fbpx
Blog

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής έρχεται σαν αντίδοτο στην Black Friday

Μια ημέρα μετά από το παγκόσμιο φαινόμενο “Black Friday”, μια ημέρα-ωδή στον καταναλωτισμό, έρχεται μια αντικαταναλωτική γιορτή, το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής, για να προτρέψει τον κόσμο να βάλει ένα φρένο στις αγορές του. Εμπνευστής της συγκεκριμένης ημέρας είναι ο Καναδός-Εσθονός Καλέ Λασν, πρώην διαφημιστικό στέλεχος. Αυτό που έβλεπε στην πόλη του ήταν να ξεχύνονται όλοι στα μαγαζιά, λίγες ημέρες πριν την εορταστική περίοδο, με μια έντονη αγωνία και μανία. Θέλησε έτσι να τους αφυπνίσει και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις του καταναλωτισμού.

Ποιος ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Αγοραστικής Αποχής;

Σκοπός της αντικαπιταλιστικής αυτής γιορτής, είναι ουσιαστικά οι σύγχρονοι καταναλωτές να  αναλογιστούν και να κρίνουν αρνητικά τις ανούσιες αγορές στις οποίες συχνά επιδίδονται. Παράλληλα, όμως, να αναγνωρίσουν τις πραγματικές του ανάγκες.  Δηλαδή, για μία ημέρα, θα πρέπει όλοι μας να απέχουμε από τις αγοραστικές μας συνήθειες και να μην επισκεφθούμε τα αγαπημένα μας καταστήματα, ώστε να καθίσουμε να σκεφτούμε ότι πολλές από τις αγορές που καθημερινά πραγματοποιούμε είναι επιπόλαιες και χωρίς μία δεύτερη σκέψη.

Αναμφίβολα, όλοι μας καταναλώνουμε προϊόντα πέρα από τα απαραίτητα. Έχουμε ασυνείδητα συνδέσει την κάλυψη των συναισθηματικών μας κενών και ανασφαλειών με την απόκτηση ενός προϊόντος. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα είναι ικανό να μας προσφέρει μία στιγμή χαράς. Επηρεαζόμαστε πολύ από το πλήθος των προωθήσεων και διαφημίσεων που προβάλλονται στα social media και μας ωθούν σε έναν ακατάπαυστο αγώνα διεκδίκησης της αψεγάδιαστης εικόνας και ενός ονειρικού τρόπου ζωής. Έτσι, δημιουργούμε ψεύτικες ανάγκες, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην αληθινή ευτυχία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής έρχεται σαν αντίδοτο στην Black Friday

Ο αντίλογος

Βέβαια, το να καταναλώνουμε προϊόντα και πόρους δεν πρέπει να είναι πάντα κατακριτέο. Οι άνθρωποι, όπως φαίνεται και από την σύγχρονη ιστορία, επιδιώκουν να διευκολυνθούν με οποιοδήποτε τρόπο. Συνεπώς η αγορά ενός προϊόντος επιφέρει ορισμένες φορές μια λύση σε ένα πρακτικό τους ζήτημα. Η ουσία της ημέρας αυτής, όμως, σύμφωνα και με τον δημιουργό της είναι:

Να αποκτήσει ο μέσος άνθρωπος μια πιο ευσυνείδητη καταναλωτική συμπεριφορά και κριτική στάση απέναντι στα διαφημιστικά μηνύματα.

Στην Αμερική, η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής έχει γίνει δεκτή με μεγάλη ανταπόκριση

Κάθε χρόνο,  ακτιβιστές διαδηλώνουν στους δρόμους, καταστρέφουν πιστωτικές κάρτες και στήνουν δημόσιες ομιλίες. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, τώρα τελευταία, μικρές ομάδες πολιτών έχουν κινητοποιηθεί και έχουν συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα. Στην Αγγλία, η ημέρα αυτή έδωσε την έμπνευση για την δημιουργίας μιας άλλης παγκόσμιας ημέρας κατά των Χριστουγεννιάτικων αγορών, “Buy nothing Christmas”. Με αυτό το motto παρακινεί τον κόσμο να μην αγοράσει κανένα δώρο ή στολίδι για την εορταστική περίοδο.

Η ημέρα αυτή λοιπόν μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ή έστω να προσπαθήσουμε να ζήσουμε με έναν πιο λιτό αλλά και πιο ουσιαστικό τρόπο ζωής. Άλλωστε, ίσως αυτή η αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, να συμβάλλει  στην καταπολέμηση ορισμένων από των πιο κρίσιμων παγκόσμιων φαινομένων, όπως η περιβαλλοντολογική καταστροφή, η παιδική εργασία και η φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *