Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται τους ωκεανούς, σκέφτονται ότι είναι κάτι πολύ μακρινό από αυτούς, που ό,τι κι αν γίνει σε αυτούς, δεν τους επηρεάζει. Αυτή η άποψη ίσως έχει προκύψει καθώς ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για εκείνους. Αυτό που προσπαθεί να γίνει τα τελευταία χρόνια γνωστό είναι η μόλυνση των ωκεανών και πώς αυτή επηρεάζει όλο το οικοσύστημα. Ίσως να μην ξέρουμε πολλά για τους ωκεανούς, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικά επηρεάζουν τις ζωές μας περισσότερο απ’όσο πιστεύουμε. Ας δούμε κάποια ντοκιμαντέρ, από τα οποία μπορούμε να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα γι’αυτούς.
Πλαστικός Ωκεανός
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ του Netflix, που κυκλοφόρησε το 2016, παρουσιάζονται οι επιπτώσεις από τις ρίψεις απορριμμάτων στις θάλασσες. Από επιστημονικά δεδομένα βιολόγων μέχρι ιστορίες απλών ανθρώπων που ζουν ανάμεσα σε μολυσμένες θάλασσες, αυτό το ντοκιμαντέρ θα σε ανατριχιάσει. Το μήνυμα που επιτυχώς καταφέρνει να περάσει είναι η μείωση και αντικατάσταση του πλαστικού για να μπορεί να επανέλθει η ισορροπία στην φύση.
Κυνηγώντας κοράλλια
Τι το ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα ντοκιμαντέρ για τα κοράλλια; Ίσως αυτό το ντοκιμαντέρ του Netflix σου αλλάξει την γνώμη και σου κινήσει το ενδιαφέρον να ψάξεις περισσότερο το ζήτημα για την εξαφάνιση των κοραλλιών. Φαινομενικά, τα κοράλλια εκτός από όμορφα, είναι αρκετά χρήσιμα για το οικοσύστημα. Ωστόσο -spoiler alert- πάνω από το 70% έχουν εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα αυτή η μεταβολή στα υποθαλάσσια οικοσυστήματα να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον ερευνητικό κόσμο. Αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την προσπάθεια κάποιων ερευνητών- και μη- να κάνουν γνωστό το πρόβλημα.
Επιχείρηση Μπλε
Αυτό το ντοκιμαντέρ του Netflix, ακολουθεί την προσπάθεια της ωκεανογράφου και βιολόγου Σίλβια Ερλ και της ομάδας της. Στόχος τους είναι σώσουν τους ωκεανούς της Γης και να κάνουν γνωστές τις απειλές που αντιμετωπίζουν από την ανθρώπινη μόλυνση. Μέσα από την ζωή και την καριέρα της βιολόγου, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να τονίσει την αλλαγή που έχουν υποστεί οι ωκεανοί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα που θίγονται είναι κατά βάση η υπεραλίευση, η ρύπανση από τοξικά απόβλητα και η κλιματική αλλαγή.
The Blue Planet
Αυτό το ντοκιμαντέρ/ μίνι σειρά του BBC είναι από τα γνωστότερα σχετικά με τη ανάδειξη της υποθαλάσσιας ζωής. Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως “το πιο περιεκτικό”. Μέσα από τα επεισόδια, βλέπουμε κάθε είδος υποθαλάσσιας ζωής στο περιβάλλον τους και στιγμιότυπα που δεν έχουν καταγραφεί παλιότερα. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ κέρδισε βραβεία Emmy και Bafta για τη μουσική και την φωτογραφία του.
The Living Sea
Το The Living Sea είναι ένα γνωστό ντοκιμαντέρ του 1995 σε περιγραφή της αγαπημένης Μέριλ Στριπ και μουσική από τον Sting, το οποίο αναλύει την σημαντικότητα των ωκεανών για την ζωή. Έχει φανταστικά πλάνα από θάλασσες ανά τον κόσμο καθώς και από θαλάσσια πλάσματα. Με λίγο ψάξιμο θα το βρεις online για να το δεις σε ανάλυση 4K και να απολαύσεις καλύτερα τις εικόνες.
Ένας Γενναίος Μπλε Κόσμος: Η Κρίση του Νερού
Αυτό το ντοκιμαντέρ του Netflix το άφησα στο τέλος. Δεν μιλά απευθείας για τους ωκεανούς, αλλά επικεντρώνεται στο πρόβλημα μόλυνσης του πόσιμου νερού τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια της μόλυνσης των ωκεανών. Περιβαλλοντολόγοι, επιστήμονες, ερευνητές και celebrities προσπαθούν να δείξουν πως ο πιο βασικός φυσικός πόρος επιβίωσης αρχίζει να εξασθενεί. Παράλληλα, παρουσιάζουν λύσεις που έχουν σκεφτεί και προτείνει άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Κι αν ακόμα δεν σε έπεισα, ένα plus είναι ότι στο ντοκιμαντέρ μιλά, μεταξύ άλλων, και ο Matt Damon. Τhank me later!
13