fbpx
Theater

“Οι Κάτω Απ’ τα Αστέρια”: μια πνοή καλοκαιρινού έρωτα μέσα στο χειμώνα

Συντάκτρια: Νεφέλη Γκίκογλου

Η παράσταση που ταξίδεψε από το Άλφα.Ιδέα βρίσκεται για λίγες μόνο ημέρες στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για να μας ταξιδέψει κι εμάς “Κάτω Απ’ τα Αστέρια”. Το TFC ήταν εκεί στην πρεμιέρα της παράστασης στη Θεσσαλονίκη.

Έρωτας με άρωμα καλοκαιριού

Η Μένια και ο Νικολής  -κατά κόσμον Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνος Μπιμπής- είναι δύο άνθρωποι που αγαπήθηκαν από παιδιά. Η μαγική και αθώα τους εφηβεία μπλέκεται με την αλμύρα του Αιγαίου και αφήνει πάνω τους ανεξίτηλα σημάδια. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια. Οι έφηβοι γίνονται ενήλικες, η μαγεία μετατρέπεται σε καθημερινότητα. Η φλόγα όμως που σιγοκαίει μέσα τους κρατάει τις ζωές  τους ενωμένες. Δύο γραμμές που άλλοτε κινούνται παράλληλα και άλλοτε τέμνονται, θυμίζοντας στους ανθρώπους αυτούς πώς θα ήταν η ζωή τους αν τα πράγματα είχαν έρθει διαφορετικά.

Η παράσταση

Οι δύο πρωταγωνιστές από την πρώτη στιγμή καταφέρνουν να φορτίσουν τη σκηνή με τον ηλεκτρισμό ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Συνομιλούν μεταξύ τους και ταυτόχρονα μιλούν στον εαυτό τους. Εκφράζουν έτσι  όλα όσα δύο άνθρωποι που είναι βαθιά ερωτευμένοι θα ήθελαν να απελευθερώσουν από μέσα τους, μα δεν είχαν ποτέ το θάρρος.  Οι μεταβάσεις στο χρόνο γίνονται  με τον κατάλληλο τρόπο τις κατάλληλες στιγμές, ενώ η αφήγηση της ιστορίας του Νικολή και της Μένιας μπλέκεται δεξιοτεχνικά με την αμεσότητα της απεύθυνσης του ενός ήρωα στον άλλο.  Ο χειρισμός όλων αυτών των διαφορετικών ποιοτήτων από τους ηθοποιούς κρατάει το ενδιαφέρον της παράστασης αμείωτο μέχρι το τέλος.

Το μυστικό όπλο της παράστασης όμως μπορούμε να πούμε πως είναι το χιούμορ της. Μια τόσο φορτισμένη ιστορία, που θα μπορούσε όμως λόγω θέματος να γίνει αρκετά μελό, βρίσκει το αντίδοτο στο γέλιο. Με τις δραματικές στιγμές να διακόπτονται από αστεία και σαρκαστικά στιγμιότυπα, η ιστορία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα παίρνει μια αυθεντικά γλυκόπικρη γεύση. Οι πιο ανάλαφρες στιγμές δεν έρχονται σαν παραφωνία, αλλά σαν μια γείωση που δίνει πολύ πιο ρεαλιστικό τόνο στο έργο. Είναι έτσι πιο εύκολο και για το θεατή να αφουγκραστεί τους ήρωες  και να βρει μέσα τους δικά του κομμάτια.


“Μέσα στα μάτια του κάτι σκοτεινό λαμπύριζε. Αλλά η κοιλιά μου, μέσα της, με γαργαλούσε. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κοιλιές δεν κάνουν λάθος.”

Η πνοή του έργου, οι δύο πρωταγωνιστές του, συγκροτούν μια παράσταση χωρίς να χρειάζονται άλλο εργαλείο, παρά μόνο τους εαυτούς τους. Οι ταλαντούχοι Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνος Μπιμπής χτίζουν έναν καλοκαιρινό ουρανό, απλώνουν μια θάλασσα, ερωτεύονται, γελάνε, πονούν. Γίνονται από έφηβοι ενήλικες, παραμένοντας  όμως άνθρωποι που θέλουν να πουν την ιστορία που τους δένει. Παίρνουν το κοινό μαζί τους να γευτεί την αλμύρα του καλοκαιριού της Μένιας και του Νικολή, καθώς και τον κυκεώνα που δημιουργεί στις ψυχές τους ο ανεκπλήρωτος έρωτας.

Λίγη θάλασσα στο χειμώνα

Οι « Κάτω απ’ τα αστέρια» μας έδωσαν ένα κομμάτι του ουρανού τους και είδαμε για λίγο την έναστρη νύχτα με τα δικά τους μάτια. Γελάσαμε, κλάψαμε, άλλοι ταυτιστήκαμε με τον έρωτα της ιστορίας και άλλοι απλώς μελαγχολήσαμε. Σίγουρα όμως απολαύσαμε μια όμορφη παράσταση, που έφερε για λίγο στη μύτη μας τον καλοκαιρινό αέρα του Αιγαίου και τις αναμνήσεις που αυτός ξέρει να κουβαλά.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *