Η Amika George είναι μόλις 22 χρονών και έχει ήδη καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα για τη ζωή πολλών ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως αυτών που εμμηνοροούν. Γεννημένη στο Edgware του βορειοδυτικού Λονδίνου και με καταγωγή από την Ινδία, σπούδασε Ινδική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Aπό μικρή ηλικία ήθελε να μάθει περισσότερα για την χώρα απ’ όπου κατάγονταν, καθώς και για την Μεγάλη Βρετανία, την χώρα στην οποία μεγάλωσε και ζει, την αποικιοκρατία και το εμπόριο σκλάβων.
Η Amika George και το #FreePeriods
Το 2017 και ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια, έτυχε να διαβάσει ένα άρθρο στο οποίο αναφερόταν πως πολλά κορίτσια στη Βρετανία αναγκάζονταν να μην πάνε στο σχολείο της μέρες που είχαν περίοδο, καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα υγιεινής, όπως σερβιέτες ή ταμπόν. Μετά από αυτό το γεγονός πήρε μια απόφαση που θα άλλαζε τα δεδομένα στη Μεγάλη Βρετανία και όχι μόνο. Ξεκίνησε την ίδια χρονιά την καμπάνια #FreePeriods, που έχει στόχο ακριβώς αυτό: Κανένα άτομο να μην χρειάζεται να χάνει μέρες από το σχολείο και την μόρφωση του λόγω της περιόδου του.
Η Free Periods εξελίχθηκε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση
Σε συνεργασία με το Red Box Project δημιούργησαν μια νομική καμπάνια στις αρχές του 2019. Μαζί απαίτησαν από την Βρετανική Κυβέρνηση να εγγυηθεί ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου. Λίγο καιρό μετά, η προσπάθεια τους στέφθηκε με επιτυχία. Δύο μήνες μετά το ξεκίνημα της καμπάνιας συγκεκριμένα, η κυβέρνηση χορήγησε χρήματα για δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε σχολεία της Αγγλίας, ακολουθώντας τις τακτικές που εφαρμόζονταν ήδη στην Σκωτία και την Ουαλία. Τον Ιανουάριο του 2020, το όραμα της Amika George και της Free Periods έγινε και επίσημα πραγματικότητα.
Η George κατάφερε ένα τεράστιο επίτευγμα μέσω της ΜΚΟ που ίδρυσε, αλλά το έργο της δεν σταματά εκεί
Μέσω της Free Periods συνεχίζει να παλεύει για να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε σχετικά με την περίοδο, να εξαλείψει το στίγμα, την ντροπή και την αμηχανία στις συζητήσεις σχετικά με το σώμα μας. Όπως αναφέρεται και στο freeperiods.org, o στιγματισμός του εμμηνορρυσιακού κύκλου και η περιθωριοποίηση των βιολογικών μας λειτουργειών σημαίνει πως και οι ανάγκες που προκύπτουν θα αγνοηθούν στο σχολείο, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους και κυρίως εκεί όπου παίρνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.
Χάρη στην συνεχή της δράση ως ακτιβίστρια και στα σημαντικά επιτεύγματά της σε τόσο μικρή ηλικία, η Amika George απέσπασε πολλά βραβείυγκαταλέχθηκε στη λίστα του Time «Most Influential Teens of 2018», του The Big Issue «Top 100 Changemakers» και του Teen Vogue «21 under 21». Το 2021 έγινε το νεαρότερο άτομο που κατείχε τον τίτλο του Μέλους του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE), για τη συμβολή της στον τομέα της εκπαίδευσης. Η ίδια έχει πει πως σκέφτηκε να μην δεχτεί τον τίτλο, λόγω της ιστορίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Παρόλ’αυτά αποφάσισε να δεχτεί τον τίτλο, όπως έκαναν πριν από αυτή ο David Olusoga και η τραγουδίστρια MIA.
Η αποδοχή του τίτλου είναι για εκείνη ένας τρόπος να τραβήξει την προσοχή του κόσμου πάνω στην ιστορία της Αυτοκρατορίας και την εκμετάλλευση που υπέστησαν άτομα που δεν ήταν λευκά όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα θέλει να υπενθυμίσει και την ύπαρξη αυτών των ατόμων διαφορετικής καταγωγής στη Βρετανία του 21ου αιώνα.
Αν έχεις ενθουσιαστεί με την Amika George και τις ιδέες της όσο και εμείς, δεν έχεις παρά να αναζητήσεις το hashtag #FreePeriods στα social media
Αν πάλι προτιμάς κάτι διαφορετικό, εμείς θα σου προτείνουμε να αναζητήσεις το βιβλίο της με τίτλο “Make it Happen: How to be an Activist”. Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο του 2021 και είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει και ο τίτλος του, ένας οδηγός για το πώς να είσαι ακτιβιστής σήμερα. Στη σύνοψη του βιβλίου η George αναφέρει πως ο κόσμος σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι η κοινωνία έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να ωφελεί κάποιους περισσότερο από άλλους. Έτσι, ενθαρρύνει τον αναγνώστη να εμπλακεί ενεργά, να παλέψει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Όλ@ μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας προς το καλύτερο, όπως το έκανε και εκείνη.