Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουνίου κι αν μας ρωτήσεις, δεν ξέρουμε πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως βρισκόμαστε μία ανάσα μακριά από το καλοκαίρι, τις διακοπές με την παρέα μας και την ξεκούραση που τόσο λαχταράμε. Είτε έχεις ήδη ξεκινήσει να σκέφτεσαι που θέλεις να πας, είτε σου φαίνεται πως έχεις καιρό ακόμα να ψαχτείς, εμείς κάναμε ήδη λίγη δουλειά για σένα. Βρήκαμε τις ωραιότερες βιβλιοθήκες των ελληνικών νησιών για να επισκεφθείς στις διακοπές σου. Γιατί ποιος είπε πως το να βρεις τον εαυτό σου ανάμεσα στα βιβλία και το καλοκαίρι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αναψυχής και ξεκούρασης;
Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου
H Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου είναι μία υπαίθρια βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και λειτουργεί από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην Κίμωλο δεν υπάρχει δημόσια βιβλιοθήκη και μέσω της συγκεκριμένης καλύπτονται και οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Ενώ το χειμώνα τα βιβλία φυλάσσονται σε εσωτερικούς χώρους, το καλοκαίρι τοποθετούνται στον ανοιχτό χώρο της βιβλιοθήκης δημιουργώντας έναν πρωτότυπο χώρο που κάθε βιβλιοφάγος θα λατρέψει.
Οι εκπλήξεις στο νησί της Κιμώλου δεν σταματούν εκεί. Τον Μάϊο του 2019 η «Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου» επεκτάθηκε με τέσσερις νέες προθήκες στο λιμάνι του νησιού, την Ψάθη και στις παραλίες Αλυκή, Μπονάτσα και Πράσσα και αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης.
Καΐρειος Βιβλιοθήκη στην Άνδρο
Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1987 ως μια απόπειρα διάσωσης της Βιβλιοθήκης του Θεόφιλου Καΐρη. H συγκρότησή της επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες και γενναιόδωρες προσφορές. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του νησιού και είναι εξίσου σημαντική τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους Ανδριώτες που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Αν και μπορεί να μην της φαίνεται με την πρώτη ματιά, η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Aποτελείται από 85.000 τόμους εντύπων, χειρόγραφα και πολλά ειδικά αρχεία σχετικά με την ιστορία του νησιού, έργα τέχνης, αντικείμενα ιστορικής αξίας και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού. Μια τέτοια συλλογή δεν θα μπορούσε να μην είναι διαθέσιμη στο κοινό, γι’αυτό και στη βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα, τμήμα με παιδικά βιβλία, αλλά και το εξαιρετικά ενδιαφέρον Εργαστήριο Συντήρησης παλαιών βιβλίων και εγγράφων.
Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου βρίσκεται στην Πλατεία Διονυσίου Σολωμού, την κεντρική πλατεία της πόλης της Ζακύνθου. Είναι μία από τις αρχαιότερες Δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, καθώς η σύστασή της ξεκίνησε το 1628. Αποτελεί βέβαια και μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες, καθώς στη συλλογή της μπορεί κανείς να ανακαλύψει αμέτρητα έργα, από τις νεότερες εκδόσεις έως και τις πιο παλιές, έγγραφα σημαντικής ιστορικής αξίας, συλλεκτικά αντικείμενα, κλπ. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή σου καθώς περιπλανιέσαι στην όμορφη πρωτεύουσα του νησιού. Σου προτείνουμε να την επισκεφτείς για να κάνεις ένα ευχάριστο διάλλειμα από τον καλοκαιρινό ήλιο.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου βρίσκεται στον Πλάτανο, δίπλα στο Δημαρχιακό μέγαρο και ιδρύθηκε το έτος 1952 από όμιλο επιφανών Λερίων πολιτών. Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει πάνω από 1200 ενεργά μέλη και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Η συλλογή ενώ αρχικά αποτελούνταν κυρίως από δωρεές πολιτών, τώρα πια ξεπερνάει τους 20.000 τίτλους. Ενώ το κτήριο στο οποίο στεγάζεται δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο κάποια που αναφέραμε προηγουμένως, δεν παύει να είναι όμορφο και ταιριαστό με την αίσθηση που σου αφήνει η Λέρος σαν νησί. Αν βρεθείς να τριγυρνάς λοιπόν αυτό το καλοκαίρι στα όμορφα δρομάκια του νησιού, μην παραλήψεις να ανακαλύψεις τα αμέτρητα βιβλία της.
Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας
H Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας είναι η παλαιότερη Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, έχοντας μια ιστορία η οποία μετρά περισσότερα από 250 χρόνια. Παρά την καταστροφή της στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανασυστάθηκε ταχύτατα και λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης γίνονται εκδηλώσεις, συνέδρια, ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ πολλά από αυτά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Μορφωτικό ίδρυμα της Αμερικανικής Πρεσβείας.
Το εσωτερικό του κτηρίου θυμίζει βιβλιοθήκη που βγήκε από τις σελίδες του Harry Potter, καθώς οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από ψηλές βιβλιοθήκες ή μεγάλα παράθυρα, ενώ τα γραφεία όπου μπορείς να διαβάσεις είναι καλυμμένα με δεκάδες βιβλία. Αν θέλεις τη συμβουλή μας, φρόντισε να έχεις αρκετό χρόνο ελεύθερο όταν την επισκεφτείς, γιατί δεν θα θέλεις να φύγεις.