fbpx
CinemaTFCinema

Mulan: Ένα οπτικό υπερθέαμα χωρίς τη μαγεία της Disney

H live action εκδοχή της Mulan (1998) έκανε χθες πρεμιέρα στους κινηματογράφους της χώρας μας. Εμείς την είδαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από το νέο αυτό έπος της Disney.

Όλες σχεδόν οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney που έκαναν πάταγο στο τέλος του προηγούμενου αιώνα παίρνουν το δρόμο τους ξανά προς τη μεγάλη οθόνη. Αυτή τη φορά ως live action εκδοχές. Μετά το The Jungle Book (2016), τη live action “φροντίδα” έλαβαν το The Lion King, το Alladin και το Dumbo. Η νοσταλγία λοιπόν, έστρεψε τους θεατές προς τις αίθουσες. Ωστόσο, η επιθυμία για επιστροφή στις animation εκδοχές ήταν κοινός παρονομαστής μετά από κάθε προβολή.

Έφτασε λοιπόν και η ώρα της Mulan. Βασικά, είχε φτάσει μήνες πριν αλλά, όπως όλες οι ταινίες του πρώτου μισού του 2020, έπεσε και αυτή πάνω στις αναβολές. Από τη σκηνοθέτη Νίκι Κάρο, του πρόσφατου The Zookeeper’s Wife (2017), η live action εκδοχή της Κινέζας πολεμίστριας ήρθε στις ελληνικές αίθουσες, αλλά σε πολλές χώρες είναι διαθέσιμη μόνο στo Disney+. Τον ρόλο της Μουλάν ανέλαβε η 33χρονη Γιφέι Λιου.

Πλοκή

Όπως στο κλασικό κινούμενο σχέδιο, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Χουά Μουλάν, της μεγαλύτερης κόρης ενός πολεμιστή στην αρχαία Κίνα. Όταν η αυτοκρατορία δέχεται επίθεση από εισβολείς, ο αυτοκράτορας διατάζει έναν άνδρα από κάθε οικογένεια να στρατολογηθεί. Για να σώσει τον αδύναμο πατέρα της από έναν πόλεμο που θα τον σκότωνε, η Μουλάν μεταμφιέζεται σε άντρα και κατατάσσεται στον στρατό στη θέση του.

Τι πήγε στραβά στο Mulan;

Αρχικά, ας μιλήσουμε για το τι πήγε σωστά. Το Mulan είναι μια φαντασμαγορική περιπέτεια με πανέμορφα κοστούμια και σκηνικά, εικόνες που σου κόβουν την ανάσα και καταπληκτικά χορογραφημένη δράση βασισμένη στις κινέζικες πολεμικές τέχνες. Οι σκηνές μάχης και τα πανέμορφα τοπία της ταινίας είναι φτιαγμένα για την μεγάλη οθόνη. Τεράστιο λάθος η κυκλοφορία της ταινίας στο Disney+, διότι εκεί το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να απολαύσει στο έπακρο ούτε τα ελάχιστα θετικά στοιχεία της ταινίας.

Η μηδαμινή ανάπτυξη χαρακτήρων, πέραν της πρωταγωνίστριας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σφάλμα της ταινίας. Αν αναλογιστεί κανείς πως είναι η μοναδική Ασιάτισσα πριγκίπισσα της Disney, ακόμα και η ανάπτυξη του χαρακτήρα της Mulan είναι περιορισμένη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι φαν της Mulan του 1998 δεν θα απογοητευτούν από την απεικόνιση της ηρωίδας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Γιφέι Λιου. Αλλά ακόμα κι εκείνοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ταινία κινουμένων σχεδίων, θα δυσκολευτούν να ταυτιστούν με την ηρωίδα.

Επιπλέον, οι φαν της πρώτης Mulan θα απογοητευτούν σίγουρα από την έλλειψη τραγουδιών. Η μεγαλύτερη απογοήτευση τους όμως σίγουρα θα αφορά την απουσία του Mushu, του δράκου-συμμάχου της Mulan. Ο Mushu, σε συνδυασμό με τη φωνή του Eddie Murphy που τον “έντυσε”, είχε παίξει τεράστιο ρόλο στην animation εκδοχή. Εδώ, ο Mushu αντικαθίσταται από έναν μουγκό φοίνικα που δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αν είναι πραγματικός ή όχι.

Συνεπώς

Συνολικά, η νέα ταινία Mulan πάσχει δομικά και σεναριακά. Δεν είναι μόνο η έλλειψη ανάπτυξης των χαρακτήρων του. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στο θέμα της προσέγγισης των θεμάτων που επιδιώκει να θίξει. Σχεδόν κάθε ένα από αυτά τα θέματα μένει ανεκμετάλλευτο και ημιτελές. Η έλλειψη της μαγείας, της πρωτοτυπίας και του χαρακτήρα της original ταινίας είναι πέρα για πέρα εμφανής και δεν νομίζουμε πως τα πανέμορφα visual effects είναι ικανά για να την κρύψουν.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι κρίμα που το Mulan πήγε κατευθείαν στο Disney+ στις περισσότερες αγορές. Αλλά απ’την άλλη, το πανέμορφο οπτικό του κομμάτι δεν είναι αρκετό για να ξεχάσεις τα σοβαρά του λάθη. Σε περίπτωση κάποιου σίκουελ, ελπίζουμε στη διόρθωση τους. Μέχρι τότε, αναμένουμε τις επόμενες live action εκδοχές, που έρχονται με το τσουβάλι.

Με την υποστήριξη του Cineplexx

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *