Έχεις μόλις αποκτήσει το φυτό εσωτερικού χώρου που ονειρευόσουν και τίποτα δεν μπορεί μειώσει τον ενθουσιασμό για το νέο σου “συγκάτοικο”! Τι γίνεται, όμως, όταν έρθει η ώρα για το πρώτο του πότισμα; Θέλει πολύ νερό; Λίγο; Καθόλου; Εμείς ρωτήσαμε την ομάδα του Happyplants.gr, του πρώτου αποκλειστικά online plant shop στην Ελλάδα, και σου μεταφέρουμε όλα τα μυστικά γύρω από το πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου.
Το πότισμα, μαζί με την ηλιοφάνεια, είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα κάνουν το make or brake στη σχέση με τα φυτά σου. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες σε νερό του αγαπημένου σου φυτού. Ωστόσο, η λύση βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι σου.
Το πρώτο βήμα για να καταλάβεις τον τύπο ποτίσματος που ταιριάζει στο φυτό σου έχει να κάνει με την ίδια του την καταγωγή
Φυτά όπως η Σανσεβιέρια Trifasciata ή το String of Hearts, μεγαλώνουν σε περιοχές με ξηρό κλίμα, υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Έτσι, οι ανάγκες τους σε νερό είναι περιορισμένες σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χρειάζονται πότισμα μόνο όταν το χώμα τους έχει σχεδόν στεγνώσει εντελώς. Στον αντίποδα, υπάρχουν φυτά που κατάγονται από τροπικά δάση, όπου κυριαρχούν τακτικές βροχές και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Δημοφιλή “τροπικά” φυτά εσωτερικού χώρου όπως η Μονστέρα Deliciosa, ο Golden Pothos και η Φτέρη της Βοστώνης, θα χρειαστούν πότισμα όταν η επιφάνεια του χώματος στεγνώσει λίγο, αλλά και πάλι όχι νωρίτερα. Το υπερβολικό πότισμα είναι η “νο. 1 αιτία θανάτου” των περισσότερων φυτών και πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.
Πέρα από την προέλευση ενός φυτού, οι ανάγκες του σε νερό επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες
Μια Αλοκάσια Μακρόρριζη έχει πολύ πιο περιορισμένες ανάγκες ποτίσματος όσο είναι ακόμα μικρή. Όταν όμως αρχίσει να μεγαλώνει το μέγεθός της, αυξάνεται και η ανάγκη της σε νερό. Όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα ενός φυτού τόσο πιο πολύ νερό κρατάει. Αντίθετα, το χώμα σε μια μικρότερη γλάστρα θα στεγνώνει πιο γρήγορα. Ακόμα και η εναλλαγή των εποχών φέρνει αλλαγές στη ρουτίνα ποτίσματος. Όπως μπορεί να έχεις παρατηρήσει, τα φυτά το καλοκαίρι “διψάνε” πολύ περισσότερο συγκριτικά με το χειμώνα.
Συμφωνα με τους ειδικούς του Happyplants, αν υπάρχει ένας χρυσός κανόνας για το σωστό πότισμα των φυτών εσωτερικού χώρου, αυτός είναι ο έλεγχος του χώματος πριν το πότισμα
Ελέγχουμε αν το χώμα είναι εντελώς στεγνό, επιφανειακά στεγνό ή υγρό (ποτέ λασπωμένο!) και ποτίζουμε πλουσιοπάροχα, είτε αυτό είναι κάθε 3η μέρα, είτε κάθε 4η εβδομάδα. Αυτό, όπως ήδη αναφέραμε, εξαρτάται από το φυτό μας και τις υπόλοιπες συνθήκες. Έπειτα φροντίζουμε να απομακρύνουμε άμεσα τυχόν νερό που αποστραγγίστηκε στο δισκάκι ή το διακοσμητικό κασπώ του φυτού. Αποφεύγουμε έτσι να μένει στάσιμο νερό που μπορεί να καταστρέψει τις ρίζες του φυτού μας.
Όπως εμείς έτσι και κάθε φυτό είναι μοναδικό και το ίδιο συμβαίνει και με τις ανάγκες του σε νερό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του και να ελέγχουμε πάντα πριν ποτίσουμε. Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρούμε πάντα υγιή και χαρούμενα φυτά στο χώρο μας.
Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και μοναδικά φυτά εσωτερικού χώρου, επισκεφθείτε το happyplants.gr.
2