fbpx
Blog

Remember Her Name | Valarie Kaur: H ακτιβίστρια πίσω από το πρότζεκτ της ‘Επαναστατικής Αγάπης’

Στο τρίτο μέρος του Remember Her Name επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το έργο της Valarie Kaur. Γεννημένη το Φεβρουάριο του 1981, η Kaur είναι Αμερικανή ακτιβίστρια, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ, δικηγόρος, εκπαιδευτικός και ιδρύτρια του πρότζεκτ “Revolutionary Love”.

Τον Φεβρουάριο του 2018 έγινε ευρέως γνωστή μετά από το TED talk της με τίτλο “3 lessons of revolutionary love in a time of rage. Έκτοτε, αποφάσισε να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο σε όσα είπε στην ομιλία της και έγραψε το βιβλίο: See No Stranger: A Memoir and Manifesto of Revolutionary Love, που κυκλοφόρησε κι επίσημα τον Ιούνιο του 2020. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ίδια και το έργο της, διάβασε παρακάτω.

Λίγα λόγια για τη ζωή της Valarie Kaur

Η Valarie Kaur γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Clovis της California, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς της όντας Σιχ αγρότες το 1918. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Stanford, απ’όπου πήρε το πτυχίο της στις Θρησκευτικές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Θεολογικές Σπουδές από το Harvard και διδακτορικό στη Νομική από το πανεπιστήμιο Yale.

Άσκησε και συνεχίζει να ασκεί τη νομική μέχρι σήμερα. Έχει δουλέψει πάνω σε πολλές υποθέσεις κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ δούλευε επίσης ως δικαστικός υπάλληλος στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας και ως νομική σύμβουλος στις φυλακές Γκουαντάναμο.

Επιπλέον, ως μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού στο Stanford, δίδασκε θεολογία και φιλοσοφία σε μαθητές λυκείου.

Η εμπλοκή της στον χώρο του ακτιβισμού

Μετά από μία τραυματική για την ίδια εμπειρία, η Kaur ασχολήθηκε και συνειδητά με τον ακτιβισμό. Ένας οικογενειακός της φίλος έπεσε θύμα εγκλήματος μίσους αμέσως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τότε εκείνη άρχισε να καταγράφει τέτοιου είδους εγκλήματα που συνέβαιναν εναντίον Αμερικανών Σιχ και Μουσουλμάνων. Η καταγραφή αυτή είχε ως αποτέλεσμα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της με τίτλο Divided We Fall. Η ίδια όμως δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίζει να γυρίζει ντοκιμαντέρ που έχουν ως κύρια θεματική τους τα εγκλήματα μίσους, τις φυλετικές διακρίσεις, τις κρατήσεις μεταναστών, την απόλυτη απομόνωση, το δικαίωμα στο γάμο καθώς και την ελευθερία στο διαδίκτυο.

Το πρότζεκτ Revolutionary Love

Η Kaur μέχρι σήμερα, όπως καταλαβαίνεις, έχει καταπιαστεί με πολλά και διαφορετικά θέματα. Είτε είναι η δουλειά της σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, στην στρατιωτική βάση στο Guantanamo, είτε σε σκηνές εγκλημάτων, όλα έχουν πάντα ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι η πίστη της πως η αλλαγή της κοινωνίας μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη ενός στοιχείου: της αγάπης. Με αυτό το στοιχείο στο μυαλό της ίδρυσε το πρότζεκτ της με τίτλο Revolutionary Love. Θέλει να αποδείξει πως η αγάπη μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς την κοινωνική αλλαγή. Αυτό φυσικά θα συμβεί σε συνδυασμό με την ατομική και συλλογική προσπάθεια.

Όπως αναφέρει, το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει ως βασικό στόχο να εμπνεύσει και να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν ώστε να χτίσουν μία αγαπημένη κοινότητα, όπου κι αν βρίσκονται.

Διδάσκουμε τις βασικές πρακτικές της επαναστατικής αγάπης, που στηρίζονται σε έρευνες και είναι γεμάτες σοφία των προγόνων μας.

Η ομάδα του πρότζεκτ παρέχει εκπαιδευτικό υλικό, σεμινάρια, έργα τέχνης, ντοκιμαντέρ, μουσική και μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν στο κέντρο τους τις φωνές των ανθρώπων των BIPOC κοινοτήτων (Μαύρων, Ιθαγενών και ανθρώπων διαφορετικού χρώματος). Το μήνυμα αυτού του πρότζεκτ είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αξίζει την προσοχή μας τώρα και κάθε άλλη στιγμή. Βρισκόμαστε σε μία εποχή αλλαγής, και η Kaur μάς προσκαλεί να σταματήσουμε να βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους σαν ξένους. Όλοι μας έχουμε έναν ρόλο και δουλεύουμε μαζί. Όπως η ίδια τονίζει: “Όταν καθοδηγούμε με αγάπη, κοπιάζουμε για το καλύτερο με χαρά.”

Σχετικά με το βιβλίο της

Το βιβλίο της Valarie Kaur με τίτλο See No Stranger: A Memoir and Manifesto of Revolutionary Love, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020. Ο τίτλος είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός του περιεχομένου. Το συγκεκριμένο έργο είναι ακριβώς αυτό: ένα μανιφέστο για την επαναστατική δύναμη της αγάπης. Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει και ως ένα “δραματικό έργο αφύπνισης, ένα ριζοσπαστικό και ευχάριστο εγχειρίδιο που θα σου μάθει πως να θεραπεύσεις τον εαυτό σου και να μεταμορφώσεις τον κόσμο γύρω σου”.

Αυτός ο πρακτικός οδηγός δεν περιέχει απλώς τα βιώματα της Kaur. Είναι ένα συνονθύλευμα σοφίας, προσωπικών ιστοριών, αλλά και κοινών εμπειριών που ενώνονται από μια εμπειρία αφύπνισης, την εμπειρία της ίδιας της συγγραφέα.

Το πανέμορφο εξώφυλλο του βιβλίου έχει ιδιαίτερη σημασία

Πρόκειται για ένα πορτραίτο της Kaur από τον καλλιτέχνη Shepard Fairey. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το έργο έχει τόση αξία για την ίδια, γιατί ο Fairey κατάφερε με την τέχνη του να αναδείξει την σοφία των Σιχισμού, όπως αποτυπώνεται και στο βιβλίο. Το See No Stranger ήταν μάλιστα και ένα από τα βιβλία-φιναλίστ στο διαγωνισμό Dayton Literary Peace prize στην κατηγορία non-fiction.

Περισσότερα για την Valarie Kaur και το έργο της θα βρεις στην ιστοσελίδα της, αλλά και στα social media, όπου είναι ιδιαίτερα ενεργή. Μην διστάσεις να την ακολουθήσεις, ώστε να ενημερώνεσαι για το σπουδαίο έργο της στον χώρο του ακτιβισμού και όχι μόνο. Το βιβλίο της μπορείς προς το παρόν να το προπαραγγείλεις, αλλά θα είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία από τον Φεβρουάριο του 2022.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published.