Αν είσαι λάτρης των κεραμικών, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις το myrtmigi shop. Αν δε το γνωρίζεις, ήρθε ο καιρός να το ανακαλύψεις και μάλιστα εκ των έσω. Έχοντας μεγάλη περιέργεια για τη διαδικασία κατασκευής των κεραμικών, μάθαμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαμε για τα πιο wild, παιχνιδιάρικα handmade ελληνικά κεραμικά. H Μυρτώ έχει χαράξει τον δικό της δρόμο με αυτά και εμείς φυσικά ακολουθούμε.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την κεραμική; Πότε αποφάσισες ότι θα το κάνεις επαγγελματικα;
Τροχό κεραμικής πρώτη φορά είδα στη σχολή, στο Camberwell College of Arts στην Αγγλία όπου σπούδασα Product Design and Making. Ήταν στοιχισμένοι μπροστά από ένα υπέροχο παράθυρο που έβλεπε σε αυλή. Θαύμαζα τους μαθητές κεραμικής που έφτιαχναν κάτι με τόση ευκολία και πίστευα ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω και εγώ. Η πρώτη μου προσπάθεια ήταν μεγάλη αποτυχία, αλλά ο διευθυντής κεραμικής και οι μαθητές ήταν πάρα πολύ ευγενικοί και ενθαρρυντικοί για να προσπαθήσω ξανά.
Πάντα έφτιαχνα πράγματα με τα χέρια μου. Από κοσμήματα μέχρι τσάντες, ρούχα, έπιπλα. Όταν γύρισα από την Αγγλία πίσω στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπήρχε κοινό γι’αυτά που έφτιαχνα. Έτσι κι εγώ δεν το κυνήγησα. Μόλις γύρισα, όμως, δίδασκα yoga για πολλά χρόνια παράλληλα με αυτά που έφτιαχνα! Πήγαινε πολύ καλά κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω το myrtmigi yoga, μια σχολή για yoga και χορό! Με την πανδημία, όμως, οι σχολές έκλεισαν κι εγώ ξαφνικά είχα πολύ χρόνο για τα κεραμικά. Γι’αυτό και αποφάσισα να ανοίξω μια σελίδα στο Instagram.
Τι εξοπλισμός χρειάζεται κανείς πέρα από την πρώτη ύλη του πηλού για να ασχοληθεί με τα κεραμικά;
Για να ασχοληθεί κάποιος με τα κεραμικά σκεύη τα οποία θα χρησιμοποιεί για υγρά ή φαγητά που θα καταναλώνει, θα πρέπει να τα ψήσει σε ειδικό καμίνι, το οποίο φτάνει μέχρι και τους 1300 βαθμούς Κελσίου. Για εξάσκηση όμως, μόνο με τα χέρια σας, ο air dry πηλός και ένα μαχαίρι είναι αρκετά για να κάνετε θαύματα.
Από πού αντλείς έμπνευση; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις δημιουργίες σου;
Έμπνευση μου είναι τα πάντα! Ωστόσο, αν έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα η μουσική και η φύση. Επίσης, είμαι πολύ παρατηρητική και μου αρέσει να φτιάχνω πρακτικά πράγματα που θα ήθελα να έχω και εγώ η ίδια. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που τα ξεχωρίζει, αλλά ελπίζω αυτά που φτιάχνω να είναι καλαίσθητα και όταν κάποιος τα βλέπει να χαμογελάει.
Θα ήθελες να μας κάνεις ένα mini tour στο εργαστήριο σου;
Το στούντιο μου είναι πλέον μια τρύπα που ίσα ίσα χωράω ανάμεσα σε πηλούς, σπασμένες -γιατί είμαι και ατσούμπαλη- ή άψητες κούπες, φτιαγμένα κεραμικά έτοιμα να ζωγραφιστούν, έτοιμα να ψηθούν, bubble wrap, χαρτιά περιτυλίγματος, τον τροχό, το καμίνι. Υπάρχει και ένα κουζινάκι με μεγάλα βάζα και κουβάδες που έχουν μέσα υγρό γυαλί. Και εννοείται μάσκες, πολλές μάσκες! Μια ραπτομηχανή και υφάσματα, μισοτελειωμένα ασημένια δαχτυλίδια και για διακόσμηση μερικά φωτάκια και φυτά. Μου αρέσει να είμαι εκεί, το αγαπώ.
Πώς μοιάζει μια δημιουργική ημέρα μέσα στο εργαστήριο; Ποια είναι η ρουτίνα σου;
Εκεί βρίσκεται η καθημερινότητά μου, διότι εκτός από κεραμικά, κοσμήματα, ρούχα, και μαθήματα yoga έχω στη ζωή μου και ένα υπέροχο γλυκό αγόρι 4 χρονών. Έτσι, καμία μέρα δεν κυλάει με πρόγραμμα. Το καλό είναι ότι το στούντιο κεραμικής βρίσκεται κάτω από το σπίτι μου, οπότε μπορώ να ανεβοκατεβαίνω και να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Σε γενικές γραμμές, όμως, έχω ένα μπλοκάκι που σημειώνω τις παραγγελίες και σαν ρομποτάκι ξεκινάω και φτιάχνω, ζωγραφίζω, γυαλώνω, ψήνω, πακετάρω και στέλνω. Είμαι πολύ πολύ τυχερή που έχω την μανούλα μου και με βοηθάει, αλλά και την Μαριάννα μου που τον τελευταίο καιρό πακετάρει για μένα.
Κούπες, πιατικά, βάζα, κανάτες, κασπώ είναι μόνο κάποια από αυτά που μπορεί να βρει κάποιος στο προφίλ σου και να αγοράσει. Αν μπορούσες να διαλέξεις μόνο ένα είδος για να φτιάχνεις, να διακοσμείς και να πουλάς, ποιό θα ήταν αυτό και γιατί;
Αχ, αν και δύσκολο να διαλέξω ένα μόνο πράγμα, μάλλον θα έλεγα τις γλάστρες! Πρώτον, είναι πολύ ικανοποιητικό να φτιάχνεις κάτι μεγάλο με πολύ πηλό. Δεύτερον, μπαίνουν μέσα όμορφα φυτά που αγαπάς και φροντίζεις. Τρίτον, δεν μου αρέσουν καθόλου οι πλαστικές γλάστρες ή οτιδήποτε πλαστικό.
Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που θέλουν μεν να ασχοληθούν με την κεραμική, αλλά δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό; Είναι όλα αυτά απολύτως απαραίτητα ή υπάρχουν και εναλλακτικές που μπορούν να διευκολύνουν την ενασχόληση;
Πάντα υπάρχουν λύσεις, όταν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι που σου αρέσει. Αν θέλεις να καταπιαστείς με τα κεραμικά, μπορείς να πάρεις ένα σακί πηλό και να αρχίσεις να φτιάχνεις πράγματα με το χέρι. Άφησέ τα να στεγνώσουν καλά, και ψάξε να βρεις κάποιον που να διαθέτει ένα καμίνι και να τα ψήσει. Πλέον, όμως, υπάρχουν πολλά εργαστήρια που κάνουν μαθήματα κεραμικής, τα οποία φυσικά διαθέτουν και τον τροχό. Βέβαια, αν θες απλά να φτιάξεις μια κούπα ή ένα μπώλ, δεν χρειάζεσαι τροχό. Μπορείς και απλά με το χέρι.
Τα τελευταία χρόνια έχει ανεβεί η ζήτηση για τα κεραμικά, είναι φανερό και σε πλατφόρμες όπως το Instagram. Και να φανταστείς, το παράρτημα κεραμικής στη σχολή μου έκλεισε λόγω μειωμένης ζήτησης!
8