Η αγαπημένη εποχή του χρόνου είναι σχεδόν εδώ και δεν είναι άλλη από το δεκαήμερο του 630υ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε, η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε κι εμείς βγάλαμε το πρόγραμμα με τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις προτάσεις μας. Ραντεβού στις αίθουσες!
Μια Νύχτα στο Θέατρο του Σωτήρη Σταμάτη
Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ένα πραξικόπημα συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένας άνδρας ονόματι Οδυσσέας κρύβεται σ’ ένα θέατρο για τρεις μέρες. Την τρίτη νύχτα, μια γυναίκα με το όνομα Αθηνά τον βρίσκει κρυμμένο εκεί. Καθώς η νύχτα περνά, οι δυο τους σταδιακά μετατρέπονται στους ομώνυμους μυθολογικούς χαρακτήρες.
Ιστορία μιας Μυθιστοριογράφου του Χονγκ Σανγκ-Σού
Μια μυθιστοριογράφος ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι με προορισμό ένα βιβλιοπωλείο, υπεύθυνος του οποίου είναι ένας νεαρός συνεργάτης της με τον οποίο έχει ξεκόψει. Έπειτα ανεβαίνει σ’ έναν πύργο και συναντά έναν σκηνοθέτη και τη γυναίκα του. Πηγαίνουν μια βόλτα στο πάρκο και γνωρίζουν μια ηθοποιό, την οποία η συγγραφέας προσπαθεί να πλευρίσει για να γυρίσουν μαζί μια ταινία. Οι δυο τους σταματάνε για φαγητό και επισκέπτονται ξανά το βιβλιοπωλείο, όπου συναντάει κάποιους ανθρώπους να πίνουν. Η ηθοποιός μεθάει και αποκοιμιέται… Ένα απολαυστικό κινηματογραφικό κόσμημα, φιλοτεχνημένο με δωρικότητα και κέφι από μία από τις πιο επιδραστικές (και παραγωγικές) φιγούρες του σύγχρονου σινεμά.
Η νταντά της Νικιάτου Γιούσου
Ένα «έργο αγάπης» που δημιουργήθηκε σε μια περίοδο εννέα ετών, ένα κράμα από στοιχεία τρόμου και τα συντρίμμια μιας οικογενειακής ζωής, αποκαλύπτει τη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια νέα μητέρα από τη Σενεγάλη, η οποία μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βιοποριστεί και να καταφέρει να φέρει τον γιο της στην Αμερική, και στους νέους, ευκατάστατους εργοδότες της. Αν και η απουσία του γιού που έχει αφήσει πίσω την έχει κυριεύσει, ελπίζει η νέα της δουλειά να αλλάξει τη ζωή της, όμως η άστατη ατμόσφαιρα του καινούργιου της σπιτικού τής δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη σύγχυση. Και ενώ πλησιάζει η ώρα της άφιξης του γιου στη χώρα, μια βίαιη παρουσία αρχίζει να εισβάλλει τόσο στα όνειρα της όσο και στη πραγματικότητα, απειλώντας το Αμερικανικό Όνειρο που σχεδιάζει με επιμέλεια.
Ένα υπαρξιακό –πλην άκρως ερωτικό– πυρετώδες όνειρο που εξελίσσεται σε εφιάλτη, το όποιο έγραψε ιστορία: πρόκειται για την πρώτη ταινία τρόμου που κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για δραματική ταινία στο Sundance (εθνικό διαγωνιστικό), με την Γιούσου να γίνεται η δεύτερη μαύρη δημιουργός που κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας.
Η Καταγωγή των Σάμι της Αμάντα Κέρνελ
Ένας φόρος τιμής και αγάπης για όσους έμειναν και όσους έφυγαν από μια κοινωνία στην άκρη του κόσμου, και ταυτόχρονα μια εναλλακτική, προσωπική αφήγηση για το αποικιοκρατικό παρελθόν μιας «πολιτισμένης» χώρας, μέσα από τα μάτια μιας έφηβης. Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν εκτρέφοντας ταράνδους. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’30 κι ο ρατσισμός καλά κρατεί· έτσι, στο οικοτροφείο της κάνουν βιολογικές εξετάσεις που μετρούν το πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Η Έλε Μάργια αρχίζει να ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Αλλά για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.
Dodo του Πάνου Κούτρα
Ένα ντόντο, είδος πουλιού που έχει εκλείψει εδώ και 300 χρόνια, εμφανίζεται ξαφνικά έξω από την Αθήνα, στο κτήμα μιας πρώην πλούσιας οικογένειας που μετράει αντίστροφα τα δύο κρίσιμα 24ωρα μέχρι το γάμο της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο. Τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν, και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.
Blue Jean της Τζόρτζια Όουκλι
Αγγλία, 1988: Η συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ πρόκειται να ψηφίσει έναν νόμο που στιγματίζει τους γκέι και τις λεσβίες. Η Τζιν, μια γυμνάστρια που προπονεί μια τάξη από οργισμένα λυκειοκόριτσα, αισθάνεται ολοένα και πιο παγιδευμένη στη διπλή της ζωή. Καθώς η πίεση αυξάνεται από όλες τις πλευρές, η άφιξη ενός νέου κοριτσιού στο σχολείο δημιουργεί μια κρίση που θα φέρει τη Ζαν αντιμέτωπη με καινούργιες ηθικές, αξιακές, υπαρξιακές προκλήσεις. Μια Βρετανίδα σκηνοθέτρια που έχει μεταβολίσει την τρυφερή εικονογραφία της δεκαετίας του ’80, τη σύνθετη ιστορία της χώρας της, αλλά και τη σύγχρονη κινηματογραφική παράδοση του βρετανικού ρεαλισμού, παραδίδει με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο μια συναρπαστική ιστορία υψηλής αισθητικής για την πολιτική και τη σεξουαλικότητα.
Με αφετηρία την ομοφοβική περίοδο του θατσερισμού, διατυπώνει ένα –διαχρονικής αξίας– σχόλιο πάνω στη βιοπολιτική και την προσπάθεια της εξουσίας να ελέγξει τα ανθρώπινα σώματα. Ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο με το σήμερα και τις σύγχρονες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η ταινία μάς καλεί σε επαγρύπνηση ενώ προσφέρει μια καλή αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα που παραμένουν ανεξάντλητα.
ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα
Τα Μπάσταρδα έχουν αφήσει την πόλη μόνη της. Στην εξοχή, το νέο τους σπίτι μυρίζει μόνο καλοκαίρι. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια ζούνε εδώ και τώρα – για το τώρα. Εδώ δεν πλησιάζει κανείς, εδώ όλοι φυλάνε σκοπιά, φιλάνε ο ένας τον άλλον, παίζουν τους νεκρούς. Είναι ακόμα παιδιά. Είναι τα δικά σας παιδιά. Τα δικά μας Μπάσταρδα.
Η Φάλαινα του Ντάρεν Αρονόφσκι
Ένας μοναχικός καθηγητής αγγλικών που υποφέρει από παχυσαρκία, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του την απομακρυσμένη έφηβη κόρη του, ως μια τελευταία ευκαιρία για εξιλέωση. «Το σινεμά μπορεί να καταφέρει να μας φέρει πιο κοντά με έναν άλλον άνθρωπο, όσο διαφορετικός κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Τα άτομα με παχυσαρκία δέχονται συχνά κριτική, αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και προσδιορίζονται από αυτή τη συνθήκη. Όταν είδα το θεατρικό του Σαμ Χάντερ πριν από οκτώ χρόνια, έμεινα έκπληκτος από το βάθος των χαρακτήρων του, και ειδικότερα του Τσάρλι, έτσι και μου γεννήθηκε η επιθυμία να αξιοποιήσω τα εργαλεία του κινηματογράφου για να φέρω το κοινό στη θέση του Τσάρλι, στις βαθύτερες σκέψεις του, τις τύψεις και τις ελπίδες τους», δηλώνει ο Ντάρεν Αρονόφσκι.
Δίνει έτσι στον Μπρένταν Φρέιζερ την ευκαιρία να παραδώσει την ερμηνεία της ζωής του, μεταφέροντας μας – ψυχή τε και σώματι– σε μια περιοχή που θα μπορούσε να παραμείνει αχαρτογράφητη.
Πίσω από τις Θυμωνιές της Ασημίνας Προέδρου
Ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.
Νυχτερινοί Επισκέπτες του Μικαέλ Ερς
Γαλλία, 1981, την ιστορική βραδιά της εκλογικής νίκης του Φρανσουά Μιτεράν. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους πανηγυρίζοντας, καθώς πνέει ένας άνεμος αλλαγής και ελπίδας. Η Ελιζαμπέτ, όμως, δεν μπορεί να συμμεριστεί το κλίμα χαράς και ευφορίας. Ο γάμος της έχει λήξει άδοξα και πρέπει να βρει τρόπο να συντηρήσει μόνη της τα δύο της παιδιά. Η δουλειά που πιάνει σε μια νυχτερινή ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά και η γνωριμία της με μια βασανισμένη έφηβη, την οποία προσκαλεί να μείνει με την οικογένειά της, θα αλλάξουν σταδιακά την οπτική και τη στάση της.
Η ακαταμάχητη Σαρλότ Γκενσμπούρ υποδύεται μια ηρωίδα που παλεύει να βρει τη θέση της σε έναν ρευστό κόσμο και να ανταποκριθεί στις απαιτητικές ευθύνες που έχουν πέσει στους ώμους της. Ένα χαμηλόφωνο και συγκινητικό δράμα από τον Μικαέλ Ερς, που ανατέμνει νοσταλγικά μια ολόκληρη εποχή, παρατηρώντας με τρυφερότητα όλα εκείνα τα μικρά και αδιόρατα που συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε ζωή.