fbpx
TFCinema

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις το The Irishman

Στις 21 Νοεμβρίου ο Martin Scorsese επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας, και στις 27 Νοεμβρίου στο Netflix, με την πολυαναμενόμενη βιογραφική του ταινία The Irishman. Στην ταινία συμμετέχουν οι Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci και Harvey Keitel. Την παραγωγή ανέλαβε το Netflix με μία αρκετά γενναιόδωρη χρηματοδότηση.

Η πραγματική ιστορία πίσω από το The Irishman

Στην ταινία παρακολουθούμε την πραγματική ιστορία του Frank Sheeran (Robert De Niro). Ένας βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αργότερα έδρασε ως εκτελεστής για λογαριασμό της μαφίας. Ο μέντορας του Frank στο οργανωμένο έγκλημα και σύνδεσμος μεταξύ αυτού και του Jimmy Hoffa (Al Pacino) ήταν ο Russell Bufalino (Joe Pesci), τότε αρχηγός της οικογένειας Bufalino. Ο Jimmy Hoffa ήταν μία από τις πληθωρικές και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της δεκαετίας του ‘60 στις Η.Π.Α. Διετέλεσε ηγέτης για περισσότερο από μία δεκαετία του εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών και υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μαφία. Επίλογο στην ιστορία του Hoffa αποτέλεσε η μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του.

Όταν ο Martin Scorsese κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο για το The Departed, στην ομιλία του, είπε αστειεύομενος πως είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί ταινία με σενάριο.

Αυτό γιατί ο ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης μας έχει συνηθίσει σε βιογραφικές ταινίες όπως τα Raging Bull, Goodfellas, Casino, The Aviator, The Wolf of Wall Street, ταινίες που είναι απαραίτητο να δούμε -ή να ξαναδούμε για πολλοστή φορά-  πριν καθίσουμε αναπαυτικά στην σκοτεινή αίθουσα. Το The Irishman είναι βασισμένο σε αληθινές ιστορίες ανθρώπων του αμερικανικού υποκόσμου, αγαπημένη θεματολογία του Scorsese. Αφού, λοιπόν, επέλεξε την κατάλληλη θεματολογία τηλεφώνησε στους παλιούς του φίλους, Robert De Niro, Joe Pesci και Harvey Keitel. Δεν είναι τυχαίο που οι πορείες των ηθοποιών αυτών έχουν κοινή αφετηρία με αυτή του Scorsese. Στο παραπάνω κινηματογραφικό συνονθύλευμα προστίθεται ο Al Pacino. Σκηνοθέτης και ηθοποιός συνεργάζονται για πρώτη φορά και ο ενθουσιασμός μας αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα.

Παραγωγός της ταινία είναι το Netflix, με τον προϋπολογισμό αυτής να ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Κάπως έτσι το “The Irishman” έγινε η ακριβότερη ταινία που έχει δουλέψει ο Scorsese. Καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση του budget έπαιξε η εκτεταμένη χρήση οπτικών εφέ για να γυριστούν σκηνές με τους, γερασμένους πλέον, πρωταγωνιστές μας σε νεαρότερες ηλικίες. Το σενάριο υπογράφουν ο Charles Brandt, ο οποίος έγραψε το βιβλίο I Heard You Paint Houses για τη ζωή του Frank Sheeran, και ο βραβευμένος με Oscar σεναριογραφίας Steven Zaillian. Η μουσική λίστα της ταινίας αποτελείται από κλασικά τραγούδια, αλλά και διασκευές της μαγικής δεκαετίας των 60s. Δεκαετία που λόγω της υπέροχης αισθητικής της αποτελεί πηγή έμπνευσης πολλών ταινιών της εποχής μας.

Σε περίπου δύο εβδομάδες λοιπόν η αναμονή τελειώνει. Οι προσδοκίες για το The Irishman είναι υψηλές. Το μόνο που μένει είναι να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή και όταν έρθει η ώρα, να κόψουμε τα εισιτήρια μας και να πάρουμε αγκαλιά τα popcorn μας.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *