fbpx
ARCH & the CityArtBlog

5+1 πράσινα κτίρια που βελτιώνουν το κλίμα

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται εντονότερες όσο περνάνε τα χρόνια, δημιουργώντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις τόσο στον τρόπο ζωής μας όσο και στον τρόπο που δομούμε το περιβάλλον γύρω μας. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των κτιρίων διασφαλίζει την παραγωγή ελάχιστης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των ατόμων που τα κατοικούν. Από το σωστό προσανατολισμό και την τοποθέτηση ανοιγμάτων σε μελετημένες θέσεις, μέχρι την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, οι επιλογές πολλαπλασιάζονται όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία.

Ωστόσο, η κάλυψη μεγάλης επιφάνειας των κτιρίων με φυτά έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Από τη μία, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ρυθμίζεται σε φυσιολογικά πλαίσια, ενώ το νερό της βροχής γίνεται εκμεταλλεύσιμο και το άλλοτε μπετονένιο κέλυφος αποκτά νέο ύφος. Ας ταξιδέψουμε σε μακρινές χώρες, όπου θα συναντήσουμε πράσινα κτίρια – λαμπρά παραδείγματα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

1. Fukuoka Prefectural International Hall – Emilio Ambasz & Associates

Το φαραωνικών διαστάσεων δημοτικό κτίριο στην Ιαπωνία μοιάζει με ένα αδιάφορο κέλυφος από την πλευρά του δρόμου. Κανείς βλέπει δεκαπέντε ορόφους γραφείων, που μειώνονται σε πλάτος όσο μεγαλώνει το ύψος πάνω από το έδαφος, και προσανατολίζονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Στην πλευρά που ενώνεται με το γειτονικό πάρκο, όμως, όλα τα επίπεδα είναι φυτεμένα με πυκνή βλάστηση. Έτσι, το πάρκο μοιάζει να παίρνει ύψος και να καταλήγει στην κορυφή του κτιρίου, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη θέα της πόλης.

Πηγή εικόνων: Emilio Ambasz & Associates

2. Dutch Pavilion – MVRDV

Το περίπτερο της Ολλανδίας στην Expo του Αννόβερο αποτελεί μια μικρογραφία της υπαίθρου της χώρας. Ο επισκέπτης, ξεκινώντας την ανάβαση από το επίπεδο του εδάφους, αντικρίζει τοπία που διακόπτουν το ένα το άλλο: πρώτα ένα δάσος με τουλίπες, έπειτα ογκώδεις κατασκευές – παραφωνία στο φυσικό περιβάλλον, και τέλος σύγχρονες ανεμογεννήτριες. Δίνεται το μήνυμα, λοιπόν, ότι η φύση αναγεννιέται μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή εικόνων: MVRDV

3. Parkroyal on Pickering– WOHA

Το παρόν ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη διαθέτει τροπική φύτευση σε κάθε τέσσερις ορόφους του, η οποία συμβολίζει τη φυσική συνέχεια του πάρκου που βρίσκεται πλησίον του οικοπέδου. Οι αρχιτέκτονες επιλέγουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει συνεχής εναλλαγή σταθερών και ροϊκών μορφών, με έμφαση στο δημόσιο χώρο του ισογείου. Έτσι δημιουργούνται καμπύλες επιφάνειες που θυμίζουν τις ισοϋψείς καμπύλες του εδάφους.

Πηγή εικόνων: Patrick Bingham Hall

4. Gîtes Ruraux – Edouard François, Duncan Lewis

Τοποθετημένοι σε ένα άγριο δάσος της Γαλλίας, οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης καμουφλάρονται και ενσωματώνονται στο φυσικό τοπίο. Οι κυβικές αυτές μορφές αποτελούνται από γυαλί και ξύλο, αλλά εξωτερικά φέρουν ένα λεπτό μεταλλικό σκελετό για αναρριχώμενα φυτά. Μέσα στην ακανόνιστη φύτευση, οι οικίες χάνουν την αυστηρή κυβική μορφή τους και μοιάζουν με μονολιθικά καταφύγια στο δάσος.

Πηγή εικόνων: Edouard François

5. Bosco Verticale – Stefano Boeri Architetti

Ένα δίδυμο ψηλών πολυκατοικιών στο κέντρο του Μιλάνο, οι οποίες στα μπαλκόνια τους φέρουν συνολικά 800 δέντρα περίπου. Εκτός από τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας, από το 2014 οπότε και εγκαινιάστηκαν τα πράσινα κτίρια, παρατηρείται βελτίωση του κλίματος στη γύρω περιοχή αλλά και προσέλκυση νέων ειδών πτηνών. Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας σχεδιάζει επέκταση του σχεδιασμού του Bosco Verticale και σε άλλες χώρες. Μας εξέπληξε το γεγονός ότι κάνοντας πεζή διαδρομή για να φτάσουμε στο συγκρότημα, αυτό έμοιαζε με ένα πελώριο δέντρο!

Πηγή εικόνων: Paolo Roselli, Stefano Boeri Architetti

…κι ένα πιο κοντινό μας παράδειγμα:

5 + 1. Tower 25 / White Walls – Jean Nouvel

Το νέο τοπόσημο της Λευκωσίας, ένα κτίριο μικτών χρήσεων αποτελείται από μεγάλα ανοίγματα και πράσινο. Μάλιστα, η νότια πλευρά του κτιρίου καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από φυτά. Τα φυλλοβόλα δέντρα που έχουν φυτευτεί προσφέρουν σκιά το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στους εσωτερικούς χώρους. Ένα κτίριο που μας δείχνει ότι το μέλλον είναι πλέον κοντά.

Πηγή εικόνων: Γιώργης Γερόλυμπος

Μέχρι να κατοικήσουμε σε τόσο πράσινα κτίρια, μπορούμε να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Δείτε εδώ 10+1 ιδανικά φυτά για το μπαλκόνι σας.

Featured Image: Bosco Verticale / ARUP
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *