fbpx
Blog

Οι 5 πιο ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Ιούνιο

Οι ευχάριστες ειδήσεις είναι σαν τον ανεμιστήρα εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα. Σωτήριες. Τα κύματα δροσιάς μπορεί να είναι στιγμιαία. Η υπόσχεση και μόνο ότι θα υπάρξουν κι άλλα μάς επιτρέπει να επιβιώνουμε. Έτσι και οι όμορφες πράξεις γίνονται η δική μας σωσίβια λέμβος στη θάλασσα των δυσάρεστων ειδήσεων. Ο Ιούνιος μάς χάρισε τουλάχιστον 5 τέτοιες ανάσες δροσιάς για να αντέξουμε το καλοκαίρι.

1. Μια αποφοίτηση λίγο διαφορετική από τις άλλες

Η μέρα της αποφοίτησης για 459 μαθητές σε ένα Λύκειο της Florida έκρυβε μια μικρή έκπληξη για τον καθένα ξεχωριστά. Εκτός από τον καθιερωμένο λόγο του, ο διευθυντής του σχολείου Jeff Reaves σκέφτηκε κι έναν άλλο τρόπο να κάνει αυτή τη μέρα μοναδική. Ένα ολόκληρο τρίμηνο ετοίμαζε εξατομικευμένα γράμματα για τους μαθητές με βάση τις αναμνήσεις και την παρουσία τους στη σχολική κοινότητα. Χρειάστηκε να ανατρέξει σε δικά τους γραπτά, αλλά και στις προσωπικές του εμπειρίες μαζί τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα των αριθμών, αλλά είναι τα ονόματα που έχουν σημασία». Τα εμψυχωτικά και ευχετήρια λόγια του, τους περίμεναν στις θέσεις τους πριν παραλάβουν τα απολυτήριά τους σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης.

2. Ας ξανασυστηθούμε

Το ίδρυμα IAMPOSSIBLE φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ασφαλή κοινότητα για όσους ζουν με κάποια αναπηρία ή δυσμορφία των άκρων. Αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το ισχυρό εργαλείο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχεύει στην ορατότητα, την ενημέρωση και κυρίως την ενδυνάμωση των ανθρώπων αυτών. Για όλο τον Ιούνιο προ(σ)καλεί τα μέλη της κοινότητας να μοιραστούν στο λογαριασμό τους ένα βίντεο με το τραγούδι This is me (#thisismecelebration) συστήνοντας τον εαυτό τους. Στόχος είναι να κατανοήσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι πολλά περισσότερα από μία σωματική διάπλαση. Τα ενδιαφέροντα, οι προτιμήσεις του και οτιδήποτε έχει αξία για κείνον είναι τελικά αυτά που τον καθορίζουν.

3. Ένας βοτανόκηπος στην Κίμωλο

Εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά στη βιωσιμότητα και εμπνέοντάς της την ευθύνη για το περιβάλλον είναι ίσως η μόνη σίγουρη επένδυση για το μέλλον. Έχοντας αυτό κατά νου, το Cyclades Preservation Fund σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και την τοπική κοινότητα κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου. Το σχολικό προαύλιο του Δημοτικού της Κιμώλου γέμισε με φυτά συνδεδεμένα με τον τόπο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Greening Schools» είχε προηγηθεί αντίστοιχη δράση και στη Νάουσα της Πάρου. Σκοπός είναι οι μαθητές να αναλάβουν στο εξής τη φροντίδα του και να εξοικειωθούν με τη φύση. Δράσεις, όπως η υιοθέτηση μιας παραλίας, η ευθύνη για την καθαριότητά της και η ανακύκλωση, είναι μερικές από τις επερχόμενες.

4. Γλασκώβη – ο πνεύμονας της Σκωτίας

Εν όψει της φιλοξενίας της επερχόμενης συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, η Γλασκώβη θέτει ένα φιλόδοξο στοίχημα με τον εαυτό της. Δεσμεύεται εντός της δεκαετίας να καταφέρει να φυτέψει 18 εκατομμύρια δέντρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αντιστοιχία είναι ένας πολίτης για κάθε δέκα δέντρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ώστε να μη φυτευτούν άτακτα και ανοργάνωτα, αλλά «το σωστό δέντρο στη σωστή θέση». Έχουν ήδη αναγνωριστεί περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα, όπως πρώην ανθρακωρυχεία και ερειπωμένα μέρη. Τα οφέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας αγγίζουν μέχρι και την ψυχική υγεία των ανθρώπων μέσα από την επαφή τους με τη φύση.

5. Πτήσεις με ουρά

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο 45 σκύλοι έχουν ήδη βρει την αγαπημένη τους γωνιά στα καινούρια τους σπίτια. Χάρη σε μια συλλογική προσπάθεια κατέστη δυνατή η μεταφορά τους από τα υπερπληθή καταφύγια σε οικογένειες πρόθυμες να τα υοθετήσουν. Μάλιστα η μεταφορά τους δεν ήταν τόσο απλή υπόθεση. Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Dog Is My CoPilot χρειάστηκε να διαθέσει τα αεροπλάνα και το προσωπικό του για αυτήν την αποστολή. Από την ίδρυσή του, το 2012 έχει βοηθήσει 18 χιλιάδες ζώα, μερικά εκ των οποίων αντιμετώπιζαν κίνδυνο ευθανασίας, να μεταφερθούν στα παντοτινά τους σπίτια.

Ας βουτήξουμε στην αισιοδοξία για λίγο. Καλοκαίρι είναι!

3
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *