fbpx
TFC PICKS

To My Eco Pharmacy είναι το σύγχρονο, οικολογικό φαρμακείο που θέτει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και τη φύση

Ποια είναι άραγε η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε ένα φαρμακείο, όπως το ξέρουμε σήμερα, και σε ένα eco-φαρμακείο; Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αναρωτιέται κανείς βλέποντας την ταυτότητα του My Eco Pharmacy. Γι’αυτόν τον λόγο, εμείς προσεγγίσαμε τον άνθρωπο πίσω από αυτό το νέο εγχείρημα, τη Φωτεινή Σαπουντζή, η οποία μας εξήγησε την πορεία δημιουργίας του My Eco Pharmacy, τη φιλοσοφία πίσω από αυτό, αλλά και όσα μπορούμε να περιμένουμε από αυτό στο μέλλον!

Το My Eco Pharmacy ήρθε για να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα των “συνηθισμένων” φαρμακείων

Το My Eco Pharmacy, από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως στόχο του να αλλάξει δύο δεδομένα που συναντάμε στα κοινά φαρμακεία μέχρι σήμερα: τις πλαστικές συσκευασίες και τις χημικές ουσίες. Έτσι, στο συγκεκριμένο οικολογικό φαρμακείο θα βρεις προϊόντα που ανταποκρίνονται στις καθημερινές σου συνήθειες, χωρίς πλαστικό, όπως είναι το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τον καφέ, τα μαχαιροπίρουνα για τα γεύματα on the go, αλλά και προϊόντα περιποίησης όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν και μπατονέτες.

Ενημερωνόμαστε συνεχώς για δράσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και γενικότερα τον πλανήτη. Προσπαθούμε, έτσι, να σταματήσουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, τον φαύλο αυτό κύκλο που έχει δημιουργηθεί από την υπερκατανάλωση του πλαστικού.

Παράλληλα, η δράση του My Eco Pharmacy στηρίζεται στη μείωση της χημείας στην καθημερινή ζωή. Όπως μας εξηγεί η κα. Σαπουντζή, “στη φύση υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία ικανά να μας προσφέρουν όλα τα οφέλη των χημικών ουσιών, χωρίς τις παρενέργειές τους. Στο My Eco Pharmacy όλα τα προϊόντα περιποίησης είναι οργανικά, από αγνές πρώτες ύλες, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επίσης, έχουμε συγκεντρώσει διάφορες προτάσεις διατροφής για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, υγιεινά σνακς και ροφήματα μπορούν να μειώσουν το στρες, αλλά και να προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να τα βρούμε σε χημικές κάψουλες”.

Από την αρχική ιδέα στη δημιουργία του My Eco Pharmacy

To My Eco Pharmacy αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία και ξεκίνησε τη δράση του μόλις πέρυσι τoν Αύγουστο. Τότε, η κα. Σαπουντζή, όντας για περίπου δέκα χρόνια στον χώρο του φαρμακείου, θέλησε να κάνει κάτι διαφορετικό που θα έχει μέσα του το στοιχείο της προσφοράς. Όπως μας αναφέρει και η ίδια:

“Η ιδέα για μία επιχείρηση με κοινωνική και οικολογική δράση υπήρχε πάντα κάπου μέσα μου. Εδώ και δέκα χρόνια δουλεύω στον χώρο του φαρμακείου. Το φαρμακείο από την φύση του έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, και μετά από την εποχή του κορωνοϊού, αυξήθηκε ο γραφειοκρατικός χαρακτήρας του φαρμακείου και μειώθηκε το στοιχείο της προσφοράς. Κάπου εκεί ξεκίνησε να μου λείπει αυτή η σημαντική πτυχή της καθημερινότητάς μου.

Η αφορμή για το My Eco Pharmacy ήρθε πέρυσι τα Χριστούγεννα. Σε μία περίεργη εποχή, κι ενώ επανερχόμασταν δειλά δειλά στην καθημερινότητά μας, άρχισα να παρασύρομαι από τον υπερκαταναλωτισμό των Χριστουγέννων και να ψάχνω τα δώρα για τους αγαπημένους μου. Τότε ήταν που έπεσα πάνω σε πολύ όμορφες ιδέες για τη δημιουργία δώρων φιλικών στο περιβάλλον, αλλά και ξεχωριστών δώρων με οικολογικό χαρακτήρα. Κάποια από αυτά προέρχονταν από μικρές επιχειρήσεις της Ελλάδας, ενώ άλλα από το εξωτερικό.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δράση μας. Αποφασίσαμε να διοχετεύσουμε όλη την ανάγκη μας για προσφορά μέσω μιας διαφορετικής επιχείρησης, του My Εco Pharmacy. Αρχίσαμε να ψάχνουμε, να βρίσκουμε και να ερχόμαστε σε επαφή με πολύ όμορφους ανθρώπους, με ωραίες ιδέες και όμορφα προϊόντα. Το κοινό γνώρισμα όλων αυτών ήταν η επιθυμία για έναν πιο όμορφο και καθαρό πλανήτη. Δεν λείπει φυσικά και η αγάπη για τον άνθρωπο. Στο My Eco Pharmacy βρήκαμε αγνά προϊόντα, χωρίς χημικά συνθετικά, φιλικά προς τον άνθρωπο”.

Όσα θα βρεις στο My Eco Pharmacy

Φυσικά, η αναζήτηση αυτών των συγκεκριμένων προϊόντων δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να φτάσει κάτι να γίνει διαθέσιμο προς το αγοραστικό κοινό. Το αρχικό κριτήριο για την επιλογή των προϊόντων που θα βρεις στο My Eco Pharmacy, είναι το να καλύπτουν μία βασική ανάγκη της καθημερινότητάς. Είτε πρόκειται για το βούρτσισμα των δοντιών, είτε για την αποθήκευση των φρούτων στο ψυγείο. Όταν πια τα προϊόντα αυτά έχουν βρεθεί, τότε ξεκινά μία πιο προσκεκτική μελέτη σχετικά με την προέλευσή τους.

Για παράδειγμα, το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή των προϊόντων περιποίησης ή των καλλυντικών, είναι να φέρουν πιστοποίηση ως προϊόντα vegan και cruelty free. Έπειτα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και στα υπόλοιπα συστατικά, ώστε να μην υπάρχουν μη επιθυμητές πρόσθετες ουσίες.

Έπειτα, δίνεται βαρύτητα στην εταιρεία που υπάρχει πίσω από αυτά. Αν όχι όλες, τότε τις περισσότερες φορές, όπως μας αναφέρει η κα. Σαπουντζή, κάθε εταιρεία έχει και μία μικρή ιστορία ή μία δράση για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η εταιρεία Baiobay φυτεύει ένα δέντρο με την αγορά μίας κρέμας. Παράλληλα, η εταιρεία Good Bubble είναι μέλος του οργανισμού για το βιώσιμο φοινικέλαιο, ενώ η εταιρεία Bini Kit προσφέρει θέσεις έργασίας σε άτομα με διαφορετικές δυνατότητες για την συναρμολόγηση των κιτ με τα μαχαιροπίρουνα. Κι αυτές φυσικά είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες των εταιρειών που θα βρεις στο My Eco Pharmacy.

Τέλος, οι άνθρωποι του My Eco Pharmacy, θέλουν να βεβαιωθούν πως αυτά τα προϊόντα είναι εύχρηστα, ανθεκτικά, καλής ποιότητας και σε καλές τιμές, μιας και το κόστος είναι συχνά το βασικότερο εμπόδιο για τη μετάβαση προς έναν οικολογικό και βιώσιμο τρόπο ζωής.

Το packaging και οι συσκευασίες στο My Eco Pharmacy

Oι συσκευασίες των προϊόντων του My Eco Pharmacy, καθώς και οι συσκευασίες των παραγγελιών δεν θα μπορούσαν να μη συνάδουν με όλη την υπόλοιπη νοοτροπία της επιχείρησης.

H βασική μας αρχή είναι η ανακύκλωση των προϊόντων. Χρησιμοποιούμε υλικά περιτυλίγματος και κουτιά από δέματα που έχουμε λάβει. Ό,τι επιπλέον καινούριο υλικό συσκευασίας αγοράζουμε, φροντίζουμε να είναι από χαρτί ή ανακυκλώσιμο. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει και το design της συσκευασίας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να δημιουργούμε όμορφες, χειροποίητες και οικολογικές συσκευασίες.

Πόσο εύκολη είναι όμως αυτή η μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής φιλικότερο προς το περιβάλλον;

Όπως σημειώνει η κα. Σαπουντζή, μία στροφή προς έναν τρόπο ζωής φιλικότερο στο περιβάλλον, άλλοτε είναι εύκολη, κι άλλοτε όχι τόσο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα πάντοτε μας αποζημιώνει.

Η δική της προσπάθεια για έναν zero-waste τρόπο ζωής ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και εντατικοποιήθηκε φυσικά με τη δημιουργία του My Eco Pharmacy:

Νομίζω πως όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι με έναν μεγάλο καύσωνα, τον οποίο διαδέχτηκε γρήγορα ένας βαρύς χειμώνας και χωρίς να το καταλάβουμε χάσαμε την αγαπημένη μας άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο. Τότε άρχισα και να αναρωτιέμαι που πήγαν οι εποχές και ποιος φταίει για όλα αυτά και φυσικά, όπως πάντα, η απάντηση ήταν εμείς.

“Όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου, όλα είναι πλαστικά και ρυπογόνα για το περιβάλλον. Αν λοιπόν ο καθένας αλλάξει κάτι, σίγουρα θα γίνει κάτι μεγάλο. Και κάποιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα μια ξύλινη οδοντόβουρτσα, δεν είναι δύσκολο να γίνουν. Κάποιες άλλες, όπως ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων για τον καφέ στον δρόμο, είναι και όμορφες.

Άρα αν γίνει η στροφή στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, τότε θα είναι εύκολη και η στροφή και στον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Η συνήθεια στην χρήση πλαστικών αντικειμένων είναι μεγάλη, ωστόσο τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Κι όσο αυξάνονται οι οικολογικές επιλογές, τόσο πιο εύκολη είναι αυτή η αλλαγή. Κατά την άποψή μου, ακόμα κι ένα σκουπίδι να μαζέψει κάποιος από κάτω, είναι κάτι για την φύση μας και το περιβάλλον.

Τι άλλα προϊόντα θα δούμε στο My Eco Pharmacy;

“Το αντικείμενο του Μy Eco Pharmacy είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και κάθε οικολογικό προϊόν με ενθουσιάζει. Επομένως, αν μπορούσα, θα προσέθετα στο κατάστημά μας ό,τι κατηγορία μπορεί να υπάρξει. Προϊόντα διακόσμησης, όπως φωτιστικά από μανιτάρια, αλλά και χρηστικά όπως οι οικολογικές μάσκες που παράγονται στην Ολλανδία, εμποτισμένες με σπόρους λουλουδιών, είναι κάποια προϊόντα που έχω ζηλέψει.

Μια κατηγορία που θεωρώ πολύ χρήσιμη στην καθημερινότητά μας και λείπει από το κατάστημά μας είναι τα προϊόντα καθαρισμού. Νομίζω θα είναι η επόμενη κατηγορία που θα προσθέσουμε. Δυστυχώς, τα κοινά απορρυπαντικά του εμπορίου περιέχουν πολλά χημικά και συσκευάζονται σε πλαστικές συσκευασίες μεγάλου πάχους. Οπότε η κατηγορία αυτή είναι μία κατηγορία που μας απασχολεί  αρκετά.

Η ελληνική αγορά διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων με οικολογικό χαρακτήρα. Τα καταστήματα με οικολογικό χαρακτήρα αναπτύσσονται συνεχώς και πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι όλα πολύ προσεγμένα και με πολύ όμορφες ιδέες. Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την αγορά.”

Το My Eco Pharmacy στο Vegan Life Festival της Θεσσαλονίκης

Στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το καθιερωμένο Vegan Life Festival, όπου θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις, μεταξύ άλλων, το My Eco Pharmacy, τα προϊόντα του και τους ανθρώπους πίσω από αυτό. Για δύο ημέρες, λοιπόν, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, πέρνα μία βόλτα για να δεις αυτή τη μεγάλη γιορτή στο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και να προμηθευτείς τα δικά σου zero-waste και sustainable προϊόντα καθημερινής χρήσης!

Βρες το My Eco Pharmacy
E-Shop | Instagram | Facebook

 

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.