fbpx
Blog

‘Oubaitori’ ή αλλιώς ‘η τέχνη του να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους’

Καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην Άνοιξη, έχω θέσει ως στόχο να προτείνω, αλλά και να δοκιμάζω εναλλακτικές προτάσεις που βοηθούν στην αυτοβελτίωση και γενικότερα στην ψυχική ευεξία. Γι’αυτό σου παρουσιάζω σήμερα το ιαπωνικό conceptoubaitori“. Αφήνουμε, λοιπόν, για λίγο στην άκρη το slow living και το niksen, και δοκιμάζουμε κάτι νέο. Challenge accepted?

Τι σημαίνει oubaitori;

Είναι ένα ιαπωνικό ιδίωμα που προκύπτει από το kanji για τα τέσσερα δέντρα που «κάνουν αισθητή την παρουσία τους» κατά την εποχή της Άνοιξης και δεν είναι άλλα από το κεράσι, το βερίκοκο, το δαμάσκηνο και το ροδάκινο.

Ένα λουλούδι λοιπόν χρειάζεται τον δικό του χρόνο προκειμένου να ανθίσει. Έτσι, και ο κάθε άνθρωπος ακολουθεί την δική του πορεία στον χρόνο, το δικό του ταξίδι στην ζωή. Με λίγα λόγια, όπως ένα άνθος, έτσι και ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδικά γνωρίσματα, μοναδική ανάπτυξη και εξέλιξη. Δεν είναι πρέπον να συγκρίνουμε την ζωή μας με την ζωή άλλων. Αυτό είναι και το έρεισμα του oubaitori.

Πώς θα εφαρμόσεις το oubaitori concept στο σήμερα;

Αξιοποίησε τα social media έξυπνα

Ένα εύστοχο tip που σου προτείνει το oubaitori concept είναι να χειρίζεσαι έξυπνα τα social media. Πώς; Απλώς να ακολουθείς λογαριασμούς που σου αποπνέουν έμπνευση και θαυμασμό και να αποφεύγεις να παρατηρείς/παρακολουθείς ιστοσελίδες και άτομα που σου προκαλούν έμμεσα άγχος, πίεση και ανταγωνισμό. Ένα mute ή ένα unfollow δεν βλάπτει! Σωστά;

Απομάκρυνε τα αρνητικά vibes

Το oubaitori εστιάζει στην βελτίωση της ψυχής και πολύ απλά σε συμβουλεύει να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου. Διώξε λοιπόν τα αρνητικά vibes από μέσα σου. Σταμάτα να μειώνεις τον εαυτό σου, σταμάτα να συγκρίνεσαι με την προσπάθεια και το έργο άλλων. Προσπάθησε να σέβεσαι και να εκτιμάς εσένα. Αρκεί μόνο να σκεφτείς τις μικρές και μεγάλες προσπάθειες, τα μικρά και μεγάλα κατορθώματα σου τα οποία σε οδηγούν στο σήμερα. Μη κοιτάς τις to -do list των άλλων, εστίασε μόνο στους δικούς σου στόχους και στις δικές σου ανάγκες.

Το λεγόμενο tip της ευγνωμοσύνης

Σε ένα χαρτί ή σε ένα ημερολόγιο ξεκίνα να γράφεις όλα όσα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνώμων. Σημείωσε μικρές και μεγάλες στιγμές που σου δίνουν χαρά, τα θετικά σημεία της ζωής σου. Είναι σημαντικό να δίνουμε λίγο χρόνο καθημερινά να σκεφτόμαστε, να αναθεωρούμε και εν τέλει να εκτιμάμε ακόμη και εκείνο το σημείο το οποίο εκλαμβάνουμε πάντα ως δεδομένο. Ελευθέρωσε λοιπόν τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου στο χαρτί και άφησε τα να σε καθοδηγήσουν. Η σωματική και η ψυχική υγεία σου θα βελτιωθούν σημαντικά, όπως και η αυτοεκτίμηση σου.

Θέσε ως κίνητρο την επιτυχία των άλλων

Η αναζήτηση κινήτρων είναι βασικό εργαλείο για την επίτευξη στόχων και βεβαίως για την ολική βελτίωση μας. Ορισμένες φορές η επιτυχία των άλλων μας οδηγεί σε μια διαδικασία σύγκρισης και ανταγωνισμού ή ακόμη περισσότερο και σε μια διαδικασία μίμησης της προσπάθειας των άλλων. Το oubaitori concept προτείνει να χειριστείς την επιτυχία του άλλου εύστοχα. Προτείνει να αναζητήσεις αυτό το «κάτι» που θαυμάζεις στα κατορθώματα άλλων και να το θέσεις ως κίνητρο για τον προσωπικό μόχθο σου, για την επίτευξη των δικών σου στόχων.

Εσωτερικός διάλογος

Προκειμένου να απαντήσουμε στην ερώτηση ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να πράττουμε σε αυτήν την ζωή, χρειάζεται πρώτα να εμβαθύνουμε στον εσωτερικό μας κόσμο. Χρειάζεται δηλαδή να δώσουμε πρώτα ορισμένες απαντήσεις στους ίδιους μας τους εαυτούς, προτού αντιμετωπίσουμε τον εξωτερικό κόσμο. Η αναζήτηση, όμως, του εαυτού μας και η συμφιλίωση μαζί του απαιτεί προσπάθεια και χρόνο. Και ναι, οι αμφιβολίες στο νου μας πάνε και έρχονται. Για αυτό το oubaitori σε συμβουλεύει να μην γίνεσαι αυστηρός κριτής του εαυτού σου, αντίθετα να τον ενθαρρύνεις και να δίνεις βάση στις δυνάμεις σου, «στα πιστεύω και τα θέλω σου».

Με την ελπίδα ότι θα έχεις διαβάσει ολόκληρο το άρθρο και δεν θα έχεις κάνει απλώς ένα γρήγορο scroll, σε αφήνω με το ερώτημα, «είσαι έτοιμος/η να δοκιμάσεις το oubaitori concept Περιμένουμε τα σχόλια σου! Ραντεβού σε επόμενο άρθρο. See you soon!

14
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *