίας, αυτό στις Versailles. Η ομότιτλη σειρά υπόσχεται εικόνες πλούσιες σε χρώμα και αισθητική από τα προσεγμένα δωμάτια και τους κήπους του παλατιού μέχρι τα φαντασμαγορικά κοστούμια των ηθοποιών. Άλλωστε, δε θα μπορούσε κανείς να περιμένει τίποτε λιγότερο από το Λουδοβίκο τον 14ο στη Γαλλία του 17ου αιώνα, που αποτελεί και το επίκεντρο της σειράς.

5. Black Sails

Κι αν οι βασιλιάδες δε σε συναρπάζουν και σου λείπει η περιπέτεια ήρθε η ώρα να σαλπάρεις με τους πειρατές του Black Sails. Ήδη το πρώτο επεισόδιο μάς προσφέρει το ιστορικό πλαίσιο μεταφέροντάς μας στο 1715 κατά τη διάρκεια της επονομαζόμενης Χρυσής Εποχής των Πειρατών. Μαζί τους θα πλεύσουμε προς ισπανικά εδάφη στην αναζήτηση ενός μυθικού θησαυρού. Ο άνεμος, όμως, δε θα είναι το μόνο εμπόδιο σε αυτό το ταξίδι.

6. Outlander

Και κάπου στη μέση της λίστας συναντάμε την πιο ιδιόρρυθμη από όλες τις σειρές, το Outlander. Και γιατί αυτό; Εδώ το χρονικό πλαίσιο είναι δύσκολο να οριστεί, καθώς οι μετακινήσεις στις διάφορες εποχές είναι ο άξονας της σειράς. Η πρωταγωνίστριά μας μεταπηδά από το έτος 1946 δύο αιώνες νωρίτερα στο 1743 για να βρεθεί στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Πώς θα ορίσει την πορεία των πραγμάτων γνωρίζοντας όλες τις εξελίξεις του σύγχρονου κόσμου και την έκβαση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής; Συντονίσου και θα το μάθεις!

7. The Alienist

Κι έτσι απλά αλλάζοντας παράγραφο αλλάζουμε και αιώνα και μεταφερόμαστε μέσα από τα πλάνα του The Alienist στο 1896. Στο προσκήνιο βρίσκονται οι ανεξιχνίαστοι φόνοι αγοριών του δρόμου στη Νέα Υόρκη. Για το σκοπό αυτό θα ενώσουν τους δρόμους τους ο αρχηγός της αστυνομίας, ένας ξεχωριστός εγκληματολόγος της εποχής, ένας εικονογράφος και μια γραμματέας. Η συνέχεια επί της οθόνης!

8. Peaky Blinders

Και περνώντας από σκανδιναβικά κύματα, βασιλικά ανάκτορα και σκωτσέζικους πύργους προσγειωνόμαστε στο έτος 1919 και στο Birmingham “by the order of the Peaky Blinders”. Εκεί μας περιμένει άλλη μια εμβληματική οικογένεια -γκάνγκστερς αυτή τη φορά- που επιβάλλει τους δικούς της νόμους στα προάστια της Αγγλίας. Με κεντρική φιγούρα τον Thomas Shelby παίρνουμε μαθήματα στυλ και διπλωματίας.

9. Downton Abbey

Την ίδια εποχή στην Αγγλία, αλλά στην άλλη όψη του νομίσματος παρακολουθούμε τη φιλήσυχη ζωή μιας οικογένειας ευγενών και του προσωπικού τους κάτω από την στέγη του Downton Abbey. Η σειρά καταφέρνει να ενώσει, αλλά και να φανερώσει τις αντιθέσεις στις ζωές των δύο αυτών κοινωνικών στρωμάτων, σε μια εποχή που η κοινωνική ιεραρχία στην Αγγλία βιώνει μεγάλες αλλαγές.

10. Cable Girls

Και μιλώντας για κοινωνικές αλλαγές περνάμε στη δέκατη σειρά της λίστας, το Cable Girls. Τοποθετημένη στη Μαδρίτη του 1928, η σειρά μάς συστήνει σε 4 γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο που όλες εργάζονται για την ίδια εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Μαζί τους βιώνουμε τις δυσκολίες των εργαζόμενων γυναικών της εποχής και την επίδραση του ρεύματος του φεμινισμού.

11. Crown

Με επίκεντρο τη γυναικεία προσωπικότητα, και μάλιστα αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, ολοκληρώνουμε τη λίστα αυτή. Η σειρά Crown αφηγείται τη ζωή της Βασίλισσας από το 1947 που παντρεύτηκε μέχρι σήμερα, παράλληλα με τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Εσύ ποια εποχή θα προτιμήσεις;

Featured Image: imdb.com
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *