Δεν υπήρξε ξανά τόσο μεγάλη ανάγκη για συντροφικότητα και κοινωνική αποστασιοποίηση ταυτόχρονα. Ο τέλειος τρόπος να συμβιβάσουμε αυτά τα δύο είναι ένα υπαίθριο πικνίκ με φίλους. Η εξοχή δέχεται να φιλοξενήσει εμάς, όχι όμως και τα απορρίμματά μας. Το κλειδί σε ένα πικνίκ χωρίς οικολογική επιβάρυνση βρίσκεται στη σωστή προετοιμασία.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα βήμα πώς θα οργανώσουμε ένα πικνίκ με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πλανήτη
Βήμα 1ο: η τσάντα
Ξεκινάμε διαλέγοντας μια πάνινη τσάντα ή ένα σακίδιο για την περίπτωση που περπατήσουμε για ώρα. Το μυστικό είναι η επιλογή μας να χωράει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Έτσι, θα διασφαλίσουμε πως δε θα αγοράσουμε κάτι από το δρόμο που μπορεί να περιλαμβάνει πλαστική συσκευασία. Παράλληλα, θα μπορέσουμε να τρυπώσουμε μέσα και μερικές έξτρα λιχουδιές.
Βήμα 2ο: το μενού
Αφού διαλέξουμε το κατάλληλο τραπεζομάντιλο ή σεντόνι που θα γίνει το φόντο για τις νοστιμιές μας, προχωράμε στην ουσία· το ίδιο το φαγητό. Φυσικά, προτιμάμε τρόφιμα που μπορούμε να βρούμε χύμα στο εμπόριο, αποφεύγοντας έτσι τις πλαστικές συσκευασίες. Ίσως το πιο ταιριαστό για ένα πικνίκ είναι τα finger foods. Μερικές καλές ιδέες είναι οι τορτίγιες και τα σάντουιτς, τα φρούτα εποχής, τα κριτσίνια ή τα παξιμάδια με ευφάνταστες αλοιφές, οι μπάρες δημητριακών, τα χειροποίητα κουλουράκια ή κρουασάν.
Βήμα 3ο: το σερβίτσιο
Τα finger foods μας απαλλάσσουν με μιας από την ανάγκη για μαχαιροπήρουνα. Στην περίπτωση που χρειαστούμε, όμως, μπορούμε να επιλέξουμε από το συρτάρι της κουζίνας μας ή να δοκιμάσουμε την μπαμπού εκδοχή τους. Η ίδια λογική ισχύει και για τα πιάτα παίρνοντας μαζί μας σκεύη που μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Όσον αφορά τις χαρτοπετσέτες, τις αντικαθιστούμε με πετσέτες και υφάσματα που επίσης μπορούν να πλυθούν.
Βήμα 4ο: τα ροφήματα
Κι επειδή το καλοκαίρι επιβάλλεται να ενυδατωνόμαστε συνεχώς, δε μπορούμε να μην προνοήσουμε για τα ροφήματα. Τα πλαστικά ποτήρια και καλαμάκια αποτελούν την μεγαλύτερη ίσως πηγή απορριμμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να ικανοποιήσουμε, λοιπόν, την ανάγκη μας για κάτι δροσιστικό χωρίς να επιβαρύνουμε τον πλανήτη με πλαστικό μιας χρήσης, υπάρχουν εναλλακτικές. Γυάλινα μπουκάλια για νερό, επαναχρησιμοποιούμενα κύπελα για καφέ, καλαμάκια από σιτάρι ή μπαμπού είναι μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές.
Βήμα 5ο: τα απομεινάρια
Τι γίνεται με ό,τι θα περισσέψει; Αν ακολουθήσουμε τα παραπάνω βήματα δε θα μείνει τίποτα που να προορίζεται για τον κάδο, πέρα ίσως από υπολείμματα φαγητού. Όλοι έχουμε βέβαια κάποιον στην παρέα που δεν αφήνει ψίχουλο να πάει χαμένο ή είμαστε εμείς αυτός ο φίλος. Για τα υπόλοιπα ξανασκέψου τη μέθοδο της κομποστοποίησης.
Εσύ μένει να διαλέξεις τον χώρο και την παρέα και για όλα τα άλλα εμπιστεύσου μας!
6