fbpx
BlogBook

Reclaim Her Name: 25 κλασικά βιβλία επανεκδίδονται με το αυθεντικό όνομα της συγγραφέως τους

Ένα πρότζεκτ-φόρο τιμής στο γυναικείο συγγραφικό έργο ανακοίνωσε το Women’s Prize for Fiction. Τα ετήσια βρετανικά βραβεία γυναικείας λογοτεχνίας με αφορμή την 25η επέτειό τους είχαν μια πρωτότυπη ιδέα. Ο λόγος για το Reclaim Her Name. 25 κλασικά βιβλία, που στην αρχική τους έκδοση χρησιμοποιήθηκε αντρικό ψευδώνυμο, θα επανεκδοθούν με το αυθεντικό όνομα της κάθε συγγραφέως.

Mία λίστα πραγματικό challenge

Η ομάδα του Women’s Prize for Fiction με την υποστήριξη του Baileys είχε ένα δύσκολο πρώτο έργο. Από τα 3.000 βιβλία που εντοπίστηκαν με αντρικό ψευδώνυμο, χρειάστηκε να καταλήξει σε μόλις 25. Αριθμός συμβολικός για τα 25 χρόνια που μετρά από την ίδρυσή του. Μάλιστα, επιχείρησε να δημιουργήσει μια λίστα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική. Συμπεριέλαβε αναγνώσματα διάφορων ειδών από όλον τον κόσμο από τον 19ο αιώνα έως πρόσφατα.

Ποια ονόματα περιμένουμε να συναντήσουμε

Στη λίστα θα συναντήσει κανείς ονόματα όπως της Βρετανίδας Mary Ann Evans, που απέκτησε φήμη μέσα από το έργο της Middlemarch, υπό το ψευδώνυμο George Elliot. Δε θα λείπει η βικτωριανή ιστορία τρόμου A Phantom Lover της Violet Paget, που πρωτοεκδόθηκε με το όνομα Vernon Lee. Το όνομα της Γαλλίδας συγγραφέως Amantine Aurore Dupin θα πάρει επιτέλους τη θέση του δίπλα στον τίτλο του βιβλίου της, Indiana. Το όνομα της ποιήτριας Adela Florence Nicolson θα κοσμεί πλέον το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής-ωδής στην ινδική κουλτούρα, The Garden of Kama. Αυτά και άλλα 21 γυναικεία ονόματα θα αναγνωριστούν για τη συμβολή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Μία έξτρα πινελιά

Το πρότζεκτ Reclaim Her Name δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ανέθεσε σε σχεδιάστριες ανά τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο εξώφυλλο, που θα αναδεικνύει το ύφος και την αισθητική κάθε βιβλίου ξεχωριστά. Αυτές οι εκδόσεις θα γίνουν μέρος της συλλογής της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Όσο για τους αναγνώστες που θέλουν να τα απολαύσουν, θα διατίθενται δωρεάν σε διαδικτυακή μορφή. Έτσι, όλοι θα βγουν κερδισμένοι.  

Όταν οι Τέχνες αγκαλιάζουν τα θετικά κοινωνικά μηνύματα, εμείς αγκαλιάζουμε αυτές τις δράσεις.

9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *