Σημειώνονται αρκετοί λόγοι που ενδεχομένως να σε οδηγούν να αλλάξεις τα δεδομένα και να υιοθετήσεις το ρεύμα των vegan στον τρόπο σκέψης και πράξης στην ζωή σου. Οι περισσότεροι τείνουν να ακολουθούν το ρεύμα των vegan για ηθικούς λόγους, ενώ άλλοι το αντιμετωπίζουν ως μια διέξοδο αυτοβελτίωσης της υγείας. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται μια σωστή ενημέρωση προτού οδηγηθεί κανείς σε αυτήν την μεγάλη απόφαση αλλαγής. Στο συγκεκριμένο άρθρο μέσα από μελέτη και έρευνα, σου παρουσιάζουμε συνοπτικά ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζεις και να προσέξεις, εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις έναν vegan τρόπο ζωής. Ρίξε μια ματιά!
Συμβουλεύσου έναν διατροφολόγο
Δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν είναι ασφαλές από την μία μέρα στην άλλη να αποκλίσεις το κρέας και τα παράγωγα του, από την διατροφή σου. Είναι εύλογο να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο ο οποίος θα παρατηρήσει ενδεχόμενες σημαντικές ελλείψεις σου όπως η έλλειψη σιδήρου και θα σε καθοδηγήσει σωστά για έναν υγιή vegan τρόπο ζωής.
Μικρά σταδιακά βήματα
Όλα θέλουν τον χρόνο τους που σημαίνει πως είναι καλύτερο για μια ουσιαστική αλλαγή, να πραγματοποιείς “baby steps”. Σιγά σιγά να ελαττώνεις την κατανάλωση κρέατος και να δοκιμάζεις, να πειραματίζεσαι με νέες vegan συνταγές. Να σημειώσουμε εδώ πως εάν δεν επιθυμείς να αποκλίσεις από την διατροφή σου το κοτόπουλο, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πάλι θα ακολουθείς μια vegan διατροφή, απλώς ειδικής κατηγορίας.
Αναζήτησε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
Είναι βασικό να περιλαμβάνεις την πρωτεΐνη στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Πρόσθεσε λοιπόν στην vegan διατροφή σου, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι chia, κινόα, πλιγούρι, ροφήματα όπως γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας.
Μην ξεχνάς τις βιταμίνες σου
Προκειμένου να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και τον τρόπο ζωής σου ολικώς και συνολικώς, χρειάζεται να το κάνεις σωστά. Γι’αυτό είναι σημαντικό να μην παραμελείς βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β12, να ελέγχεις τυχόν ελλείψεις και να βρίσκεις τρόπους αναπλήρωσης τους, είτε από φυτικές τροφές εμπλουτισμένες, για παράδειγμα με Β12, είτε από συμπληρώματα διατροφής.
Λαχανικά και φρούτα: Oι καλύτεροι σου φίλοι
Δεν γίνεται να ακολουθήσεις μια vegan διατροφή και να απεχθάνεσαι τα φρούτα και τα λαχανικά. Χρειάζεται, λοιπόν, να εντάξεις σημαντικά στην διατροφή σου λαχανικά και φρούτα και να δοκιμάσεις διάφορους συνδυασμούς σε χυμούς και smoothies. Έτσι θα λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την αναγκαία ενέργεια. Είναι κάτι αυτονόητο, απλώς ως friendly reminder είχα το καθήκον να σου το υπενθυμίσω.
Μέτρον άριστον
Οποιαδήποτε διατροφή και αν ακολουθείς, να συλλογίζεσαι την μεσότητα. Η υπερκατανάλωση των τροφίμων που «επιτρέπονται» στην vegan διατροφή είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σίγουρα δεν θα λέγαμε πως το εγκρίνουμε. Προτείνεται να καταναλώνουμε τροφές με μέτρο και να αποφεύγουμε την υπερβολή ή την έλλειψη.
Η vegan διατροφή δεν είναι μορφή δίαιτας
Προτού αποφασίσεις να ακολουθήσεις τον vegan τρόπο ζωής, χρειάζεται να συλλογιστείς τους λόγους που οδηγείσαι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ορισμένοι θεωρούν πως με την vegan διατροφή αδυνατίζουν, αλλά αυτό φυσικά είναι λάθος. Ο βιγκανισμός δεν είναι κάποια μορφή δίαιτας ή μια τάση, «μόδα της εποχής». Είναι τρόπος ζωής, είναι στάση ζωής. Χρειάζεται να πραγματοποιήσεις μια προσωπική έρευνα και να συλλογιστείς γιατί πορεύεσαι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επιλογή και όχι επιβολή
Ο τρόπος με τον οποίο ζεις αποτελεί άρρηκτα προσωπικό ζήτημα. Είναι επιλογή σου να διαλέγεις εκείνον τον τρόπο ζωής που θεωρείς ότι σου ταιριάζει, ότι είναι καλύτερος για σένα. Δεν είναι όμως πρέπον να επιβάλεις την δική σου επιλογή σε κάποιον. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερον ον, ξέρει τι επιλέγει και γιατί. Ο vegan τρόπος ζωής είναι δική σου επιλογή, αφορά εσένα προσωπικά και μόνο.
Αυτά ήταν ορισμένα σημεία που πιστεύω πως χρειάζεται να λάβεις υπόψιν προτού αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και ακολουθήσεις τα βήματα του λεγόμενου vegan life. Αν έχεις να προσθέσεις κάτι σχετικά με τα παραπάνω, θα χαρούμε πολύ να το διαβάσουμε στα σχόλια εδώ κάτω. Ραντεβού σε επόμενο άρθρο. See you!
9
Πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο. Μια μικρή επισήμανση όμως: η κατανάλωση κοτόπουλου, ψαριού ή άλλων ζωικών παραγώγων δεν αποτελεί ειδική κατηγορία vegan διατροφής, η οποία εξ ορισμού* αποκλείει όλα τα παραπάνω λόγω εκμετάλλευσης των ζώων. Υποθέτω πως αναφέρεστε όμως σε άλλου τύπου διατροφές όπως vegetarian, pescatarian, κ.ά.
*https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism