fbpx
ARCH & the City

Τα μικροσκοπικά Olive Houses που μοιάζουν με σπηλιές

Η αρχιτεκτονική επιτελεί πολλές φορές μεγάλο ρόλο, που καλύπτει θέματα πέραν της λειτουργικότητας. Κτίρια δεν εμφανίζονται μόνο σε αστικά τοπία, αλλά και σε φυσικά, όπως τη θάλασσα, τα βουνά, τα δάση. Τότε είναι που ο αρχιτέκτονας καλείται να διαμορφώσει τη σχέση μεταξύ του οικοδομήματος και του τόπου. Αναμφίβολα, σε αυτή τη διαδικασία καθοριστικό ρόλο έχει η φαντασία. Και αυτό διότι οι επιλογές του αρχιτέκτονα είναι πολλές, από τη χρήση ντόπιων υλικών μέχρι τον προσεκτικό σχεδιασμό της γεωμετρίας του κτιρίου. Σήμερα, θα περιηγηθούμε σε ένα γνώριμο τοπίο, με το οποίο συνομιλούν οι κατοικίες που ονομάζονται «The Olive Houses».

Στις όχθες της Μεσόγειου Θάλασσας, εκεί όπου κυριαρχούν τα ελαιόδεντρα, τα απόκρημνα βουνά και η πέτρα, δημιουργούν οι Mar Plus Ask τις δύο κατοικίες τους. Πρόκειται για μια ηχηρή αναφορά στη λαϊκή, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μαγιόρκα. Ταυτόχρονα, εκπροσωπείται η λογική της όσο το δυνατό μικρότερης παρέμβασης στο περιβάλλον. Οι αρχιτέκτονες δηλώνουν ότι οι κατασκευές αυτές ήθελαν να μοιάζουν στις τυπικές κατασκευές που βρίσκει κανείς στα χωράφια της περιοχής.

Η οργάνωση

Τα δύο κτίσματα απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο, και λειτουργούν συμπληρωματικά. Το Pink House είναι κτισμένο μέσα σε ένα βράχο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο εσωτερικό του σπιτιού. Εδώ υπάρχουν χώροι για ύπνο, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει ένα υπαίθριο ντους που εκμεταλλεύεται το βρόχινο νερό. Το Purple House φιλοξενεί την κουζίνα, και χρησιμοποιεί μια πέτρινη κατασκευή που υπήρχε στο χώρο ήδη. Για να χωρέσουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις, δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα μεγάλου πλάτους, σε έναν από τους τοίχους (που διαθέτουν πάχος 60 εκατοστά), το οποίο κλείνει με μεγάλο υαλοστάσιο.

Η ενσωμάτωση με το περιβάλλον

Στο εσωτερικό τους, οι κατασκευές διακρίνονται από ροϊκές μορφές, που μοιάζουν με τις πτυχώσεις που βρίσκει κανείς σε σπηλιές. Προκειμένου να επιτευχθεί η ομοιομορφία που βλέπετε, χρησιμοποιήθηκε μια απόχρωση ροζ στο στόκο, ο οποίος καλύπτει τοίχους, δάπεδο και οροφή. Η επιλογή του χρώματος δεν είναι τυχαία: το ροζ χρώμα είναι συμπληρωματικό με το παστέλ πράσινο των φύλων της ελιάς. Παράλληλα, μεγάλες πέτρες που βρέθηκαν στο οικόπεδο χρησιμοποιήθηκαν τόσο ως τμήματα τοίχων όσο και ως έπιπλα (βρύση). Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πώς το υλικό τραβάει την προσοχή επάνω του, απέναντι σε αποχρώσεις έντονου χρώματος.

Οι «πράσινες» τεχνολογίες

Πέρα από την εκμετάλλευση του βρόχινου νερού που αναφέρθηκε, οι αρχιτέκτονες έχουν ενσωματώσει περισσότερες οικολογικές πρακτικές. Το νερό που χρησιμοποιείται για τις υπόλοιπες λειτουργίες προέρχεται από μια κοντινή πηγή. Επίσης, για τον επαρκή φωτισμό του εσωτερικού χώρου έχουν δημιουργηθεί φεγγίτες στην οροφή. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ηλιακά πάνελ που βρίσκονται επίσης στην οροφή.

Φωτογραφίες: Piet-Albert Goethals

6
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *