Μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που μέσα σε αυτό το «αναγκαστικό» διάλειμμα της πανδημίας, ανακάλυψαν μία καινούρια ασχολία, μία καινούρια αγάπη για κάτι. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται και η Χρυσάνθη Κούρτη, η δημιουργός του Nuno Design. Αν έχεις ρίξει μία ματιά στο account της στο Instagram, θα έχεις δει τα πολύ λεπτομερή και καλοδουλεμένα σχέδια της Χρυσάνθης πάνω στα υφάσματα. Τα πουκάμισα, οι φούστες και τα τραπεζομάντηλα που απεικονίζονται μεταξύ άλλων, αποτελούν δημιουργίες που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, η Χρυσάνθη ήθελε να εξερευνήσει τα καλλιτεχνικά της όρια, αλλά και να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Κάπως έτσι ήρθε στη ζωή της η τέχνη του embroidery και γενικότερα το textile art. Όπως αναφέρει και η ίδια:
«Κάπου στη μέση της τρίτης -μάλλον- καραντίνας, είχα αρχίσει να σκέφτομαι αν θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να έχει και εμπορική διάσταση, ενώ ταυτόχρονα να είναι πρωτότυπο και να εμπεριέχει τέχνη και τεχνική. Η χειρωνακτική εργασία που απαιτεί το κέντημα και οτιδήποτε χειροποίητο γενικότερα, καλύπτει την ανάγκη μου για συγκέντρωση και ηρεμία, σαν αντίδραση σε ένα over-stimulating περιβάλλον. Βαθύτερα κρυμμένο ήταν το γεγονός ότι ήθελα να δημιουργήσω μέσω μιας τεχνικής που θεωρείται εδώ και αιώνες γυναικεία ασχολία, και όχι τέχνη, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτείται. Και φυσικά να το κάνω αυτό με έναν πολύ προσωπικό τρόπο, με αφοσίωση και προσοχή».
View this post on Instagram
«Δεν είχα κάποια σχέση με το fashion design πριν το Nuno. Είχα, όμως, ανέκαθεν μια αγάπη για τα υφάσματα, και γενικότερα τις υφές και τα χρώματα. Μέσα από την αρχιτεκτονική έμαθα πώς να σκέφτομαι σαν σχεδιάστρια με την ευρύτερη έννοια. Υπάρχουν οι ίδιες βασικές αρχές σε όλα τα δημιουργικά εγχειρήματα, από το να κάνεις ένα γλυκό μέχρι το να σχεδιάσεις ένα αντικείμενο ή ένα ρούχο. Υπάρχει μια ιδέα, ένα concept και όλες οι ενέργειες εξυπηρετούν αυτήν την κεντρική ιδέα. Για μένα τα ρούχα είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό στοιχείο, είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε».
Η έμπνευση
Η έμπνευση είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια αυτής της διαδικασίας, αν όχι το βασικότερο. Στα σχέδια της Χρυσάνθης επικρατούν οι επιρροές από την ασιατική κουλτούρα, αλλά και από τη φύση γενικότερα.
«Στα πρώτα μου σχέδια, ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου για την ασιατική κουλτούρα (χρυσάνθεμα, τίγρεις, ψάρια koi, δράκοι). Αυτά ήταν τα πρώτα που άρχισα να αποτυπώνω και συνεχίζω μέχρι σήμερα. Σημαντικό σημείο αναφοράς και έμπνευσης είναι η ίδια απλή καθημερινή ζωή -και το πώς εγώ τη βλέπω κάποιες φορές σαν τέχνη-, όπως ένα μεγάλο τραπέζι και τι μπορεί να βρούμε πάνω σε αυτό μετά από το φαγητό, η νεκρή φύση, ο ζωικός και φυτικός κόσμος ή ακόμα και η παιδική μου ηλικία».
View this post on Instagram
Ωστόσο, πέρα από τα ίδια τα έργα, η Χρυσάνθη εμπνέεται και από τους ανθρώπους, είτε αυτοί βρίσκονται στο κοντινότερό της περιβάλλον, είτε δημιουργούν οι ίδιοι τα δικά τους έργα-κεντήματα:
«Πέρα από άτομα στον άμεσο καθημερινό κύκλο μου που αποτελούν το έναυσμα, αντλώ κίνητρο και δύναμη από άλλα άτομα που κάνουν αυτό που κάνω κι εγώ ως επιχείρηση. Επίσης, αντλώ έμπνευση από έργα διάσημων οίκων ή από έργα ανώνυμης λαϊκής τέχνης».
Σε κάθε περίπτωση, κοινός παρονομαστής είναι η αφοσίωση και η συνέπεια που χρειάζονται αυτά τα έργα για να ολοκληρωθούν, και νομίζω αυτό είναι αυτό που θαυμάζω περισσότερο από το ίδιο το αποτέλεσμα.
Η διαδικασία
Αναπόφευκτα, η κουβέντα μας οδηγείται στα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει, ώστε να ολοκληρώσει ένα έργο. Για κάθε άτομο που βλέπει απλά το αποτέλεσμα, ίσως να μην είναι τόσο προφανής ο χρόνος ή ο κόπος που χρειάζεται για να κεντηθεί ένα τέτοιο έργο. Η Χρυσάνθη, λοιπόν, μας παίρνει από το χέρι και περιγράφει βήμα-βήμα όσα κάνει κάθε φορά για κάθε νέο σχέδιο.
«Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε διαλέγω το θέμα και μετά σκέφτομαι πάνω σε τι θα κεντηθεί (ύφασμα, χρώμα υφάσματος, χρώμα κλωστής), είτε έχω ήδη ένα ρούχο (second hand ή του πελάτη) και εμπνέομαι από το ίδιο το ρούχο, σκέφτομαι τι δυνατότητες έχει. Αφού βρω το σχέδιο, το μέγεθος του και τη θέση του, περνάω το σχέδιο στο ύφασμα και μετά ξεκινάω το κέντημα (με καλή παρέα, με ένα podcast ή μια καλή σειρά). Παράλληλα, συμβαίνει και μια διεργασία που αφορά το κομμάτι της οργάνωσης και δημιουργίας αρχείου: κρατάω όλα τα σχέδια για να μπορώ να τα αναπαράγω αργότερα, και καταγράφω την πρόοδο βγάζοντας φωτογραφίες ή/και βίντεο».
View this post on Instagram
Από αυτή και μόνο την περιγραφή γίνεται κατανοητό ότι ένα κέντημα χρειάζεται πολύ χρόνο και συγκέντρωση για να ολοκληρωθεί. «Κάθε κίνηση έχει σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι μία αργή και επαναληπτική διαδικασία, που όμως σε ανταμείβει στο τέλος, με ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα. Κατά μέσο όρο, χρειάζομαι περίπου 15 ώρες για να περάσω το σχέδιο και να το κεντήσω».
Όσο για το ιδανικό σκηνικό για να ασχοληθεί με τα κεντήματά της, εκείνη θα διάλεγε σίγουρα το μπαλκόνι της: «Ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι νιώθω ότι βρίσκομαι σε εξοχικό».
Χρυσάνθη, πώς θα περιέγραφες τα έργα σου με 5 λέξεις;
Forever engraved drawings on fabric.
To μέλλον του Nuno Design
To Nuno έχει ήδη ανθρώπους που ακολουθούν πιστά κάθε νέα δημιουργία του στα social media και η Χρυσάνθη μέχρι ακόμα έκπληκτη με την πορεία του brand έως σήμερα. Όσο για το μέλλον του Nuno και το τι άλλο μπορούμε σύντομα να περιμένουμε από αυτό, η Χρυσάνθη απαντά:
«Ανυπομονώ να δω πού θα οδηγήσουν οι τωρινές επιλογές μου μελλοντικά. Σίγουρα, η συλλογή αυτή σταδιακά θα μεγαλώνει και θα εμπλουτίζεται, μέσα από πειραματισμούς και συνεργασίες. Έχουμε να δούμε αρκετά καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα!»
Το Υ.Γ της Χρυσάνθης: Κάπου είχα διαβάσει ότι η δημιουργία είναι αναγέννηση, κάτι που νιώθουμε μέσα μας και στον κόσμο μας. Αν βλέπουμε μέσα από αυτή την οπτική, τότε η δουλειά μας γίνεται αληθινό κομμάτι του εαυτού μας και μας δείχνει πόσο βαθιά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε.
Σε ευχαριστούμε Χρυσάνθη για το μοίρασμα!
Ανακαλύψτε το Nuno Design:
Instagram | E-shop