CinemaTFCinema

5+1 ταινίες για να δεις την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και εμείς δεν θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε χωρίς μία λίστα αγαπημένων ταινιών με πρωταγωνιστές βγαλμένους από το ζωικό βασίλειο.

Αμέτρητες είναι οι ταινίες με ζώα που μας έχουν κάνει να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να τρομάξουμε και στην τελική να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο κάποια από τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Μπορεί τα σκυλιά να είναι ο πρώτος τετράποδος φίλος που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για ταινίες με ζώα, υπάρχουν ωστόσο κι άλλες που, αν και δεν περιέχουν τους αγαπημένους φίλους του ανθρώπου, εμείς τις έχουμε αγαπήσει. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα που μπορεί να περιέχει κάποιες κλασικές ταινίες για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων αλλά και κάποιες άλλες, που σίγουρα δεν σας έρχονται στο μυαλό. Πάμε να τις δούμε μία – μία.

1. The Lion King (1994) των Roger Allers και Rob Minkoff

Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, με τις ταινίες της Pixar να μας έχουν κάνει να γελάσουμε και να κλάψουμε σαν μικρά παιδιά, καμία δεν έχει καταφέρει να εκθρονίσει το The Lion King. Βέβαια, αυτή είναι μόνο η δική μας άποψη, διότι η ιστορία του Σίμπα και του Μουφάσα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην παιδική μας ηλικία. Μία ταινία που όχι μόνο προσφέρει μία από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες με ζώα πρωταγωνιστές, αλλά διδάσκει μικρούς και μεγάλους θεατές για μια από τις πιο σημαντικές αρχές αυτού του κόσμου, τον Κύκλο της Ζωής. Αν διαλέξετε να δείτε μια ταινία κινουμένων σχεδίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, το The Lion King θα είναι πάντα η πρώτη επιλογή.

2. Hachi: A Dog’s Tale (2009) του Lasse Hallström

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια να πεις για το Hachi: A Dog’s Tale. Όλοι κάποια στιγμή το έχουν δει, έχουν πλαντάξει και λίγους μήνες μετά επέστρεψαν για να ξανακλάψουν. Μια ταινία – ωδή στην αγάπη και την στοργή ανάμεσα σε έναν σκύλο και το αφεντικό του. Όσοι έχουν σκύλο βιώνουν την ταινία 20 φορές πιο δυνατά. Όσοι δεν έχουν, απλά θέλουν να υιοθετήσουν μετά το τέλος της ταινίας.

3. The Birds (1963) του Alfred Hitchcock

Κάπου εδώ καταλαβαίνετε ότι η λίστα μας καλύπτει όλα τα γούστα. Το The Birds σίγουρα δεν είναι η ταινία που θα σε κάνει να αγαπήσεις τα πουλιά. Το κλασικό θρίλερ του Alfred Hitchcock παραμένει μέχρι και σήμερα μία αγαπημένη ταινία από τον μάστερ του σασπένς. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο του Βρετανού που ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης ψυχολογίας και για πρώτη φορά φέρνει στο προσκήνιο του τρόμου και του σασπένς πλάσματα και όχι ανθρώπους. Μια ταινία-σύμβολο της ευκολίας με την οποία ο Χίτσκοκ μετέτρεπε σε χρυσό ό,τι έπιανε στα χέρια του. Όχι μια συνηθισμένη επιλογή για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, αλλά απόλυτα κλασική για κάθε χαλαρό βράδυ Κυριακής.

4. Life Of Pi (2012) του Ang Lee

Η φανταστική περιπέτεια του Ang Lee αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας. Η ασυνήθιστη συνύπαρξη ενός έφηβου και μιας τεράστιας τίγρης καταμεσής του ωκεανού με σκοπό την επιβίωση μάς άγγιξε από την πρώτη φορά που την είδαμε. Βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Yann Martel με το ίδιο όνομα, το Life of Pie είναι μία ταινία που όλοι οφείλουν να δουν. Είτε σήμερα, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

5. Jaws (1975) του Steven Spielberg

Η επιρροή του Jaws είναι δύσκολο να μείνει απαρατήρητη. Κι αυτό τόσο όσο όσον αφορά τις ταινίες με τρομακτικά ζώα όσο και γενικότερα στο blockbuster σινεμά. Εντάξει, ο καρχαρίας του Spielberg δεν ήταν πραγματικός και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο σκηνοθέτης ήταν πολλά. Τελικά, όμως, όλα αποδείχθηκαν λεπτομέρειες μπροστά στο αποτέλεσμα. Η εμβληματική μουσική του John Williams είναι ακόμα χαραγμένη στο μυαλό των θεατών της ταινίας που τρομοκράτησε ολόκληρες γενιές.

5+1. The Jungle Book (2016) του Jon Favreau

Η τελευταία μας επιλογή για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι το remake του The Jungle Book από τον Jon Favreau. Όπως είπαμε και λίγους μήνες πριν στην Ταινιοθήκη Καραντίνας, το The Jungle Book είναι μέχρι σήμερα το καλύτερο live action remake που έχει παρουσιάσει η Disney. Πέρα από το γεγονός πως τα ζώα μοιάζουν ζωντανά, η ταινία δεν χάνει καθόλου από την αίγλη της animation εκδοχής της. Κυρίως, όμως, μας κάνει να ξαναγαπήσουμε τον Baloo, τον Bagheera και τα υπόλοιπα ζώα. Η φανταστική δουλειά του Favreau δεν πέρασε απαρατήρητη και δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον από κάποια άλλη live action προσπάθεια.

1
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *