fbpx
Blog

Οι 8 πιο ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Ιανουάριο

Μπορούμε να φανταστούμε τις καλές πράξεις σαν ένα αντίστροφο ντόμινο. Κάθε τουβλάκι αντί να σπρώχνει το επόμενο, το τραβάει να σηκωθεί. Στο τέλος αντί όλα να καταρρέουν, ανυψώνονται. Βλέποντας ή απλώς διαβάζοντας μια όμορφη κίνηση μπορεί να μας εμπνεύσει να γίνουμε εμείς το επόμενο τουβλάκι στο ντόμινο. Ο Ιανουάριος μάς χάρισε τουλάχιστον 8 τέτοιες ευχάριστες ειδήσεις που αξίζουν λίγο από το χρόνο μας.

Από αυτό το ΑΤΜ εισπράττεις ελπίδα

Σε αυτό το ΑΤΜ στην Ινδία τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Εδώ φεύγεις σίγουρα με περισσότερα από όσα ήρθες. Για την ακρίβεια με ένα κουτί προμηθειών που περιλαμβάνει ρύζι για πέντε μέρες και κάποια λαχανικά. Ο Ramu Dosapati που βρίσκεται πίσω από αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης ήθελε να εξασφαλίσει ότι κανείς στη γειτονιά του δε θα στερηθεί τα απαραίτητα. Με χρήματα από τις αποταμιεύσεις του και με κάποιες δωρεές σε είδος έστησε μία 24ωρη διανομή προμηθειών. Μάλιστα αφορμή στάθηκε μια άλλη πράξη ανθρωπιάς. Μία γυναίκα στο ταμείο του σουπερμάρκετ μπροστά του ξόδεψε $2.500 (όσο το 1/3 του μισθού της) σε τρόφιμα για οικογένειες σε ανάγκη.

Αυτό το ποτάμι είναι κατά 4 τόνους σκουπιδιών καθαρότερο

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθελοντές του Keep the Tennessee River Beautiful οργανώνουν μια πρωτοβουλία καθαριότητας. Είναι σίγουρα όμως μία από τις πιο επιτυχημένες. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες μάζεψαν από τα νερά του ποταμού Τενεσί 4 τόνους απορρίμματα. Στόχος μάλιστα είναι οι 45 τόνοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα Adopt a river mile είναι κι αυτό μια σπουδαία κίνηση. Οι εθελοντές βάζουν το χρόνο και την όρεξη για καθαριότητα και ο οργανισμός προσθέτει τα μέσα. Εμείς κρατάμε ότι ούτε η πανδημία δε μπορεί να μας σταματήσει από το να βοηθάμε τον πλανήτη μας.

Μαθήματα ανθρωπιάς από έναν γιατρό στο Αρκάνσας

Μία πορεία 40 χρόνων στην ιατρική, και συγκεκριμένα στην ογκολογία, έχει να επιδείξει ο διακεκριμένος γιατρός Omar Atiq. Ο λόγος όμως που το όνομά του χαράχτηκε στη μνήμη μας ξεπερνά την επιστήμη. Είναι η ανθρωπιά με την οποία αποφάσισε να κλείσει έναν κύκλο στην επαγγελματική του ζωή. Όταν η κλινική που ίδρυσε 3 δεκαετίες πριν έκλεισε, ήρθε αντιμέτωπος με χρέη ύψους $650.000 εκ μέρους των ασθενών του. Με μια Χριστουγεννιάτικη κάρτα ενημέρωσε σχεδόν 200 ασθενείς του πως δε χρειάζεται να ανησυχούν πλέον γι’ αυτήν την εκκρεμότητα, μιας και αποφάσισε να τη διαγράψει. Όταν η επιστήμη συνδυάζεται με τον ανθρωπισμό το αποτέλεσμα είναι υπεράνθρωπο. 

Νυχτερινές βάρδιες για καλό σκοπό

Τρεις φορές την εβδομάδα ο Henry Darby αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή, αφού μόλις έχει σχολάσει από τη νυχτερινή βάρδια σε τοπικό κατάστημα. Όλα αυτά δε γίνονται για να ενισχύσει το εισόδημα το δικό του, αλλά των μαθητών του που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μέσα σε 4 μήνες έχει συγκεντρώσει $2.500 και συνεχίζει. Η ανιδιοτελής αυτή πράξη δε μπορούσε να μη συγκινήσει την τοπική κοινότητα. Με τη σειρά της οργάνωσε τη δωρεά GoFundMe για να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο έργο του και επιτέλους λίγη ξεκούραση στον ίδιο.

Στη Γαλλία οι ήχοι και οι μυρωδιές της εξοχής προστατεύονται πλέον από τον νόμο

Η γαλλική εξοχή δεν είναι μόνο οι αμπελώνες και τα καταπράσινα λιβάδια. Είναι και οι ήχοι από τα κοπάδια, το πρωινό κάλεσμα των πετεινών, η μυρωδιά του κομμένου γρασιδιού. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μερικά από αυτά οδήγησαν γείτονες στα δικαστήρια. Συνηθέστερα οι παραθεριστές από την πόλη ήταν αυτοί που ενοχλούνταν από τους ήχους ή τις οσμές της αγροτικής ζωής. Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα τα αισθητηριακά ερεθίσματα της εξοχής είναι καλά προστατευμένα.

Αλληλεγγύη πέρα από τα κάγκελα

Όταν ο καθηγητής Micheletti οργάνωσε τη λέσχη βιβλίου Exercises in Empathy, δε φανταζόταν ότι θα εμπνεύσει μια τέτοια πράξη αλληλεγγύης. Μαθητές και τρόφιμοι φυλακών έρχονται σε επαφή με μαγική δίοδο τον κόσμο της λογοτεχνίας. Τα κατορθώματα των ηρώων ενέπνευσαν τους δεύτερους να συγκεντρώσουν χρήματα για μια υποτροφία. Ο αποδέκτης βρέθηκε στο πρόσωπο ενός μαθητή που λόγω προβλημάτων υγείας των γονιών του αδυνατούσε να πληρώσει τα δίδακτρα. Επί τρία χρόνια οι τρόφιμοι έβαζαν στην άκρη τα έσοδα από τις εργασίες εντός της φυλακής. Με λίγη εξωτερική βοήθεια κατάφεραν να συγκεντρώσουν $32.000. 

Πώς 32 εκατομμύρια chopsticks βρήκαν τη θέση τους

Το ήξερες ότι 80 δις chopsticks καταλήγουν στη χωματερή κάθε χρόνο μόνο από την Κίνα; Ο Felix Böck όχι μόνο το γνώριζε, αλλά το έκανε και επιχείρηση. Η εταιρεία του που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια κατασκευάζει έπιπλα και οικιακά αντικείμενα από επαναχρησιμοποιούμενα chopsticks. Μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει το περιβάλλον από 32 εκατομμύρια τέτοια ζευγάρια.

Σε αυτό το εστιατόριο η παραγγελία συνοδεύεται από μια δήλωση αγάπης

Οι πελάτες σε αυτό το drive-thru εστιατόριο μέχρι πρόσφατα ήταν συνηθισμένοι σε ένα τυπικό καλωσόρισμα. Η April DiDonna έκανε πρώτη τη διαφορά υπενθυμίζοντας σε ένα πελάτη ότι είναι αγαπητός. Μια καλή κριτική ήταν η ανταμοιβή της. Το δεύτερο σ’ αγαπώ βρήκε ως αποδέκτη μια γυναίκα που πενθούσε και το αποτέλεσμα ήταν λυτρωτικό. Από τότε για κάθε «κι εγώ» που έρχεται σαν απάντηση η April το σημειώνει σε ένα εμφανές σημείο. Πάνω από 2.700 τέτοιες αποκρίσεις φωτίζουν τη μέρα της.

Emily Gilbert/Whidbey News-Times

Ας κλείσουμε τον μήνα των στόχων με μια ευχή. Ας γίνουν τα τουβλάκια σε αυτό το πανέμορφο ντόμινο, όσοι και οι άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη.

6
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *