fbpx
CinemaCultureTFCinema

Pieces of a Woman: Η Vanessa Kirby ήρθε για να μείνει

Η Vanessa Kirby διαπρέπει στο δράμα του Kornél Mundruczó για μία γυναίκα που χάνει το παιδί της στη γέννα και προσπαθεί να μαζέψει ένα-ένα τα κομμάτια της ζωής και της σχέσης της.

Έφτασε η ώρα για την πρώτη κριτική της χρονιάς και αφού οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί, το Netflix έχει και πάλι την τιμητική του. Αυτή τη φορά έχουμε για εσάς μία από τις ταινίες που εντυπωσίασαν τους κριτικούς στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ που δεν αναβλήθηκαν την χρονιά που μας πέρασε. Μιλάμε φυσικά για το Pieces of a Woman του Kornél Mundruczó, το οποίο λίγο μετά τον χαμό που έκανε στο Φεστιβάλ Βενετίας, εξαγοράστηκε από το Netflix και έκανε πρόσφατα την πρεμιέρα του στην πλατφόρμα.

Την Vanessa Kirby την γνωρίζουμε από τους ρόλους της σε σειρές όπως το The Crown και σε ταινίες όπως το Mission Impossible: Fallout ή άλλες περιπέτειες δράσης. Δεν είχαμε όμως μέχρι τώρα την ευκαιρία να την δούμε σε κάποιο δραματικό ρόλο. Φέτος πρωταγωνιστεί σε δύο δραματικές ταινίες, με το Pieces of a Woman να είναι αυτό που έρχεται πρώτο στα χέρια μας σε wide realease. Δίπλα στην Βρετανίδα συναντάμε τον Shia LaBeouf και την τρομερή Ellen Burstyn, την οποία είχαμε καιρό να απολαύσουμε.

Πλοκή

Η Μάρθα και ο Σον, ένα ζευγάρι από την Βοστώνη, ετοιμάζονται να γίνουν γονείς για πρώτη φορά. Ωστόσο, η γέννηση του παιδιού τους στο σπίτι καταλήγει σε μια ανεπανάληπτη τραγωδία. Έτσι ξεκινάει μια μακροχρόνια οδύσσεια για τη Μάρθα, η οποία πρέπει να ξεπεράσει τη θλίψη της, ενώ παράλληλα εργάζεται. Εκτός από τον προσωπικό της αγώνα, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του γάμου της, να υπομείνει την πιεστική της μητέρα και να αντιμετωπίσει την μαία που ήταν υπεύθυνη για την γέννα, στο δικαστήριο.

Ο τίτλος της ταινίας εμφανίζεται στις οθόνες μας περίπου 20 λεπτά μετά την έναρξη της. Μια έναρξη που περιέχει μία από τις πιο βάρβαρες, εναρκτήριες σκηνές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Βάρβαρη γιατί ο Mundruczó δεν κολλάει πουθενά και δεν κρύβει τίποτα. Μια σκηνή απίστευτα δυνατή. Το λαμπερό θαύμα του τοκετού καταλήγει σε ότι πιο οδυνηρό μπορεί να βιώσει ένα ζευγάρι. Υπάρχει αίμα στο μπάνιο, ο καρδιακός παλμός του μωρού και της μητέρας είναι χαμηλός και ο τοκετός προχωράει γρήγορα. Ο θεατής λαμβάνει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες με το ζευγάρι και νιώθει νευρικός, διότι γνωρίζει τι έρχεται. Το θαύμα της γέννησης και η ευτυχία των γονιών κάνουν την μικρή τους εμφάνιση, αλλά χάνονται πολύ γρήγορα μπροστά στα μάτια μας.

Η σκηνή του τοκετού στο Pieces of a Woman δεν ακολουθεί τις νόρμες τόσων χρόνων

Είναι καλογραμμένη, φυσική και δεν ακολουθεί αυτήν την χολιγουντιανή ωραιοποίηση των πραγμάτων. Από εκεί και πέρα η ταινία ασχολείται με το aftermath της τραγωδίας και το πώς αυτή επηρέασε τελικά τους γονείς και τον περίγυρο τους. Αν και η σκηνοθεσία είναι στο σύνολο της on point, το σενάριο της Kata Wéber κάπου το χάνει. Πολλά κομμάτια του θα μπορούσαν να παραλειφθούν εντελώς, Για παράδειγμα το side story με την δικηγόρο-ξαδέρφη της Μάρθα, δεσμεύει αρκετό χρόνο από την ταινία χωρίς να παίζει κανέναν ρόλο στην εξέλιξη του σεναρίου. Κάθε κενό και αδιάφορη σκηνή του σεναρίου καλύπτεται από κάποιον μονόλογο ή κάποιο ξέσπασμα της Kirby. Η ίδια είναι που σώζει την παρτίδα με μια μικρή βοήθεια από την Ellen Burstyn.

Παρά το γεγονός πως ο χαρακτήρας της μένει λίγο ανεκπλήρωτος από το σενάριο, η αφοσίωση της Kirby στον ρόλο της Μάρθα είναι εμφανής και εντυπωσιακή

Η Μάρθα δεν είναι μια γυναίκα που θα μιλήσει πολύ. Είναι άκαμπτη και δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα γεγονότα της εναρκτήριας σκηνής. Μέσα στην σιωπή της, όμως, κρύβεται ένας ανεπανάληπτος πόνος. Το κοινό τον αντιλαμβάνεται μέσα από τις εκφράσεις της όταν βλέπει ένα πατέρα με το παιδί του στο μετρό ή στην τελική σκηνή του δικαστηρίου. Οι μονόλογοί της, όταν κάνουν την εμφάνιση τους, σπάνε κόκκαλα. Αλλά μέχρι τότε, έχουμε δει ήδη πολλά νεύρα από τον Shia LaBeouf. Εκείνος χάνεται στην τρίτη πράξη της ταινίας και κατά την γνώμη μας θα μπορούσε να χαθεί πολύ νωρίτερα.

Ο ρόλος του LaBeouf αποτελεί μία από τις παραφωνίες της ταινίας

Βέβαια, γι’αυτό δεν είναι απαραίτητα υπεύθυνος ο ίδιος ο ηθοποιός. Η ταινία γράφτηκε θεωρητικά για τον ρόλο της Μάρθα, αλλά αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο σε θέματα του Σον. Τελικά αυτά δεν έχουν νόημα, γιατί ο χαρακτήρας απουσιάζει από το τελευταίο κομμάτι της ταινίας. Τα θέματα εθισμού του, η δουλειά, αλλά και οι καβγάδες με την πεθερά του, δεν εξυπηρετούν τελικά κανέναν σκοπό στο σενάριο. Τέλος, ο δραματικός “θησαυρός” που ακούει στο όνομα Ellen Burstyn επίσης δεν αξιοποιείται από το σενάριο. Ωστόσο, ο μοναδικός της μονόλογος στην ταινία είναι αρκετός για να της δώσει την υποψηφιότητα.

Παρά τα σφάλματα του, το Pieces of a Woman, είναι μια ταινία με καλές στιγμές. Πρόκειται μια επιτυχημένη απεικόνιση μιας γυναίκας που σιγά σιγά καταρρέει. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μπερδεμένη και να μη γνωρίζει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Η ερμηνεία της Vanessa Kirby δένει την ταινία και είναι τελικά και αυτή που την κρατάει όρθια. To Pieces of a Woman αξίζει τον χρόνο σας, έστω μόνο για χάρη της Kirby.

8
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *