Και κάνοντας τον απολογισμό του 2019 δε θα επιλέξουμε να σταθούμε στις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες ή όλες εκείνες τις ανησυχητικές για το περιβάλλον ειδήσεις. Κι όχι γιατί δεν αξίζουν την προσοχή μας, αλλά γιατί οι συσσωρευμένες άσχημες ειδήσεις τείνουν να μας αδρανοποιούν. Aυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να μας υπενθυμίζουν ότι και μπορούμε και πρέπει να ενεργήσουμε πιο ευσυνείδητα. Τώρα, λίγες μέρες πριν ανατείλει το 2020, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε όλα εκείνα τα λαμπρά παραδείγματα παγκοσμίως που μας έδειξαν το δρόμο προς έναν τρόπο ζωής με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
1. Στην Ουτρέχτη οι στάσεις… φιλοξενούν μέλισσες
Η 4η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, η Ουτρέχτη, βρήκε τον πιο απλό και έξυπνο τρόπο να βοηθήσει στην αναπαραγωγή των μελισσών. Μετέτρεψε τις στάσεις των λεωφορείων σε ένα οικοσύστημα αποτελούμενο κυρίως από φυτά του γένους σέδου που προσελκύουν τις μέλισσες. Παράλληλα, εγκατέστησε φώτα LED και παγκάκια από μπαμπού. Έτσι, η πόλη γέμισε ανά κάποια μέτρα με 316 πράσινες οροφές που θέτουν τη βάση και για άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.
2. Στη Σκύρο το πρώτο «πράσινο» σχολείο
Το ελληνικό νησί αποτέλεσε έναν από τους 100 κορυφαίους πράσινους προορισμούς στον κόσμο, και όχι αδίκως. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Green Destinations, θα κατασκευαστεί το πρώτο γυμνάσιο με περιβαλλοντικό πρότυπο. Πιο συγκεκριμένα, με τα ηλιακά συστήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αξιοποιεί όσα διαθέτει το νησί σε αφθονία, παράλληλα με συστήματα εξοικονόμησης νερού. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα διαθέτει και βιοκλιματικά σχεδιασμένο γυμναστήριο. Και κάπως έτσι οι μαθητές διδάσκονται ένα ακόμα μάθημα, ίσως το πιο σημαντικό από όλα.
3. Στο Μεξικό φτιάχνουν πλαστικό από κάκτο
Μια εναλλακτική σε μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ρύπανσης, αυτή του πλαστικού, προσέφερε μία επιστήμονας στο Μεξικό. Η Sandra Pascoe Ortiz με την ομάδα της επιχείρησαν στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου να δημιουργήσουν πλαστικό από ουσίες ενός συγκεκριμένου είδους κάκτου που ευδοκιμεί στη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιοδιασπώμενο υλικό αντίστοιχο του πλαστικού που όμως δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, καθώς διαλύεται μέσα σε ένα μήνα στο έδαφος και σε μερικές μέρες στο νερό. Όταν όλες οι μετρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μπορούμε να μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του 2019.
4. Η Δανία συγκέντρωσε εκατομμύρια για τα δάση
Το 83% των Δανών ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, αλλά ευτυχώς δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Αυτό απέδειξε το ποσό ύψους 2.4 εκατομμυρίων που συγκεντρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε εθνικό τηλεμαραθώνιο. Το ποσό θα διατεθεί εν μέρει για την προστασία των ήδη υπαρχόντων δασών και εν μέρει για την φύτευση 914.233 δέντρων. Και κάπως έτσι μπορούμε να αναπνέουμε λίγο καλύτερα το 2020.
5. Η Νότια Κορέα ανακυκλώνει το 95% του φαγητού της
Και ναι, το ποσοστό είναι εντυπωσιακό. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το 1995 η Νότια Κορέα ανακύκλωνε μόνο το 2% του φαγητού της. Μάλιστα, στο παρελθόν, η κατά κεφαλήν σπατάλη φαγητού στη Νότια Κορέα ξεπερνούσε παρόμοια ποσοστά σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Κάθε οικογένεια διαθέτει πλέον βιοδιασπώμενες τσάντες για το φαγητό, ενώ στη Σεούλ έχουν τοποθετηθεί 6.000 ειδικά διαμορφωμένοι κάδοι. Με μέτρα σαν αυτά, μικρά βήματα μετατρέπονται σε μεγάλες αλλαγές.
6. Στο Περού δε θα κόψουν άλλα δέντρα για φοινικέλαιο
Το Περού ακολουθώντας το παράδειγμα της Κολομβίας προέβη σε μια σημαντική για το περιβάλλον απόφαση. Τον περασμένο Αύγουστο δεσμεύτηκε να σταματήσει την αποψίλωση των δασών –που την είχε φέρει ένα χρόνο πριν στην 7η θέση όσον αφορά την απώλειά τους- για την παραγωγή φοινικέλαιου. Φυσικά, το σημαντικό αυτό συστατικό που βρίσκεται στα μισά συσκευασμένα προϊόντα κάθε νοικοκυριού δε θα σταματήσει να παράγεται. Θα χρειαστεί, όμως, να βρεθεί ένας πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος.
7. Η Αιθιοπία έσπασε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Δεντροφύτευσης
Και κλείνουμε αυτή την ελπιδοφόρα λίστα με ένα Παγκόσμιο Ρεκόρ και μια τεράστια νίκη για το περιβάλλον. Η Αιθιοπία μας απέδειξε πως όταν υπάρχει συνεργασία και συντονισμός όλα είναι δυνατά, φυτεύοντας 353 εκατομμύρια δέντρα μέσα σε μόλις 24 ώρες. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο ενδιαφέρον της χώρας για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής κληρονομιάς και τον στόχο των 4 δις νέων δέντρων ως το τέλος του έτους!
Ας εντάξουμε λοιπόν στα New Year’s Resolutions μας και την οικολογική συνείδηση κι ας μεγαλώσουμε τη λίστα για το 2020!