fbpx
CinemaTFCinema

O Pedro Almodóvar μέσα από τις καλύτερες ταινίες του

Έχοντας παρουσιάσει ταινίες που έχουν προκαλέσει αίσθηση και έχουν αφήσει το στίγμα τους στην έβδομη τέχνη, η καριέρα του Pedro Almodóvar μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστες εκεί έξω. Ο Ισπανός είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο επιδραστικούς Ευρωπαίους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς οι ταινίες του διηγούνται με ιδιαίτερο τρόπο ιστορίες για την αγάπη, τη ζωή και τον θάνατο. Συνήθως ωμά, αλλά και με χιουμοριστικά hints, ο Almodóvar καταφέρνει σχεδόν πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο των μεγάλων Φεστιβάλ και να είναι βασικό θέμα σε κάθε συζήτηση για το indie σινεμά. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις δικές μας αγαπημένες ταινίες από τον λατρεμένο σκηνοθέτη.

The Skin I Live In (La piel que habito) – 2011


Το The Skin I Live In είναι όσο πιο κοντά στο σινεμά του τρόμου έχει φτάσει ποτέ ο Almodóvar. Μια άκρως ιδιαίτερη, μυστήρια και τρομακτική ιστορία που θυμίζει λίγο από σινεμά Lynch. Πάντα, όμως, με την διαφορετική ματιά του Ισπανού. Ο Almodóvar ξέφυγε για πρώτη φορά από τη μαύρη κωμωδία και το μελόδραμα και παρουσίασε μια ταινία έντονη, σουρεαλιστική και υπέροχη. Ωστόσο, το creepy στοιχείο επικρατεί στη μεγαλύτερη διάρκεια της. Το The Skin I Live In είναι μια ταινία που μπορεί να απολαύσεις για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η ερμηνεία του Antonio Banderas. Ο τρόμος όμως θα σε βρει σίγουρα κάπου εκεί, μέσα στην απόλαυση.

Women on the Verge of a Nervous Breakdown (Mujeres al borde de un ataque de nervios)- 1988

To Women on the Verge of a Nervous Breakdown ήταν η ταινία που καταξίωσε τον Almodóvar. Η ερμηνεία της Carmen Maura αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις καλύτερες του σινεμά του Ισπανού, ενώ ο Antonio Banderas αποτέλεσε αποκάλυψη με την καριέρα του να εκτοξεύεται μετά την ταινία. Το Women on the Verge of a Nervous Breakdown περιγράφει την ιστορία μιας ηθοποιού που ξεκινά ένα ταξίδι για να ανακαλύψει τους λόγους που την εγκατέλειψε ο φίλος της. Η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

All About My Mother (Todo sobre mi madre) – 1999

Η ταινία που άνοιξε το Φεστιβάλ των Καννών το 1999 και χάρισε στον Almodóvar το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη στο ίδιο Φεστιβάλ, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Το All About My Mother, είναι ένα μελόδραμα για την οικογένεια και τις σχέσεις των μελών της. Η Cecilia Roth είναι υπέροχη ως μητέρα στο επίκεντρο της ταινίας, αξιοποιώντας φανταστικά το υλικό του Almodóvar. Μια αξεπέραστη ταινία που υπηρετεί στο έπακρο όλα τα καλά στοιχεία του σινεμά του Ισπανού.

Volver – 2006

H Raimunda, ο καλύτερος ρόλος της καριέρας της Penélope Cruz, μπορεί να μπει σε πολλές λίστες. Το Volver συγκεντρώνει όλα τα καλά στοιχεία του σινεμά του Almodovar, με την μούσα του να παραδίδει μαθήματα υποκριτικής. Μια ταινία άκρως προσωπική για τον Ισπανό καθώς χρησιμοποίησε αρκετά βιογραφικά του στοιχεία στη δημιουργία της. Η ταινία ασχολείται με την ιστορία μιας μητέρας που μετά τον θάνατο της επιστρέφει για να λύσει όλα εκείνα που δεν μπόρεσε να λύσει εν ζωή. Δεν είναι όμως μια συνηθισμένη ιστορία φαντασμάτων. Το Volver είναι πολύ πιο δυνατό απ’ ότι φαίνεται και δεν παύει σχεδόν ποτέ να εκπλήσσει τον θεατή.

Talk to Her (Habre con ella) – 2002

Λίγους μήνες πριν είχαμε μιλήσει για το Talk to Her, την σημαντικότερη ταινία του Pedro Almodovar, στην Ταινιοθήκη Καραντίνας. Η ταινία που χάρισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου στον Ισπανό, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη του ταλέντου του Almodóvar “να γράφει και να περιστρέφει τους χαρακτήρες του γύρω από τα διάφορα φάσματα της αγάπης”. Το Talk to Her αφηγείται την ιστορία δύο ανδρών που συνδέονται, ενώ φροντίζουν τις γυναίκες τους που βρίσκονται σε κώμα. Ένα από τα πολλά αριστουργήματα του Almodóvar με όσους το έχετε δει να καταλαβαίνετε γιατί το συγκαταλέγουμε στην κορυφή της λίστας μας.

This image has an empty alt attribute; its file name is tfc-gif.gif
5
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *