fbpx
ARCH & the City

Μια ξενάγηση στο διάφανο διαμέρισμα της πλατείας Αριστοτέλους

Τα όρια της αρχιτεκτονικής είναι ρευστά. Συχνά παράγει χώρο που προσεγγίζει την τέχνη, μέσω των υλικών, των μεγεθών και των μορφών. Ο συνδυασμός αυτών μαζί με την υπάρχουσα συνθήκη, το περιβάλλον που υπάρχει ήδη, αποτελεί κλασική μεν, ενδιαφέρουσα δε τακτική. Σε ένα διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, η γλυπτικότητα των μορφών δηλώνει το παρόν. Το “The Upper Floor Transparency” είναι μια δημιουργία των UBUplan architects σε μια υφιστάμενη οικοδομή που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους. Με τη βοήθεια του Open House Thessaloniki περιηγούμαστε στο εσωτερικό της μοντέρνας αυτής κατοικίας.

Ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο της οικοδομής που δεσπόζει στο σημαντικό άξονα της πόλης. Εκεί που κανείς αντικρίζει το Θερμαϊκό κόλπο και τον Όλυμπο, αφήνοντας πίσω του την Άνω Πόλη. Ο άξονας της Αριστοτέλους σχεδιάστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917, από τον Έρνεστ Εμπράρ, και συνδυάζει το παραδοσιακό τοπικό στοιχείο με το Αρτ Νουβό, μέσω των επιβεβλημένων προσόψεων όλων των κτιρίων, που ακολουθούν το λεγόμενο νεοβυζαντινό ύφος.

Μια ξενάγηση στο διάφανο διαμέρισμα της πλατείας Αριστοτέλους

Ως είθισται στις πολυκατοικίες, τα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων «τραβιούνται» προς τα πίσω, δημιουργώντας μια μεγάλη βεράντα. Στο “The Upper Floor Transparency” η βεράντα καθίσταται ορατή από όλο το διαμέρισμα, μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων. Μάλιστα, ο φωταγωγός της πολυκατοικίας που κάλυπτε μεγάλο μέρος αυτής της όψης μετασχηματίστηκε, από ένα εμπόδιο σε ένα γυάλινο γλυπτό στο χώρο, το οποίο παραμένει λειτουργικό για το σύνολο της οικοδομής. Αυτό το στοιχείο κυριαρχεί στο φωτεινό και μίνιμαλ καθιστικό. Απλές γραμμές, ποικιλία από υφές και φόρμες προσδίδουν στο διαμέρισμα μια απλή, αλλά διόλου απλοϊκή αισθητική.

Το concept των αρχιτεκτόνων κινείται γύρω από τις έννοιες lightness, impulsion και projection. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στην εργονομία των χώρων, με το πτυσσόμενο κρεβάτι στο δωμάτιο της τραπεζαρίας και τον αποθηκευτικό χώρο που ενσωματώνεται στο δάπεδο της κρεβατοκάμαρας να κλέβουν την παράσταση.

Δε χρειάζεται, όμως, να συνεχίσουμε τις ενδελεχείς περιγραφές. Η ομάδα του Open House Thessaloniki 2020 φρόντισε να σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της κατοικίας μέσα από το βίντεο που ακολουθεί:

Λίγα λόγια για τους UBUplan architects

Η αρχιτεκτονική ομάδα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2014 από τους Θάνο Οικονόμου και Ηλία Βενέση. Μαζί έχουν δημιουργήσει τόσο στην κλίμακα της κατοικίας και του καταστήματος ή γραφείου, όσο και στην κλίμακα του τοπίου και του αντικειμένου. Σίγουρα έχεις επισκεφθεί κάποιο από τα έργα τους, όπως το DOTS’ cafe στη Λέοντος Σοφού.

Open House Thessaloniki 2020: εξ αποστάσεως αλλά με επιτυχία

Η ομάδα του Open House Thessaloniki δημιούργησε μια υβριδική εκδοχή του αγαπημένου μας αρχιτεκτονικού θεσμού. Ακολουθώντας το σχεδιασμό που έγινε για το Open House Athens 2020, έτσι και αυτή τη φορά παραμένουν στη διάθεση του κοινού βίντεο με ξεναγήσεις σε επτά μοντέρνες κατοικίες της Θεσσαλονίκης. Ήδη τις πρώτες ημέρες από την πρεμιέρα των βίντεο, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 40.000 προβολές στο κανάλι του OHT. Παράλληλα, παραμένει διαθέσιμο το live stream που περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης. Συγκεκριμένα, θα ακούσεις για την εβραϊκή κληρονομιά, το βυζαντινό αποτύπωμα, τον ανασχεδιασμό της πόλης μετά το 1917, αλλά και για τη Νέα Παραλία, την Άνω Πόλη και τη βιομηχανική αρχιτεκτονική. Τέλος, οι αγαπημένες διαδρομές, τα Open Tours, θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Φωτογραφίες: UBUplan architects

7
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *