fbpx
Blog

Οι 8 πιο ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Φεβρουάριο

Η στιγμή κάθε μήνα που συγκεντρώνουμε τις ευχάριστες ειδήσεις για το καθιερωμένο άρθρο έχει μετατραπεί πλέον σε πράξη αυτοφροντίδας. Κάθε πράξη αλληλεγγύης αφαιρεί λίγες ρυτίδες ανησυχίας από το μέτωπο. Με κάθε «φωτεινό» πρόσωπο χαμογελάμε λίγο πιο αβίαστα κι εμείς. Μία μόνο οικολογική νίκη μάς βοηθάει να ανασάνουμε λίγο πιο ελαφριά. Τα ευχάριστα νέα σίγουρα δεν είναι θεραπεία, είναι όμως παυσίπονα. Όσο για τη «συνταγογράφηση» αφήστε το πάνω μας. Ακολουθούν 8 από τις πιο θετικές ειδήσεις που σημάδευσαν τον Φεβρουάριο.

1. Πώς 3.000 μίλια κωπηλασίας συνέβαλαν στην έρευνα για το Alzheimer

Για τον 70χρονο Frank Rothwell η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει με το πιο πρόσφατο κατόρθωμά του. Με μοναδικό σύμμαχο τα κωπηλατικά του κουπιά και στόχο τα 3.000 μίλια, ξεκίνησε να διασχίσει τον Ατλαντικό. Η έναρξη δόθηκε στις Κανάριες Νήσους τον περασμένο Δεκέμβριο. Μόλις 56 μέρες μετά ο Frank προσέγγιζε το τέρμα στην Αντίγκουα. Φυσικά, όλα αυτά δεν αποσκοπούσαν αποκλειστικά στην περιπέτεια και την αδρεναλίνη. Σχεδόν 1.4 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από δωρεές για να ενισχύσουν την έρευνα για τη θεραπεία του Alzheimer.

2. Γι’ αυτήν την εταιρεία στην Κολομβία δύο προβλήματα ισοδυναμούν με μία λύση

Η κατασκευαστική εταιρεία Woodpecker στην Κολομβία είχε να αντιμετωπίσει ένα απαιτητικό πρόβλημα. Η εύρεση ενός ανθεκτικού και ελαφρύ υλικού για την ανοικοδόμηση σε δυσπρόσιτες περιοχές ήταν αναγκαία. Τη λύση έδωσε απροσδόκητα η ακμάζουσα βιομηχανία του καφέ. Ο φλοιός από τους επεξεργασμένους κόκκους συσσωρευόταν στις χωματερές. Με κατάλληλη επεξεργασία παρέχει πλέον την πρώτη ύλη για τα πάνελ προσιτών κατοικιών κόστους μόλις $4.500. Η ίδια εταιρεία ήταν μάλιστα που δώρισε δύο σπίτια στους πληγέντες από τον τυφώνα Iota.

3. Ένα χάσταγκ για τις γυναικείες φωνές της ιστορίας

Μια καμπάνια με σύγχρονους όρους ξεκίνησε η Αγγλίδα συγγραφέας Kate Mosse. Η έρευνά της για το νέο της μυθιστόρημα την έφερε αντιμέτωπη με μια απογοητευτική συνειδητοποίηση. Τα γυναικεία επιτεύγματα έχουν παραγνωριστεί ανά τα χρόνια στα βιβλία ιστορίας. Προκειμένου να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία, καλεί όλους μας να προτείνουμε μία γυναίκα-έμπνευση. Αρκεί μια δημοσίευση με το όνομα της υποψήφιας και το #WomanInHistory. Ήδη οι συμμετοχές είναι χιλιάδες από όλον τον κόσμο. Η τελική λίστα θα ανακοινωθεί στις 8 Μαρτίου, παράλληλα με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

4. Μια κληρονομιά που ξεπερνάει την ύλη

Ο Alex Trebek καλησπέριζε επί 37 χρόνια το Αμερικανικό κοινό του τηλεπαιχνιδιού Jeopardy!. Σε μία από τις τελευταίες του εκπομπές απευθύνεται στους τηλεθεατές λέγοντας πως είναι «η εποχή της προσφοράς». Αυτό το μήνυμα φαίνεται να θέλησαν να τιμήσουν οι δικοί του άνθρωποι μετά το θάνατό του. Αποφάσισαν, λοιπόν, να δωρίσουν την τεράστια γκαρνταρόμπα του σε όσους έχουν ανάγκη. Η οργάνωση Doe Fund ανέλαβε να μοιράσει τα ρούχα σε αποφυλακισθέντες ή αστέγους πριν από κάποια συνέντευξη για δουλειά. Η ουσία του εγχειρήματος είναι πως με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ευκολότερα μια δεύτερη ευκαιρία.

5. Το μουσείο της Πομπηίας επαναλειτουργεί μετά από 40 χρόνια

Πάνω από 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες υποδέχεται κάθε χρόνο η ιστορική πόλη της Πομπηίας που υπέστη την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου. Σχεδόν ενάμιση αιώνα ζωής μετρά το τοπικό μουσείο Antiquarium. Λόγω του ισοπεδωτικού σεισμού του ’80 παρέμενε κλειστό, με λίγες μόνο προσωρινές εκθέσεις. Στις 25 Ιανουαρίου η αποκατάσταση έλαβε τέλος και είναι και πάλι ανοιχτό στο κοινό. Στους διαδρόμους του παίρνει κανείς μια γεύση από τη ζωή και το θάνατο της πόλης. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τοιχογραφίες, αγάλματα, όλα τους στέκουν υπενθυμίσεις ενός θαμμένου πολιτισμού.

6. Μια ιρλανδική παμπ «σερβίρει» αλληλεγγύη

Πολύ διαφορετικούς πελάτες εξυπηρετεί εν μέσω πανδημίας η ιρλανδική παμπ Tara Na Ri. Μία αλεπού, τρεις κύκνοι, ένα κατσικάκι κι ένα θηλυκό γεράκι αποτελούν πλέον τους θαμώνες. Το γάλα και η ξηρά τροφή αντικατέστησαν τις μπύρες. Για όσο καιρό η οικογενειακή επιχείρηση παραμένει κλειστή λόγω συνθηκών, ο James McCarthy σκέφτηκε έναν εναλλακτικό τρόπο να προσφέρει στην κοινότητα. Παρέδωσε τους βοηθητικούς χώρους στην ιρλανδική οργάνωση για την αποκατάσταση της άγριας ζωής. Αυτή με τη σειρά της τους μετέτρεψε στο πρώτο εθνικό νοσοκομείο άγριων ζώων, με την εθελοντική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

7. Ένα μεγάλο βήμα προόδου για τη Νέα Ζηλανδία

Λίγους μήνες πριν υποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό τη μεγάλη πρωτιά της Σκωτίας να διανέμει πλέον δωρεάν τα προϊόντα περιόδου. Σειρά έχει η Νέα Ζηλανδία και η πρωτοβουλία της να τα παρέχει για αρχή στο χώρο του σχολείου. Η αδυναμία πολλών οικογενειών να καλύψουν τα μηνιαία αυτά έξοδα είναι γεγονός. Συνδέεται μάλιστα με σχολικές απουσίες, αισθήματα ντροπής και στίγματος. Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά στη θητεία της το ενδιαφέρον της για ζητήματα κοινωνικής ισότητας.

8. Βιβλία για όλους

Η Debra Bonde ως εκ φύσεως ντροπαλό άτομο έψαχνε απλώς για ένα επάγγελμα που δε θα απαιτούσε να συναναστρέφεται πολύ κόσμο. 37 χρόνια και 600.000 βιβλία μετά θα λέγαμε ότι είναι το μόνο που δεν πέτυχε. Σε ένα σεμινάριο εκμάθησης του κώδικα Braille συνειδητοποίησε πόσο περιορισμένη πρόσβαση έχουν τα τυφλά άτομα στα βιβλία. Ξεκίνησε για αρχή μόνη της να μεταφράζει και να τυπώνει. Με τη βοήθεια εθελοντών άρχισε να λειτουργεί τον οργανισμό Seedlings Braille Books for Children. Μαζί εκδίδουν και παρέχουν δωρεάν ή σε τιμές κάτω του κόστους βιβλία σε γραφή Braille. Γι’ αυτόν το μήνα κλείνουμε τη λίστα μας με ένα γερό πλήγμα στον αναλφαβητισμό.

Όποιος κι αν ήταν ο δικός σας απολογισμός του Φεβρουαρίου, θυμηθείτε έστω αυτό. Τουλάχιστον 8 πράγματα πήγαν καλά αυτές τις 28 μέρες του μήνα.

6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *