Μόλις τον προηγούμενο μήνα έγινε διαθέσιμο στα βρετανικά βιβλιοπωλεία το βιβλίο – ντεμπούτο της Amia Srinivasan με τίτλο The Right to Sex: Feminism in the Twenty-first Century και έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των βιβλιόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν δεν έχεις ακούσει ξανά για την ίδια την συγγραφέα ή για το βιβλίο της, μην ανησυχείς. Εμείς εδώ στο TFC έχουμε ενθουσιαστεί τόσο με την ίδια όσο και με τη δουλειά της γι’ αυτό και της αφιερώσαμε το συγκεκριμένο άρθρο. Διάβασε παρακάτω και είναι σίγουρο πως θα την αγαπήσεις όσο κι εμείς.
Λίγα λόγια για την Amia Srinivasan
H Amia Srinivasan γεννήθηκε στο Μπαχρέιν από Ινδούς γονείς και μεγαλώνοντας έζησε σε διάφορες μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Νέα Υόρκη. Λόγω της καταγωγής της άρχισε από μικρή ηλικία να ενδιαφέρεται για την Ινδουιστική φιλοσοφία και αργότερα επέλεξε να σπουδάσει επίσης Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Yale. Η ίδια σε μία συνέντευξή της μίλησε για την επιλογή των σπουδών της λέγοντας πως το συγκεκριμένο αντικείμενο την βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα διάφορα ερωτήματα που την προβλημάτιζαν, κυρίως σχετικά με τη σχέση του ανθρώπινου μυαλού με τον κόσμο τριγύρω του.
Τα έργα της δεν είναι λίγα, καθώς πολλές έρευνες της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς, στις οποίες γράφει για ποικίλα θέματα, από επιθέσεις καρχαριών έως επιστημολογία. Ωστόσο, ο βασικός άξονας στον οποίο κινείται πάντα έχει να κάνει με την φιλοσοφία, την κοινωνική θεωρία και τον φεμινισμό. Σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατέχει την έδρα Chichele ως καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής θεωρίας στο All Souls College. Η ίδια αποτελεί το μικρότερο σε ηλικία άτομο, την πρώτη γυναίκα, αλλά και το πρώτο μη λευκό άτομο που κατέχει την συγκεκριμένη έδρα και έχει καταφέρει να αναδείξει μια νέα πλευρά αυτής της θέσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον φεμινισμό. Ενώ το πρώτο της βιβλίο μόλις δημοσιεύτηκε, ολοκληρώνει ήδη ένα δεύτερο με τίτλο The Contingent World: Genealogy, Epistemology, Politics.
Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της
Ο τίτλος τους πρώτου βιβλίου της Srinivasan είναι The Right to Sex: Feminism in the Twenty-first Century και κυκλοφόρησε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021 αντίστοιχα. Το βιβλίο πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο δοκίμιό της που δημοσιεύτηκε και στο London Review of Books. Το συγκεκριμένο έργο αποτελείται από πέντε δοκίμια με κοινό παρονομαστή τον φεμινισμό, που η συγγραφέας πιστεύει πως δεν είναι απλά μία φιλοσοφική ιδέα ή μια θεωρία, αλλά ένα πολιτικό κίνημα. Σε αυτά τα δοκίμια επιλέγει να θίξει θέματα σχετικά με την πορνογραφία, το σεξ και τη συναίνεση, την απελευθέρωση των γυναικών, την εργασία στο χώρο του σεξ, τις σχέσεις μαθητών – καθηγητών, τη σχέση του βιασμού και της φυλετικής καταπίεσης, καθώς και πολλά άλλα.
Το “The Right to Sex” δεν είναι μία απλή συλλογή ιδεών και απόψεων
Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σε κάνει να νιώσεις καλά ή θα σε επαινέσει για όσα έχεις κάνει ως τώρα για τις γυναίκες γύρω σου. Αντιθέτως η Srinivasan καταφέρνει με το έργο της να σε προκαλέσει να δεις τι πάει λάθος, γιατί ο φεμινισμός ορισμένες φορές δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις γυναίκες, γιατί υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες απόψεις σε ένα κίνημα και πώς οι φεμινίστριες των δυτικών χωρών έχουν εκμεταλλευτεί τις προνομιούχες θέσεις τους εις βάρος φτωχότερων και αδύναμων χωρών. Οι απόψεις της δεν θα σε επιβραβεύσουν, ίσως σε κάνουν να νιώσεις άβολα. Σύμφωνα με την ίδια όμως, τα δοκίμια αυτά πρόκειται να δώσουν ελπίδα στο κοινό για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα που δεν φοβάται να αναφερθεί στο σεξ ως ένα πολιτικό φαινόμενο που υπόκειται ούτως ή άλλως σε κοινωνική κριτική.
Ως τελευταία αναφορά στην Amia Srinivasan δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τι είπε η αγαπημένη μας Judith Butler για τη ίδια και το έργο της:
H Srinivasan καταφέρνει να δείξει πώς μια φεμινίστρια φιλόσοφος μπορεί να διαχωρίσει βασικές ηθικές έννοιες από τον ασφυκτικό κλοιό της πατριαρχίας, του καπιταλισμού και του ρατσισμού – και αυτό αποτελεί μία αξιοσημείωτη και πολλά υποσχόμενη προσπάθεια.