fbpx
EventsPeople

Οι curators του TEDxAUTH μάς μιλούν για όλα όσα απαρτίζουν τη φετινή διοργάνωση

Έπειτα από πολλή προσπάθεια, το 2020 κατάφερα με κάποιον μαγικό τρόπο να μπω στην ομάδα του TEDxAUTH. Ήμουν φοιτήτρια, ήταν το πρώτο event στην μετά-covid εποχή και το πανεπιστημιακό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ήθελα κι εγώ να αλλάξω τον κόσμο και είχα βρει το κατάλληλο μέσο. Δεν μπορώ να ξέρω αν τα κατάφερα, αλλά το TEDxAUTH σίγουρα άλλαξε τον δικό μου. Τα δύο χρόνια που πέρασα στην οργανωτική ομάδα ήταν δύο χρόνια οικογενειακά. Άλλοτε ανέμελα κι άλλοτε όχι τόσο, με τα πάνω και τα κάτω τους, μας έδωσαν πολλές ιστορίες για να διηγούμαστε και ακόμα περισσότερους φίλους ζωής. Μπορεί πλέον να έχουμε αλλάξει, να έχουμε φύγει σε άλλες πόλεις και χώρες, αλλά το TEDx μάς έχει διαμορφώσει με τον ίδιο και συνάμα διαφορετικό τρόπο.

Παλιά (εγώ) και νέα (ο Αλέξανδρος και η Βασιλική) μέλη συζητάμε για τη φετινή διοργάνωση και ελπίζουμε έστω και για λίγο να σας θυμίσουμε ότι είστε και θα είστε ένα κομμάτι αυτού του παζλ.

Πριν μάθουμε περισσότερα για εσάς, θα ήθελα να απαντήσετε στην signature πλέον ερώτησή μου: Από πού έρχεστε και πού πάτε;

Αλέξανδρος: Και οι δύο από διαφορετικά μέρη γεννημένοι, εγώ από την πανέμορφη Καβάλα και η Βασιλική από την εξωτική Ηγουμενίτσα. Το πού πάμε, είναι μια δύσκολη ερώτηση. Ο δρόμος μέχρι στιγμής μας βγάζει στην Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη που οι ιδέες και το καλό φαγητό παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Το πόσο μακριά κοιτάμε και πόσο πιο μακριά ονειρευόμαστε να βρεθούμε, άπιαστο! Επομένως, προορισμός μας το «Τέλειο Αόριστο».

Τώρα που αρχίζουμε να γνωριζόμαστε, λοιπόν, ποι@ είστε στην καθημερινή σας ζωή;

Αλέξανδρος και Βασιλική. Δύο ονόματα, δύο άνθρωποι, δύο σύντροφοι που σίγουρα δεν θα επιλέγαμε ο ένας τον άλλον στην πραγματική μας ζωή! Δύο πολύχρωμα πλάσματα στα 20s τους, που κοιμούνται αγκαλιά με τον υπολογιστή τους, τα χιλιάδες emails, τα γραφιστικά σχέδια και τα μοντάζ τους. Ακραία ανήσυχα και δημιουργικά πνεύματα, απόλυτα εργασιομανείς και με τάσεις φυγής. Δεν εγγυόμαστε ότι βρισκόμαστε πάντα και οι 2 ταυτόχρονα στην ίδια χώρα. Σίγουρη εγγύηση, όμως, η δουλειά μας, όπου κι αν βρισκόμαστε!

Ποια είναι η θέση σας στο TEDxAUTH;

Είμαστε οι curators. Για όσους δεν γνωρίζουν, είμαστε αυτοί που συντονίζουν την ομάδα και προσπαθούν να φέρουν εις πέρας οργανωτικά κάθε δράση που γίνεται στο TEDxAUTH.

Πώς πήρατε αυτή τη μεγάλη απόφαση;

Αλέξανδρος: Θα μιλήσω ως Αλέξανδρος, το TEDx το γνώρισα στο 2016 όταν έκανα με το ωδείο μου ένα performance στο TEDxKavala. Εκεί ερωτεύτηκα! Αργότερα, φοιτητής πια, ήθελα να μπώ για τα καλά στο θεσμό. Έτσι γνώρισα το TEDxAUTH. Ξεκίνησα ως εθελοντής, αργότερα ως γραφίστας και πλέον κλείνω τον κύκλο μου και σαν φοιτητής και σαν διοργανωτής σε ένα πανεπιστημιακό TEDx.

Βασιλική: O δρόμος με έβγαλε στην οργανωτική ομάδα του TEDxAUTH το 2023 και, όπως ήταν αναμενόμενο, μαγεύτηκα. Πώς πήραμε αυτή τη μεγάλη απόφαση; Πάντα λέμε στους εαυτούς μας να αξιοποιούμε παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε, γι’αυτό και καλύψαμε κάθε λεπτό της μέρας μας με TEDx.

Είναι εύκολο να συνεργάζεστε για αυτή τη διοργάνωση; Τι προκλήσεις ενέχει;

Level: Very Hard. Εδώ παίζει ρόλο και η σωστή επικοινωνία. Όσο πιο καλά επικοινωνείς και συνεργάζεσαι, τόσο πιο εύκολα γίνεται η υλοποίηση του TEDx. Πέρα από φίλοι, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε έναν επικοινωνιακό κώδικα για να μπορούμε να έχουμε μια ομαλή συνεργασία. Δεν είναι όλες οι μέρες εύκολες. Το πιο όμορφο είναι ότι φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον με ανιδιοτελή στήριξη. Στις αμέτρητες υπενθυμίσεις της ημέρας για τηλέφωνα, email και meeting, περιλαμβάνονται και πολλές υπενθυμίσεις αυτοφροντίδας και συνήθως πατάμε φρένο ο ένας στον άλλον για ένα αναγκαίο διάλειμμα.

Τώρα, μεταξύ μας, ποιο είναι το αγαπημένο σας department μίας TEDx διοργάνωσης;

Σίγουρα από εκεί που ξεκινήσαμε και θεωρούμε την αρχή όσων αγαπήσαμε και όσων συνεχίζουμε να αγαπάμε μέχρι τωρα. Η αρχή έγινε στην ομάδα Marketing, όποτε νομίζω καταλαβαίνεις. Παρ’ όλα αυτα, φέτος ανακαλύψαμε σε μεγαλύτερο βάθος και τις υπόλοιπες ομάδες και οφείλω να πω ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο ποιος θα πάρει τα πρωτεία. Όλοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και τα μέλη της ομάδας μας είναι όλα τόσο διαφορετικά, αλλά με έναν κοινό στόχο, την διάδοση των ιδεών.

Και ποια είναι η αγαπημένη σας ομιλία TEDxAUTH μέχρι σήμερα;

Βρίσκουμε τους εαυτούς μας πολλές φορές στα λόγια του Γιάννη Κατινάκη από την ομιλία του «Ένα θαρραλέο ταξίδι προς την ευδαιμονία». Μιλώντας ατελείωτες ώρες για τις μαύρες μας στιγμές, τις σκοτεινές μας μέρες, τις κακές μας σκέψεις και τις περιόδους που όλα δείχνουν μάταια, διηγούμαστε στους ανθρώπους μας τραγελαφικές ιστορίες, ντυμένες με χρώμα, γέλιο κι ένα κωμικό στοιχείο που κάνει τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας να γελάμε στην προσπάθεια μας να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Και πάντα μοιραζόμαστε όποιο βαρύ συναισθηματικό φορτίο κουβαλάμε και λυτρώνουμε το μυαλό μας από τις σκοτεινές σκέψεις γελώντας με τους ανθρώπους μας. Με αυτό για εργαλείο, λοιπόν, μας έμαθε κι ο Γιάννης ότι το γέλιο και η χαρά που μοιράζει, γεννά και μέσα μας μια ελπίδα που φωτίζει τους δικούς μας σκοτεινούς φόβους και μας ωθεί ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση της δικής μας ευδαιμονίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη φετινή διοργάνωση. Τι μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας σε αυτή τη φάση;

Το TED (technology, entertainment and design) στηρίζεται στη διάδοση ιδεών που αξίζουν να διαδοθούν. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, «ideas worth spreading», μια φράση καθοριστική για την διαμόρφωση και εξέλιξη όλων αυτών των events, φυσικά και για το δικό μας. Κορμός του TEDxAUTH είναι οι καινοτόμες αυτές ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Δεν νοείται να λείπουν, βεβαίως, η δημιουργικότητα και το όραμα για εξέλιξη. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την ομάδα του TEDxAUTH δουλεύουν αδιάκοπα για να κάνουν κάθε φορά το καλύτερο που μπορούν, αυτό που θα πάει τη διοργάνωσή μας ένα βήμα παραπέρα, θα μας προκαλέσει, θα μας μεταλλάξει και εν τέλει θα μας εξελίξει σε μια πιο αναβαθμισμένη εκδοχή.

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την 7η χρονιά του. Αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για τους προκατόχους, όπως ονομάζουμε μεταξύ μας, παππούδες του TEDxAUTH, για όσα κατάφεραν, για όσα πάσχισαν να χτίσουν και να αφήσουν σε κάθε επόμενο κληρονόμο αυτού του θεσμού. Αυτή η χρονιά φέρνει έναν καινούριο αέρα πειραματισμού, μια διάθεση ανανέωσης και ίσως τη μετάβαση σε μια νέα εποχή με μεγαλύτερες προοπτικές και ευκαιρίες για την δική μας κοινότητα του TEDxAUTH, με ευχή να αποτελέσει ένα ενεργό μέλος και μια πιο έντονη κουκίδα στο χάρτη της ευρύτερης παγκόσμιας κοινότητας του TEDx. Η ορατότητα, η αναγνώριση και η επιβράβευση της δουλειάς που κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, έρχεται φέτος ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι κάτι κάνουμε καλά. Και για αυτό αξίζει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να προοδεύουμε.

Με ποιες 3 λέξεις θα περιγράφατε αυτό το διάστημα λίγο πριν το μεγάλο event;

Ανυπομονησία – Αγωνία – Αναμέτρηση. Δουλεύουμε όλον αυτόν τον καιρό για ένα αποτέλεσμα που ευχόμαστε να μας δικαιώσει και ανυπομονούμε να το δούμε να παίρνει σάρκα και οστά. Η αγωνία κορυφώνεται μπαίνοντας στην τελική ευθεία και κάνοντας τα τελευταία βήματα προς τη σκηνή. Η αναμέτρηση με τις προσδοκίες μας είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που θέλω να κερδίσουμε. Κάθε τι που ονειρευτήκαμε να πραγματοποιηθεί όπως του αξίζει και να υλοποιηθεί αντάξια του οράματος που είχαμε για αυτό.

6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *