fbpx
Blog

Περιπλανώμενοι στις εθελοντικές γωνιές της πόλης

Εγκαινιάζοντας τη στήλη του εθελοντισμού δε γινόταν να μη σταθούμε στο εθελοντικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Μία διαδρομή σε μερικές από τις γωνιές της  που ανέδειξαν και φέτος τη σημασία της προσφοράς θα σε πείσει.

Ξεκινάμε το νοερό γεωγραφικό μας ταξίδι στα εθελοντικά δρώμενα της πόλης με πρώτο σταθμό την πλατεία Αριστοτέλους.

Πέρα από εκατοντάδες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, η πλατεία έχει φιλοξενήσει και αρκετές εθελοντικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αιμοδοσία που συνδιοργάνωσαν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Άλλη μια δράση ευαισθητοποίησης ήταν η πρωτοβουλία να τοποθετηθούν στη Λεωφόρο Νίκης αναπηρικά αμαξίδια με σημείωμα «επιστρέφουμε σε πέντε λεπτά». Η κίνηση αυτή έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Συνεχίζοντας με πορεία παράλληλη με τον τερματισμό του 14ου μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», κάνουμε μία στάση στο Λευκό Πύργο. Αυτός προς τιμήν των παγκόσμιων ημερών αιμοδοσίας και καρκίνου του μαστού άφησε το χρώμα κατατεθέν του και ντύθηκε στα κόκκινα και ροζ αντίστοιχα. Στον ίδιο χώρο η Αρωγή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε πρόσκληση σε διαδραστικά παιχνίδια για τον εθελοντισμό προς όλες τις ηλικίες. Σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά των οικογενειών που στηρίζει.

Συνεχίζοντας με χαλαρό βηματισμό ανατολικά θαυμάζουμε τη Νέα Παραλία για το πράσινο και τις αθλητικές της εγκαταστάσεις. Κυρίως, όμως, για τις εθελοντικές δράσεις που φιλοξενεί. Και μιλώντας για πράσινο, να σημειώσουμε πως 60 από τα δέντρα φυτεύτηκαν με πρωτοβουλία του συλλόγου «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας» από σχολεία της Θεσσαλονίκης. Πέρα από τον οικολογικό χαρακτήρα του, το μήνυμα αφορούσε την κοινωνική ευθύνη όλων προς την πόλη μας.

Γυρίζοντας την πλάτη μας στη θάλασσα και κατευθυνόμενοι βόρεια φτάνουμε στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Εκεί μας περίμενε για 7η συνεχόμενη χρονιά το «Α.Π.Θ την Κυριακή». Η διοργάνωση κάθε είδους εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων από τα τμήματα του ΑΠΘ στηρίχθηκε κυρίως στη θέληση των 350 εθελοντών. Το πρόγραμμα για φέτος περιελάμβανε παρουσιάσεις, πειράματα, ξεναγήσεις, παιχνίδια, εργαστήρια και παραστάσεις.

Και από την καρδιά της ανωτάτης εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης κατευθυνόμαστε στην καρδιά των φοιτητικών συναντήσεων, την Καμάρα. Πριν από λίγες μέρες και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη διενεργήθηκε στην Καμάρα εθελοντική αιμοδοσία. Την ίδια στιγμή, στο ανάκτορο του Γαλερίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση που συνέδεε την αιμοδοσία με την ιστορία τονίζοντας τη διαχρονική της αξία.

Τελευταία στάση –σύντομα θα την προσεγγίζετε με το μετρό ή με τα πόδια χάριν στο νέο πεζόδρομο- η πλατεία Αγίας Σοφίας. Εκεί πέρυσι οι γιατροί του κόσμου μαζί με φορείς της πόλης είχαν την ιδέα να στήσουν ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και τα στολίδια αυτού; Κουτιά από γάλα εβαπορέ που προσέφεραν οι δημότες. Γιατί το γάλα και τα μπισκότα δεν προορίζονται για τον Αϊ Βασίλη, αλλά για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Κι αν οι πρώτοι έξι μήνες του 2019 δε σου έδωσαν αρκετούς λόγους να αγαπήσεις αυτήν την πόλη, δώσε της άλλους έξι. Είμαι σίγουρη ότι θα σε εκπλήξει!

Keep it coming, Thessaloniki!

Featured Image: Ορφέας Χωρινόπουλος
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *