fbpx
Blog

Σε αναμονή

Η ιστορία του «Σε αναμονή»

Πιθανόν έχει πάρει και το δικό σου αυτί κάπου τη δράση «Σε Αναμονή». Τι είναι όμως ακριβώς και ποια είναι η ιστορία πίσω από το κίνημα αυτό;

Αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα αυτό, μεταφερόμαστε εκτός τόπου και χρόνου, και συγκεκριμένα στη Νότια Ιταλία, στην πόλη της Νάπολης, πριν από εκατό περίπου χρόνια. Εκεί, στα εργατικά καφέ της πόλης, γεννιέται ο «καφές σε αναμονή», γνωστός και ως «suspended coffee» και «caffe sospeso» στα αγγλικά και ιταλικά αντίστοιχα. Το σκεπτικό πίσω από τον «καφέ σε αναμονή» ήταν απλούστατο: ο καθένας μπορούσε να προπληρώσει ανώνυμα έναν καφέ για κάποιον συμπολίτη του, ο οποίος δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να τον αγοράσει.  

Μολονότι υπήρξε μια μακρά περίοδος ύφεσης της «Aναμονής», η ιδέα αναβίωσε πριν από περίπου μία δεκαετία και με την πάροδο του χρόνου εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Οι εκάστοτε άνθρωποι πίσω από την ιδέα της «Αναμονής» κατάφεραν να την καταστήσουν ένα είδος θεσμού σε πάνω από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία, Ουκρανία, Αυστραλία, Καναδάς, Ρωσία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αρκετές ακόμα.

Η «Αναμονή» στην Ελλάδα

 Η ιδέα έφτασε στην Ελλάδα το 2015, χάρη στο Δημήτρη Πανέλη, που θέλησε να την συστήσει σε όλους μας σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Και πράγματι έτσι έγινε. Ανοίγοντας μια σελίδα στο Facebook γνωστοποίησε την πρωτοβουλία και κατάφερε το ακατόρθωτο: να περάσει το μήνυμά του και να κάνει το «Σε Αναμονή» ένα απτό παράδειγμα καθημερινής αλληλεγγύης.  

Οι επιχειρήσεις που θέλησαν να γίνουν μέρος όλου αυτού σε όλη την Ελλάδα είναι πολλές και η ανταπόκριση των πολιτών στο πάντα επιτακτικό κάλεσμα της «Aναμονής» συχνά συγκινητική. Παραδείγματα όπως αυτό της Τήνου φέρνουν συχνά δάκρυα στα μάτια, αφού είναι μια από τις περιπτώσεις που πραγματικά αγκάλιασε την προσπάθεια.

«Η Αναμονή», ωστόσο, δεν αρκέστηκε στον καφέ. Η δράση επεκτάθηκε χάρη στην ομάδα και χιλιάδες ενεργούς συνανθρώπους μας και σε άλλα είδη πρώτη ανάγκης, όπως φάρμακα, ψωμί, γάλα, φρούτα, κρέας, αλλά και σε παροχή υπηρεσιών όπως «μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε αναμονή» από εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Σε αναμονή

Πώς μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να γίνει μέρος της προσπάθειας;

Στην περίπτωση που μια επιχείρηση ενδιαφέρεται να ενταχθεί στη δράση, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής: Να σταλθεί ένα μήνυμα στη σελίδα «Σε Αναμονή» στο Facebook, στο οποίο θα αναγράφεται το όνομα της επιχείρησης, η διεύθυνση, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και μια φωτογραφία με ένα πινακάκι σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, στο οποίο θα είναι γραμμένα πόσα αλλά και ποια συγκεκριμένα προϊόντα βρίσκονται σε αναμονή.

Γιατί να γίνω μέρος του έργου της αναμονής;

Γιατί είναι μια απλή πράξη αλληλεγγύης, αν όχι ο ορισμός της.  Στην πραγματικότητα δεν είναι θέμα προβολής, μια μορφή στεντόρειας «φιλανθρωπίας», αλλά θέμα ανθρωπιάς. Πρέπει να μάθουμε να προσφέρουμε και να δίνουμε όταν έχουμε.  Άλλωστε τι έχουμε να χάσουμε; 2 ευρώ; Όταν η δράση γίνει ευρείας κλίμακας, και είθε να λειτουργήσει από τη Γαύδο μέχρι τον Εύρο, οι άνθρωποι θα συνηθίσουν στην ιδέα μιας ελάχιστης προσφοράς και λήψης και έτσι πιο αβίαστα θα αφήνουν μα και θα παίρνουν χωρίς ντροπή αντίστοιχα.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα τελευταία νέα, να διαβάσεις ακόμα περισσότερα για το κίνημα και να γίνεις μέρος της προσπάθειας επισκέψου τις σελίδες του «σε Αναμονή» σε Facebook, Instagram αλλά και την επίσημη σελίδα τους. Στο Facebook θα βρεις καρφιτσωμένη και τη λίστα με τις επιχειρήσεις με προϊόντα και υπηρεσίες «σε Αναμονή» σε Ελλάδα και Κύπρο.

Facebook: Σε Αναμονή

Instagram: @se_anamoni

Website: seanamoni.gr

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *