fbpx
Blog

Εσύ γνωρίζεις πόσο “ζυγίζει” πραγματικά ένα αβοκάντο;

Εάν ζυγίσεις ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους, θα δεις πως ζυγίζει περίπου 450 γραμμάρια. Ποιο είναι, ωστόσο, το πραγματικό του “βάρος”;

Τα αβοκάντο -και όχι τα αβοκάντα– καλλιεργούνται κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική, έχοντας ως μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό το Μεξικό. Μάλιστα, εκεί καλλιεργείται το 33% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του 2017. Καλλιέργειες αβοκάντο μπορείς να βρεις και σε Ευρωπαϊκές χώρες, στο Ισραήλ, αλλά και στη Ν. Αφρική.

Λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ζήτησης του προϊόντος, δασικές εκτάσεις, με μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής (η λεγόμενη βιοποικιλότητα), έχουν μετατραπεί σε περιοχές καλλιέργειας για το φρούτο αυτό. Ναι, είναι φρούτο.

Φυσικά, οι συνθήκες παραγωγής των αβοκάντο σε κάθε περίπτωση διαφέρουν

Για το λόγο αυτό, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας, διαφέρει και η ποσότητα του νερού που αντλείται. Ένα από τα πιο γνωστά δεδομένα για το αβοκάντο είναι η μεγάλη ποσότητα νερού που απαιτείται για την καλλιέργειά του. Όταν το έδαφος είναι ξηρό, όπως στην περίπτωση της Χιλής, η απαιτούμενη ποσότητα νερού για ένα μόνο αβοκάντο είναι τα 320 λίτρα. Μεγάλη η διαφορά, αν σκεφτείς πως κατά μέσο όρο η άρδευση του απαιτεί 70 λίτρα. Αυτή η υπέρογκη ποσότητα νερού έχει οδηγήσει στην παράνομη εγκατάσταση υδροφόρων αγωγών, προμηθευόμενοι νερό από ποτάμια των γύρω περιοχών. Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες είναι παράνομες, καθιστώντας αδύνατη την ύπαρξη συνθηκών δίκαιου εμπορίου (fair-ethical trade).

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει άνιση κατανομή του νερού. Έτσι ολόκληρες κοινότητες, αλλά και δασικές εκτάσεις καθίστανται άνυνδρες, χωρίς να μπορούν να καλύψουν καθημερινές ανάγκες. Ταυτόχρονα, η εμπορική αυτή κίνηση οδηγεί αναπόφευκτα στη χρήση μολυσμένου νερού, μεταφερόμενο σε μη ασφαλείς συνθήκες.

Η διατροφική αξία των αβοκάντο είναι αναμφίβολα σημαντική. Ωστόσο, η μεγάλη εμπορική ζήτηση και η εντατικοποίηση της παραγωγής, εκτός από περιβαλλοντικές συνέπειες, έχει και κοινωνικοοικονομικές. Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές έχουν ως απόρροια την παράνομη αποψίλωση (βλ. την περίπτωση του Μεξικό), τις συγκρούσεις μεταξύ παραγωγών, αλλά και τον εκβιασμό τους, δίνοντας μια άλλη ηθική βαρύτητα στο ζήτημα.

Μέσα σε όλα αυτά, στην προσπάθεια να μειώσουμε το κόστος αυτής της κινητικότητας παραγωγής αβοκάντο, προτείνουμε την κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών, που φέρουν τα αντίστοιχα οικολογικά σήματα, πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα και το δίκαιο εμπόριο για όλους.

ΠΗΓΕΣ:

15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *