fbpx
Music

Radio Nowhere: Επιστροφή στο Ραδιόφωνο

Συντάκτρια: Ζωή Βέργου

Φωτογράφος: Ορφέας Χωρινόπουλος

Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας αποτελούσε πάντα και το ραδιόφωνο. Όποιος καλλιτέχνης ήθελε να γίνει γνωστός έπρεπε η μουσική του να ακουστεί στα FM. Οι εποχές φυσικά άλλαξαν και πλέον για να γίνεις γνωστός χρειάζεται απλά να ανεβάσεις την δουλειά σου στο Youtube και να βλέπεις τα like να ανεβαίνουν.

Το ραδιόφωνο όμως δεν χάνει την αξία του. Διατηρεί ακόμα τον ρομαντισμό του και εξακολουθεί να έχει οπαδούς. Αξέχαστη η εποχή των πειρατικών σταθμών, τη θέση των οποίων έχουν λάβει κατά κάποιο τρόπο οι «ιντερνετικοί» σταθμοί.

Σε έναν τέτοιο σταθμό θα αφιερώσω το άρθρο της εβδομάδας. Το Radio Nowhere ξεκίνησε πολύ δειλά το 2011, σε ένα δωμάτιο με δυο παραγωγούς. Ο Ξενοφών Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης του σταθμού, με πολύ κόπο και πάθος για το ραδιόφωνο, θέλησε να δημιουργήσει μια βάση για νέους ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη του για τη μουσική και αυτή την αγάπη να την μεταδώσουν και στον υπόλοιπο κόσμο. Είχα την χαρά και την τύχη να είμαι σε αυτή την ομάδα από το ξεκίνημά της μέχρι και το 2014. Τότε η ομάδα ήταν μικρή, πλέον όμως έχει μεγαλώσει, έχει δικό της studio αλλά και χώρο ηχογραφήσεων. Τρέχει πολλούς διαγωνισμούς και είναι φορέας επικοινωνίας πολλών μουσικών εκδηλώσεων, αποτελώντας πλέον έναν αναγνωρισμένο εκπρόσωπο των e-radio στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Νοσταλγώντας λοιπόν εκείνη την εποχή της ζωής μου, έκανα μια κουβέντα με τον Αλέξη Ζουρνατζή, ο οποίος μπήκε στην ομάδα του Radio Nowhere την ίδια περίοδο με εμένα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Ε: Αλέξη πόσο έχει αλλάξει το ραδιόφωνο;

A: Θεωρώ πως έχει αλλάξει πολύ. Οι ανάγκες του κόσμου το ανάγκασαν να εξελιχθεί. Δεν χρειάζεται να είσαι μόνο στο σπίτι σου ή στο αμάξι σου για να έχεις πρόσβαση στο ραδιόφωνο. Μπορείς να ακούσεις τον αγαπημένο σου σταθμό οπουδήποτε με τη χρήση του διαδικτύου.

E: FM ή e-radio;

A: Αυτό είναι ανάλογα τον ακροατή. Το e-radio σου προσφέρει άλλες δυνατότητες. Υπάρχει περισσότερη επικοινωνία , πιο «ελεύθερη», όχι μόνο για τον ακροατή, αλλά και για τον παραγωγό. Δεν είναι όλα τόσο ελεγχόμενα. Αυτός που θα επιλέξει να ακούσει e-radio, είναι πιο ψαγμένος με την μουσική, δεν θα μπει τυχαία.

E: Πιστεύεις η ποιότητα των FM έχει αλλάξει;

A: Λόγω οικονομικής κρίσης πιστεύω ναι. Και πάλι όχι όλοι οι σταθμοί. Είναι όμως και αυτό σημάδι των καιρών. Στα FM το κόστος είναι άλλο, υπάρχουν άλλες ανάγκες και εδώ είναι που μπαίνουν οι διαφημίσεις. Έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και μπορεί κάποιους ακροατές να τους ενοχλεί. Στο ιντερνετικό ραδιόφωνο αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο.

E: Εσένα μια καριέρα στα FM θα σε ενδιέφερε;

A: Φυσικά. Δεν το κυνήγησα όμως ποτέ. Ούτε και το να παίζω σε μαγαζιά. Παλιότερα το να είσαι μουσικός παραγωγός σε έναν σταθμό μπορούσε να σε καλύψει οικονομικά, πλέον το κάνεις μόνο συμπληρωματικά. Οπότε η εργασία μου δεν μου αφήνει περιθώρια να το ψάξω παραπάνω.

E: Τι σε ευχαριστεί στην εκπομπή σου;

A: Η επικοινωνία με τους ακροατές. Θέλω να έχω αμεσότητα μαζί τους, με αυτό τον τρόπο δεν χαλαρώνουν μόνο αυτοί αλλά κι εγώ. Ένας λόγος που δεν κάνω μόνος μου εκπομπή είναι κι αυτός, δεν μου αρέσει να μονολογώ. Επίσης, το ότι δεν χρειάζεται να παίζω από λίστα και επιλέγω τα κομμάτια εκείνη τη στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την επικοινωνία μου με τον κόσμο, με γεμίζει παραπάνω.

E: Φέτος η εκπομπή σου είναι μεσημέρι και όχι βράδυ όπως τις προηγούμενες χρονιές.

A: Έτυχε. Δεν θα σου κρύψω βέβαια πως οι βραδινές είναι πιο απολαυστικές. Έχεις το χρόνο να προετοιμαστείς, αλλά και η μουσική που επιλέγω να παίζω είναι κυρίως για βραδινές ώρες.

E: Πώς βλέπεις την πορεία των e-radio στα επόμενα χρόνια;

A: Θεωρώ πως οι ακροατές που επιλέγουν διαδικτυακούς σταθμούς θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε ήδη αρκετούς και καλούς σταθμούς από ανθρώπους με μεράκι. Είμαι σίγουρος πως θα μεγαλώσει κι άλλο αυτή η τάση και με την βοήθεια της τεχνολογίας θα πάει ένα βήμα παραπέρα, όπως με live streaming, που θα βοηθήσει πολύ στην επικοινωνία των παραγωγών με τους ακροατές.

E: Πότε μπορούμε να σε ακούσουμε;

A: Φέτος, μαζί με την συνάδελφό μου Ελένη Μάντικα, μπορείτε να μας ακούτε κάθε Τρίτη 14:00-16:00, στην εκπομπή “Morning Vibes”, με επιλογές κομματιών από την μουσική σκηνή της jazz, trip hop και light electro.

 

Φιλική Συμμετοχή: Ivar the koprodog


 

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *