fbpx
Blog

5 στιγμές της Ruth Bader Ginsburg που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε

Πώς αποκτά, λοιπόν, κανείς το προσωνύμιο notorious; Η Ruth Bader Ginsburg ήταν μία μυθική μορφή, ο ορισμός της γενναιότητας και πρότυπο για πολλούς. Αποτέλεσε τη δεύτερη, μόλις, γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής, ενώ δεν σταμάτησε στιγμή να προασπίζεται με πυγμή και αμέριστο σθένος την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα κάθε μειονότητας.

Η ζωή της Ruth Bader Ginsburg δεν ήταν εύκολη τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εάν κάτι πρέπει να μάθουμε από την πορεία της είναι πως κάθε όλοι μας, εάν ανακαλύψουμε το σκοπό και τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, συνολικά θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε την κοινωνία σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν υπάκουσε ποτέ σε κανένα “δεν” και κανένα “μη”.

Σου έχουμε 5 στιγμές της Ruth Bader Ginsburg που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε

1. “How dare you”

Εάν έχεις λίγο χρόνο σήμερα, αφιέρωσέ τον σε αυτή τη συνέντευξη. Η συμμετοχή της RBG στο κίνημα #MeToo. Η αντίδρασή της απέναντι στον καθηγητή και το εκκωφαντικό “How dare you do this?” της μάλιστα, αποτέλεσαν τη στιγμή που αποφάσισε τον τομέα με τον οποίο θα ασχοληθεί και στον οποίο θα αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής της.

2. “When there are nine”

5 στιγμές της Ruth Bader Ginsburg που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε

Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο απλή και παράλληλα αποστομωτική απάντηση από αυτήν που έδωσε η RBG στην ερώτηση του πόσες γυναίκες θα ήταν αρκετές στο δικαστήριο. Και συνεχίζει “Όταν λέω ‘όταν υπάρχουν εννέα’, οι άνθρωποι σοκάρονται. Αλλά υπήρχαν εννέα άντρες και κανείς ποτέ δεν αναρωτήθηκε γι’αυτό”. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως ήταν μία από τις 9 γυναίκες, στο σύνολο των 500 φοιτητών του έτους 1956, στη Νομική Σχολή του Harvard.

3. Γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

5 στιγμές της Ruth Bader Ginsburg που οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε

Η RBG δεν σταμάτησε στιγμή να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, με σταθμό την υπόθεση Obergefell v. Hodges, 2015 όπου κατάφεραν να αποσύρουν την απαγόρευση γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής.

“Έχουμε αλλάξει την αντίληψή μας περί γάμου” […] Ο γάμος σήμερα δεν είναι αυτό που ήταν σύμφωνα με την κοινή παράδοση, τόσο του νόμου όσο και της κοινωνίας“.

RBG

4. Οι καιροί αλλάζουν

Οι εποχές δεν αλλάζουν, ούτε οι άνθρωποι αλλάζουν, εάν δεν τα αλλάξουμε εμείς. Εμείς έχουμε τη δύναμη και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα και με σύνεση. Τα διδάγματα κάθε εποχής παραμένουν ίδια, η ανάλυση και η απόδοσή τους είναι αυτά που μετατρέπονται και ενσωματώνουμε στο σήμερα:

” Η μητέρα μου μού είπε να είμαι μία κυρία. Και για εκείνη, αυτό σήμαινε να είσαι κύριος του εαυτού σου, να είσαι ανεξάρτητη”.

— Ruth Bader Ginsburg

5. Η υπόθεση Roe v. Wade και η θέση της Ruth Bader Ginsburg

Το 1973 σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση. Έμεινε στην ιστορία, καθώς νομιμοποιήθηκε η άμβλωση στους δύο πρώτους μήνες εγκυμοσύνης. Μέχρι τότε οι γυναίκες στρέφονταν σε παράνομες κλινικές ή τους ανειδίκευτους χειρουργούς, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Η Norma McCorvey ήταν άγαμη και έγκυος. Προκειμένου να μην φέρει στον κόσμο το παιδί, καθώς δεν θα μπορούσε να το στηρίξει οικονομικά, χρησιμοποίησε κάθε μέσο, αλλά κάθε της προσπάθεια ήταν άκαρπη. Επόμενό της βήμα ήταν η μήνυση για το δικαίωμα στην άμβλωση. Μετά τη νίκη της, η Norma έφερε το παιδί στον κόσμο, το οποίο δόθηκε για υιοθεσία.

Κάθε της πρόταση είναι μάθημα ζωής και κάθε της κίνηση ένα βήμα σε ένα κόσμο πιο δίκαιο και πιο ειρηνικό. Οφείλουμε να ξέρουμε το έργο της Notorious RBG. Να εμπνεόμαστε από αυτήν. Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ, σε όποια κοινωνική ομάδα και αν βρισκόμαστε, σε όποιο μέρος της Γης και εάν μένουμε.

Illustration: BIJOU KARMAN

6

Leave a Reply

Your email address will not be published.