Άραγε μπορεί το fine dining να συνυπάρξει με τη zero waste φιλοσοφία; Από αυτό το ερώτημα εκκινεί η δημιουργία του πρώτου zero waste εστιατορίου στον κόσμο, του Silo. Με πρωτοβουλία του Douglas McMaster, το Silo άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο Brighton και το 2019 μετακόμισε στην ανατολική πλευρά του Λονδίνου, όπου και υποδέχεται ανθρώπους από όλον τον κόσμο.
Η βασική ιδέα πίσω από το Silo είναι η εξής: ένα εστιατόριο χωρίς κάδους απορριμμάτων
Καθετί στο μενού του Silo φτιάχνεται από την ομάδα από την αρχή: το αλεύρι για το ψωμί, το βούτυρο, ακόμα και τα ίδια τα ποτά που σερβίρονται. Ωστόσο, η προσπάθεια επεκτείνεται και στο προηγούμενο βήμα της αλυσίδας, όπου βρίσκονται οι πρώτες ύλες. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, το εστιατόριο συνεργάζεται με παραγωγούς που έχουν τις ίδιες αξίες κι έχουν ασπαστεί τη zero waste φιλοσοφία. Οτιδήποτε φτάνει στο εστιατόριο ως πρώτη ύλη, έρχεται μέσα σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες κι έπειτα σερβίρεται σε πιάτα από ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες.
View this post on Instagram
Τα απορρίμματα ως αποτυχία της δημιουργικότητας
Για τον δημιουργό του συγκεκριμένου εστιατορίου, τα απορρίμματα δημιουργούνται όταν δεν έχουμε την απαραίτητη δημιουργικότητα να τα μετατρέψουμε σε κάτι νέο. Τόσο το φαγητό, όσο και η διακόσμηση του μαγαζιού υιοθετούν την ιδέα της κυκλικής οικονομίας. Τα άδεια μπουκάλια κρασιού μετατρέπονται σε φωτιστικά για το εστιατόριο, ενώ ό,τι δεν καταναλωθεί εξ αρχής από το κάθε πιάτο, οδηγείται σε σε μία μηχανή κομποστοποίησης που υπάρχει κάτω από το εστιατόριο. Όλες αυτές οι πρακτικές, ουσιαστικά, έχουν στόχο να καταστήσουν “άχρηστο” τον κάδο απορριμμάτων εντός του εστιατορίου.
Ακόμη κι έτσι, μπορεί ένα εστιατόριο να είναι 100% zero waste;
H απάντηση είναι όχι, κι αυτό το ξέρει πολύ καλά η ομάδα του Silo. Έτσι στους 18 μήνες λειτουργίας του ως zero waste εστιατόριο, ό,τι δεν ήταν εφικτό να ανακυκλωθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί, διατηρείται και κατηγοριοποιείται ως alien waste, μέχρι να βρεθεί μία νέα ιδέα για τη χρήση του. Πρός το παρόν, η ιδέα του Silo είναι να χρησιμοποιήσει το μέχρι στιγμής alien waste της ώστε να δημιουργήσει κάποιο γλυπτό εντός του εστιατορίου. Ολόκληρη η ομάδα έρχεται σύσσωμη συχνά στα social media του Silo, ώστε να δείξει νέες πρακτικές και ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν περισσότερα εστιατόρια να κάνουν βήματα προς τη βιωσιμότητα και τη zero waste φιλοσοφία.
View this post on Instagram
Φωτογραφία κειμένου: silolondon.com
0