fbpx
Blog

Οι 5+1 πιο ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Νοέμβριο

Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτού του μηνιαίου απολογισμού των ευχάριστων ειδήσεων ανά τον κόσμο, δεν είναι η εύρεση τους. Είναι κυρίως η καταναγκαστική μου εμμονή να βρω μια εύστοχη παρομοίωση γι’ αυτές σε κάθε πρόλογό μου. Για τον μήνα Νοέμβριο λοιπόν αμφιταλαντεύτηκα πολύ, αλλά κατέληξα – ή μπορεί και όχι. Οι καλές ειδήσεις, λοιπόν, μοιάζουν με τις ομπρέλες τις συννεφιασμένες μέρες του Νοεμβρίου. Μπορεί να μην αποτρέπουν τις βροχές, μας προστατεύουν όμως από το να βραχούμε. Κι είναι όταν τις ξεχνάμε σπίτι, που τις χρειαζόμαστε περισσότερο.

1. Το πρότζεκτ που δίνει ζωή στους τηλεφωνικούς θαλάμους της Αγγλίας

Δε χρειάζεται να έχεις επισκεφτεί την Αγγλία, για να την έχεις συνδέσει με τους χαρακτηριστικούς κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους. Αυτό το κομμάτι της πολιτισμικής της κληρονομιάς θέλει να διασώσει η πρωτοβουλία Adopt a Kiosk. Οι κοινότητες ανταποκρίθηκαν με τις πιο ευφάνταστες ιδέες. Περιλαμβάνουν από βιβλιοθήκες και εκθέσεις έργων τέχνης, μέχρι το μικρότερο κέντρο διασκέδασης υπό τους ήχους και τα φώτα της ντίσκο με χωρητικότητα έως δύο ατόμων. Αυτή που ξεχωρίσαμε είναι η εγκατάσταση απινιδωτών για την άμεση ανταπόκριση σε καρδιακά επεισόδια.

2. Μία ιδέα που συνδυάζει την αγάπη για το περιβάλλον και τα ζώα

Όταν μια ολόκληρη γειτονιά αγνοούσε μερικές δεκάδες μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων, ο καλλιτέχνης Amarildo Silva Filho είδε μια προοπτική. Με ευρηματικότητα και μεράκι μετέτρεψε αυτό το υλικό σε κρεβατάκια για τα ζώα που ζουν στα καταφύγια. Από το καθάρισμα και τον χρωματισμό τους, μέχρι το ράψιμο των μικροσκοπικών στρωμάτων, όλα περνάνε από το χέρι του. Η ιδέα του βρήκε τέτοια ανταπόκριση, που αυτό που ξεκίνησε ως μια ευκαιρία προσφοράς, κατέληξε σε επιχείρηση με τουλάχιστον 6 χιλιάδες προϊόντα.

3. Στο Ντιτρόιτ «καλλιεργείται» το έδαφος για ισότητα

Μία από τις κάποτε πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις των ΗΠΑ, το Ντιτρόιτ, είδε τον πληθυσμό του να μειώνεται. Αποτέλεσμα ήταν μεγάλες εκτάσεις γης ακαλλιέργητες. Η προσπάθεια της οικογένειας Cole να δώσει και πάλι ζωή σε ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο, σύντομα μετατράπηκε στην πρωτοβουλία Nurturing our Seeds, για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και φιλοσοφίας. Στην επιδίωξή της, όμως, να επεκτείνει το έργο της συνάντησε πολλά φυλετικά εμπόδια. Σύμμαχός της στάθηκε η Detroit Black Farmer Land Fund. Οι τρεις οργανώσεις που τη συναποτελούν, αναγνώρισαν και ανταποκρίθηκαν στα ιστορικά εμπόδια απέναντι στους μαύρους αγρότες για την κατοχύρωση γης. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο λειτουργίας στήριξε οικονομικά και συμβουλευτικά 30 οικογένειες και στοχεύει σε άλλες 40.

4. Ένα εναλλακτικό σχολικό «λεωφορείο» στην Μπαρτσελόνα

Στη θέση νούμερο 4 έχουμε άλλη μια απόδειξη πως μία ατομική πρωτοβουλία μπορεί να μετατραπεί σε κοινοτική, και γιατί όχι σε φαινόμενο. Στη Μπαρτσελόνα, 5 οικογένειες άνοιξαν το δρόμο κυριολεκτικά για τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο. Πλέον, κάθε Παρασκευή πρωί εκατοντάδες ποδήλατα καταλαμβάνουν έναν πολυσύχναστο δρόμο. Η συνοδεία της αστυνομίας διασφαλίζει την ασφάλειά τους από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς ποδηλατοδρόμου, που θα ενθαρρύνει την αντικατάσταση του αυτοκινήτου με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή μετακίνησης.  

5. Ένα σχέδιο «ανάσα» για το φυσικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου

Η μεγαλύτερη πράσινη έκταση στο Derby, που άλλοτε φιλοξενούσε γήπεδο του γκολφ, μόλις πήρε έγκριση να μεταμορφωθεί. Κατάφυτες πεδιάδες με μεγάλη ποικιλία δέντρων, κηπευτικών και λουλουδιών, διαμορφωμένα μονοπάτια για ποδηλάτες και πεζούς είναι λίγα από αυτά που θα περιλαμβάνει το φιλόδοξο αυτό πλάνο. Ζώα που συνέχιζαν να κατοικούν στο τοπίο θα βρουν νέες φωλιές και τροφή. Παράλληλα, συζητιέται η επανένταξη κάποιων τρωκτικών και πουλιών στο οικοσύστημα. Μιλάμε για ένα έργο τεράστιας οικολογικής και όχι μόνο αξίας, καθώς σκοπός μεταξύ άλλων είναι να επανασυνδεθεί ο κόσμος με τη φύση. Αναμένουμε τα αποτελέσματα.

5+1. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε ρόλο Άγιου Βασίλη

Αν οι γιορτές είναι κατεξοχήν ημέρες προσφοράς και ευγνωμοσύνης, αυτό το ηλικιωμένο ζευγάρι έφερε το γιορτινό κλίμα στην Αυστραλία ένα μήνα νωρίτερα. Έχοντας αφήσει πίσω τους τις οικονομικές δυσκολίες του παρελθόντος, κράτησαν την υπόσχεση στον εαυτό τους να προσφέρουν με την πρώτη ευκαιρία. Εν όψει εορτών αποφάσισαν να αποπληρώσουν τα χρέη 82 τυχαίων οικογενειών σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών. Η ανακούφιση των οικογενειών ήταν απερίγραπτη και η καλή είδηση έγινε αφορμή και για άλλες τέτοιες.

Αν είναι να κρατήσουμε κάτι από αυτές τις ευχάριστες ειδήσεις εν όψει εορτών, είναι πως το θαύμα των Χριστουγέννων είναι οι άνθρωποι και ο Άγιος Βασίλης μπορεί να ζει στο γειτονικό διαμέρισμα.

6
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *