fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙhomeSKGreen

Τελικά υπάρχει σωστός τρόπος να μεγαλώσεις το δικό σου avocado tree

Τα τελευταία χρόνια, τα αβοκάντο έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η διατροφική τους αξία είναι αδιαμφισβήτητη, σίγουρα, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αξιοποιηθούν. Οι σπόροι του πολυαγαπημένου φρούτου μπορούν να δώσουν ένα γλυκύτατο νέο φυτό. Οι παρακάτω οδηγίες θα φωτίσουν και τον πιο αρχάριο κηπουρό στην προσπάθειά του να μεγαλώσει το πρώτο του avocado tree.

Τι θα χρειαστείς για το δικό σου avocado tree:

Σπόρος αβοκάντο

3-4 οδοντογλυφίδες

Βάζο ή ποτήρι με νερό

Βημα 1

Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε το σπόρο από το φρούτο, ώστε να μη τραυματιστεί και το πλένουμε με νερό. Με μια πετσέτα σκουπίζουμε ελαφρώς για να φύγουν τυχόν υπολείμματα της σάρκας.

Βήμα 2

Οι περισσότεροι σπόροι αβοκάντο έχουν σχήμα σταγόνας. Το πάνω άκρο είναι η κορυφή απ’ όπου θα βλαστήσει και το κάτω μέρος είναι η βάση της ρίζας. Ο στόχος είναι να βυθίσουμε τη βάση σε νερό ώστε να ξεκινήσει η ρίζωση, οπότε είναι σημαντικό να ανιχνεύσουμε ποιο άκρο αντιστοιχεί στη “ρίζα” πριν αρχίσουμε να τοποθετούμε τις οδοντογλυφίδες.

Βήμα 3

Παίρνουμε 3-4 οδοντογλυφίδες και τοποθετούμε τρυπώντας το αβοκάντο με ελαφρά κλήση πρός τα κάτω, δημιουργώντας στιβαρές, ομοιόμορφες ακτίνες τριγύρω του. Οι οδοντογλυφίδες θα κρατήσουν το πάνω μέρος του σπόρου απ’ το να βυθιστεί στο νερό, αποτρέποντας το σάπισμα.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα δοχείο με σχετικά μικρή διάμετρο, όπως ένα βαζάκι ή ένα ποτήρι, και το γεμίζουμε με νερό. Τοποθετούμε το σπόρο του αβοκάντο ώστε να βασίζονται οι οδοντογλυφίδες πάνω στο γυαλί. Θέλουμε ο μισός περίπου σπόρος να είναι βυθισμένος, οπότε γεμίζουμε με νερό αναλόγως. 

Βήμα 5

Τοποθετούμε το δοχείο σε ένα φωτεινό παράθυρο ή μπαλκόνι για τους καλοκαιρινούς μήνες και περιμένουμε. Σε 4 με 8 εβδομάδες ο σπόρος θα ξεκινήσει να ριζώνει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που παίρνει περισσότερο, οπότε δείξε υπομονή! 

Περιμένοντας

Καλό θα ήταν να αλλάζεις το νερό του δοχείου κάθε εβδομάδα, για να αποτραπεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα βλάψουν το φυτό. 

Καθώς περνούν οι μέρες, ο σπόρος θα στεγνώσει από πάνω ξεκινώντας μια μικρή ρωγμή η οποία θα διαπεράσει το σπόρο. Από εκεί θα βγουν οι ρίζες στο κάτω μέρος, καθώς και οι βλαστοί στο επάνω, μερικές μέρες μετά. Καθώς οι ρίζες θα βγαίνουν, δώσε ιδιαίτερη προσοχή γιατί δεν πρέπει να μείνουν εκτός νερού. Αυτό το μικρό λάθος μπορεί να σου στοιχίσει το φυτό, όπως και τις εβδομάδες αναμονής. 

Και τώρα τι;

Αφού κατάφερες να φέρεις στον κόσμο το καινούριο φυτό-παιδάκι σου, υπάρχουν δύο επιλογές. 

  • Μπορείς να το μεταφέρεις σε κάποια γλάστρα όταν ο βλαστός φτάσει τα 10 εκατοστά ύψος. Έτσι θα δημιουργήσεις ένα θάμνο κόβοντας 2-3 φύλλα από την κορυφή για κάθε 15 εκατοστά ύψους. Από αυτό το σημείο ξεκινάει το μακρύ ταξίδι της ανάπτυξης, οπού σε 3-5 χρόνια θα φτάσει σε μέγεθος δέντρου.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να κρατήσεις το σπόρο σε νερό και να αλλάζεις τα δοχεία κατά καιρούς προς μεγαλύτερα, δημιουργώντας ένα πιο ψηλόλιγνο φυτό με πιο αραιή βλάστηση. 

Τελευταίο tip: Τα αβοκάντο λατρεύουν τον ήλιο, οπότε το καλοκαίρι επιβάλλεται να είναι εκτός σπιτιού, σε αυλές ή μπαλκόνια. Το χειμώνα, όμως, οι θερμοκρασίες στην Eλλάδα πέφτουν, οπότε είναι καλό να τα φέρνουμε μέσα, σε ένα ηλιόλουστο σημείο του σπιτιού.

Καλή τύχη!

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *